دیابت نوع دو یکی از شایعترین امراض قرن است که عدهی زیادی به آن مبتلا هستند. در این میان پژوهشگران گروهی از مواد غذایی را پیشنهاد می دهند که می توانند در کنترل قند خون موثر عمل کنند.
افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ -مرسومترین نوع دیابت که سطح بالای قند خون در برابر انسولین مقاومت میکند- سراغ داروهای زیادی مثل گلوکوفاژ (متفورمین) یا اکاربوز میروند تا بیماری خود را کنترل کنند. به تازگی، انجمن دیابت آمریکا شرایطی را برای کاهش وزن پیشنهاد داده است که طی آن با بیماری دیابت مقابله میشود. این که برای باقی عمر خود به یک مادهی دارویی، وابسته بمانیم یا مجبور به انجام عملهای جراحی پر هزینه شویم، چشماندازی نیست که در آینده انتظارش را داشته باشیم. خوشبختانه گزینههای کمهزینهتر دیگری وجود دارد که میتواند به بیماران دیابتی برای مهار قند خون (با موافقت پزشک آنها) کمک کند.
در این میان، اختلاف نظراتی بین متخصصان تغذیه در خصوص اثرات طولانیمدت رژیمهای غذایی در دیابت وجود دارد. اما شواهد نشان داده است که رژیم غذایی با فیبر بالا و غذاهای کم کربوهیدرات میتواند جریان پایدار و ثابتی از انرژی ارائه داده و میزان قند خون را به شکل چشم گیری کاهش دهد تا در نهایت به داروی کم تری نیاز باشد. طی یک بررسی که انجمن دیابت آمریکا در سال ۲۰۱۲ بر روی ۱۱ آزمایش بالینی انجام داد، تاثیر این رژیم در بیماران دیابتی ارزیابی شد. به این ترتیب نتایج نشان داد که یک رژیم غذایی کم کربوهیدرات تاثیرات مثبتی بر قند خون، حساسیت انسولین و افزایش سرعت آزاد کردن آن دارد و حتی میتواند نیاز افراد به مواد دارویی را کاهش دهد.
علاوه بر این، به منظور ساده کردن کاهش مصرف کربوهیدرات، کارشناسان و صاحب نظران، شماری از مواد غذایی را پیشنهاد میدهند که تاثیرات بالقوهای در بهبود حال مبتلایان به دیابت نوع ۲ دارد.
سرکهی سیب
هر چند که ممکن است سرکهی سیب پیشغذای خیلی جذابی نباشد اما خوردن چند قاشق غذاخوری سرکه قبل از وعدههای غذایی میتواند به کنترل سطح قند خون بدن کمک کند. محققان دانشگاه ایالتی آریزونا به این نتیجه رسیدند که مصرف دوقاشق غذاخوری سرکهی سیب در بیماران دیابتی، باعث کاهشی چشمگیر در حساسیت بدن آنها نسبت به انسولین میشود.
آووکادو
آووکادو سرشار از چربیهای غیر اشباع است؛ ضمن این که مقدار قند آن در سطح کمی قرار دارد از این رو توانسته است در بین میوهها جایگاه متمایزی برای خود برقرار کند. چربیهای اشباع نشده میتوانند سطح کلسترول خون را پایین آورده و سرعت جذب سایر قندها را کاهش دهند.
لوبیا سیاه
لوبیاها منبعی از فیبرهای تقویت کننده و پروتئین هستند و شاخص گلوکز آنها پایین است. تنوع و تطبیق پذیری لوبیا در فرآیند آشپزی اجازه میدهد که این مادهی غذایی به راحتی در وعدههای مختلف غذایی گنجانده شود. از این رو بهتر است بیماران دیابتی همیشه چند قوطی لوبیای سیاه در منزل داشته باشند.
چای بابونه
بررسی صورت گرفته در مجلهی کشاورزی و شیمی مواد غذایی نشان داده است که چای بابونه ابزار موثری در تنظیم قند خون به شمار میآید. پژوهش دانشگاه تویاما در ژاپن نشان داد که وقتی به موشهای صحرایی دیابتی به مدت سه هفته، مقدار مشخص از چای بابونه داده شد، سطح گلوکز خون آنها کاهش پیدا کرد.
دارچین
نتایج یک مطالعه نشان داده است که افزودن نصف قاشق چای خوری دارچین به رژیم غذایی میتواند توانایی سلولها را در پاسخگویی به انسولین افزایش دهد. به طوری که سطح قند خون افراد شرکت کننده در این آزمایش پس از یک دورهی ۴۰ روزه کاهش پیدا کرد.
شب یلدا
#کریسمس
#آشپزی
#خراسان جنوبی