جهان اسلام با جمعیتی بیش از یک میلیارد نفر، درصد قابل توجهی از جمعیت جهان را تشکیل می‌دهد. مسلمانان در نقاط مختلف دنیا اعم از خاورمیانه، شرق آسیا و اروپا حضور دارند؛ هر چند که بیشتر این جمعیت در جنوب و جنوب شرق آسیا زندگی می‌کنند.

اسلام دومین دین بزرگ جهان است و از هر ۸ مسلمان بیش از یک نفر در کشور جزیره‌ای اندونزی زندگی می‌کنند. در فهرست پیش رو به بیان پرجمعیت‌ترین کشورهای مسلمان جهان به نقل از WorldAtlas می‌پردازیم.

۱۰- مراکش ( با جمعیت ۳۱.۹ میلیون مسلمان)

بیش از ۹۹ درصد جمعیت مراکش مسلمان بوده که اکثریت آنها با آموزش در مکتب مالکی دارای مذهب سنی هستند. حدود ۶۸۰ سال قبل، اسلام با حمله‌ی اعراب به سرکردگی یعقوب ابن نافی وارد مراکش شد. در قرون بعدی، منطقه‌ی مراکش توسط سلسله‌های قدرتمند مسلمان، که اسلام را به‌عنوان دین حاکم در این کشور تاسیس کردند، اداره شد.

۹- الجزایر (با جمعیت ۳۴.۷ میلیون مسلمان)

اسلام دین رسمی کشور الجزایر است و همچنین مذهبی است که اکثریت جمعیت این کشور آن را تبلیغ می‌کنند. بیشتر مسلمانان این کشور سنی هستند که به مکتب فقهی مالکی تعلق دارند؛ درحالی که جمعیت کمی از مسلمانان، عبادی، شیعه یا احمدی به حساب می آیند. مسیحیان، یهودیان و ملحدان نیز اقلیت بسیار کوچکی از مردم مراکش را تشکیل می‌دهند. در الجزایر، اسلام بر اساس اصول اخلاقی و رفتاری مردم تعریف می‌شود و به شدت بر فرهنگ و هویت اجتماعی کشور  تاثیرگذار است. تاثیر قوانین و احکام اسلام بر روی سیاست این کشور نیز انکارناپذیر است و قوانین اسلام نقش بسیار مهمی بر روی هر جنبه‌ای از زندگی مردم دارند. اگر چه اسلام دین حاکم بر الجزایر است، اما به سایر ادیان هم احترام گذاشته می‌شود و آنها اجازه‌ی تبلیغ مذهب‌شان را دارند.

۸- ترکیه (با جمعیت ۷۱.۳ میلیون مسلمان)

ترکیه دارای بیشترین مکان‌های تاریخی باستانی در تمدن بشریت، با بیشینه‌ی فرهنگ غنی و تاریخچه سیاسی است. با وجود این که دین اکثریت مردم آن اسلام است، یکی از معدود کشورهایی است که قانون اساسی آن سکولار است. در ترکیه مذهب و دین از دولت و سیاست جدا نگه ‌داشته‌ می‌شوند و آزادی عمل برای مذاهب دیگر هم مجاز است. ۷۲ درصد مسلمانان ترکیه ،اهل تسنن بوده و ۲۵ درصد دیگر علوی هستند. همچنین ترکیه مهد شکل‌گیری بسیاری ازشخصیت‌های مذهبی بوده و دارای مکان‌های مذهبی بسیاری است که مورد توجه مسیحیان و مسلمانان قرار گرفته است. اگر چه آموزش اسلام در تمامی مدارس ترکیه اجباری است، ولی تاسیس مدارس مذهبی در این کشور محدود بوده است.

۷- ایران (با جمعیت ۷۳.۶ میلیون مسلمان)

ایران پس از انقلاب اسلامی سال ۱۹۷۵میلادی به عنوان یک جمهوری اسلامی، خود را به دنیا معرفی کرد. اکثریت جمعیت ایران (حدود ۹۹.۴ درصد) دین اسلام را پذیرفته‌اند. جالب توجه است که ایران یکی از معدود کشورهایی است که جمعیت مسلمان آن به جای سنی، عمدتا شیعه (۹۰ تا ۹۵ درصد) هستند. ۵ تا ۱۵ درصد مسلمانان ایران اهل تسنن بوده که بیشتر آن‌ها متعلق به قومیت‌هایی چون کردها، ترکمن‌ها، بلوچ‌ها یا اهالی لرستان هستند. زندگی روزمره ایرانیان مملو از نمادهای اسلامی است و احترام خاصی برای مراسم اسلامی از جمله شهادت امام حسین(ع) قائل هستند.

۶- مصر (با جمعیت ۷۷ میلیون مسلمان)

اسلام دین حاکم در مصر است و حدود.۹۴.۷ درصد از جمعیت این کشور مسلمان هستند. اهل سنت بزرگ‌ترین گروه مذهبی در میان مسلمانان بوده و تنها بخش کوچکی از مردم مصر، شیعه و احمدی هستند. در اوایل، سلسله فاطمی و ایوبی، مسئول تامین امنیت و جایگاه قدرت برای مصر در جهان اسلام بودند. مصر مدرن بطور قابل ملاحظه‌ای توسط دین، تحت‌تاثیر قرار گرفته ‌است و بازتاب نشانه‌ها و نمادهای اسلامی در هنر، معماری و فرهنگ غنی این کشور قابل رویت است. خیابان‌های الموذن‌الدین، درب‌الاحمر و میدان صلاح‌الدین از جمله مناطق قاهره هستند که گردشگران می‌توانند در این مناطق از گنجینه‌های فوق‌العاده‌ی هنر و معماری اسلامی موجود، لذت ببرند.

۵- نیجریه (با جمعیت ۷۷.۳ میلیون مسلمان)

نیجریه یکی از بزرگ‌ترین کشورهای پرجمعیت مسلمان، در غرب آفریقا است که اکثریت مسلمانان آن سنی مذهب‌های مکتب مالکی بوده و اقلیت قابل توجهی هم متشکل از مسلمانان شیعه و اقلیت‌های کوچک‌تری از مسلمانان احمدی‌ هستند. با وجود این که نیجریه یک کشور با جمعیت زیاد مسلمان است، همچنان به صورت یک دموکراسی سکولار عمل می‌کند. از اواخر سال ۱۹۷۰، نیجریه چندین جنبش اصلاحات اسلامی را به خود دیده ‌است که یکی از جدیدترین این جنبش‌ها با نام رسمی جماعت اهل تسنن برای دعوت و جهاد ( که بوکو حرام نامیده می‌شود) بوده است. این جنبش افراطی و تندرو خواستار جایگزینی دولت سکولار نیجریه با استقرار قانون شریعت در سراسر کشور است. در سال‌های اخیر، این جنبش به دلیل اقدامات مداخله گرانه و ستیزه‌جویانه‌ی خود، توجه زیادی از محافل بین‌المللی را به خود معطوف کرده ‌است. طی دهه‌ی گذشته، هزاران نفر از مردم در نیجریه به واسطه این خشونت‌ها کشته و بسیاری دیگر از خانه‌های خود آواره شده‌اند.

۴- بنگلادش (با جمعیت۱۳۴.۴ میلیون مسلمان)

دین اسلام در قرن سیزدهم، توسط مبلغان مذهبی و بازرگانان عرب و فارس به منطقه‌ی بنگال معرفی شد. فتوحات بعدی که توسط حاکمین مسلمان شمال هند در این منطقه صورت گرفت، باعث گسترش بیشتر اسلام در این منطقه شد. مبلغان مسلمان، باعث گرویدن اکثریت اهالی بنگلادش، به دین اسلام شدند. جمعیت کثیری از مردم بنگلادش مسلمان سنی و بخش کوچکی شیعیان هستند. با وجود جمعیت بسیار مسلمانان، نظام حقوقی این کشور از سیستم انگلیس- هندی استفاده کرده و فاقد دادگاه‌های رسمی شریعت اسلامی است. با این حال مسائل حقوقی شخصی مانند ازدواج، طلاق و ارث بر اساس قوانین اسلامی است که توسط قضات مسلمان اجرا ‌می‌شود.

۳- هند (با جمعیت ۱۶۷.۴ مسلمان)

اگر چه هند از نظر جمعیت مسلمانان در جایگاه سوم قرار دارد، اما مطالعه‌های اخیر ادعا می‌کنند که هند، از اندونزی که پرجمعیت‌ترین کشور مسلمان جهان است، تا سال ۲۰۵۰ پیشی خواهد گرفت. هر چند که هند دارای جمعیت زیادی از مسلمانان است، اما مذهب هندو که تنها ۱۳.۴ درصد از کل جمعیت هند را تشکیل می‌دهد، در مقایسه با مسلمانان، به طور گسترده‌تری در کشور تبلیغ مذهبی می‌کنند. در درجه‌ی اول بازرگانان عرب و مبلغان مسلمان فارس، مسئول آوردن اسلام به هند بودند. با وجود آن که مسلمانان و هندوها در طول مبارزه برای استقلال هند در کنار هم علیه بریتانیا ایستاده بودند، پس از رسیدن به استقلال، مسلمانان هند برای خود خواستار یک دولت جداگانه شدند که منجر به ایجاد پاکستان و بخشی از بنگلادش شد. بسیاری از مسلمانان پس از استقلال به دو کشور مسلمان که به تازگی ایجاد شده بود مهاجرت کردند؛ اما بخش قابل توجهی در هند باقی ماندند و امروز جمعیت مسلمان هند را تشکیل می‌دهند. از آنجا که کشور هند، دموکراسی سکولار دارد، مردم این کشور مجاز هستند که مذهب خود را تبلیغ کنند و در نتیجه مسلمانان هند، با وجود یک اقلیت مذهبی، از عمل به دین و آداب و رسوم خود طبق آنچه که دین‌شان تعیین کرده‌است، برخوردار هستند.

۲- پاکستان (با جمعیت ۱۷۶.۲ میلیون مسلمان)

جمهوری اسلامی پاکستان، اسلام را به عنوان مذهب رسمی این کشوراعلام کرده‌است. ضمن این که این کشور به عنوان "مرکز جهانی اسلام سیاسی" نامیده می‌شود. ۹۵ تا ۹۷ درصد از جمعیت پاکستان را مسلمانان تشکیل داده‌اند؛ در حالی که مسیحیان، هندوها و دیگر اقلیت‌های مذهبی تنها درصد بسیار کمی از جمعیت را در بر می‌گیرند. ۸۰ تا ۸۵ درصد جمعیت مسلمانان پاکستان سنی و ۱۰ تا ۲۰ درصد آنها را شیعیان تشکیل می‌دهند. دین بر هر جنبه‌ای از زندگی مردم این کشور حاکم است؛ به طوری که اغلب تصمیم‌گیری‌ها برای فرمانداری در روستاها و شهرها بر مبنای قوانین دینی انجام می‌شود.

۱- اندونزی (با جمعیت ۲۰۹.۱ میلیون مسلمان)

اگرچه اندونزی کشوری سکولار محسوب می‌شود، اما بیشترین تعداد جمعیت مسلمان جهان را دارا است و اسلام دین حاکم در این کشور محسوب می شود. ۹۹ درصد از مسلمانان اندونزی پیروان مکتب شافعی از فقه اهل تسنن هستند. مسلمانان شیعه و احمدی درصد کمی از جمعیت مسلمانان را تشکیل می‌دهند. ورود اسلام به اندونزی به قرن سیزدهم برمی‌گردد؛ زمانی که بازرگانان صوفی از گجرات، به اندونزی آمدند و دین خود را به مردم این کشور معرفی کردند. مسلمانان اندونزی را می‌توان به دو گروه تقسیم‌بندی کرد. «مدرنیست‌ها» که مورد پذیرش یادگیری‌های مدرن و غربی روشنفکر هستند و «سنتی‌ها» که همچنان منکر تاثیرات آموزش غربی می‌شوند و به جای آن به شدت به تعالیم معلمان مذهبی محلی و مدارس سنتی اسلامی، برای تعلم و تفکر پایبند هستند.