«وکالت زوجه در طلاق» یکی از شروطی است که به عنوان شروط ضمن عقد نکاح از سوی زوجه مطالبه میشود و در صورت موافقت زوج، در ضمن عقد درج میشود.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی 724، «حق طلاق» اگرچه به عنوان یک اصطلاح عامیانه در بین مردم رواج پیدا کرده است اما از نظر حقوقی، «وکالت زوجه در طلاق» یکی از شروطی است که به عنوان شروط ضمن عقد نکاح از سوی زوجه مطالبه میشود و در صورت موافقت زوج، در ضمن عقد درج میشود؛ با این حال، اعمال این بند، در موارد ضروری از سوی زوجه، منوط به تحقق شرایط خاصی است.
حق طلاق منحصر برای زوج(مرد) است اما مرد ضمن عقد نکاح، یا به موجب عقد جداگانهای میتواند به زوجه وکالت دهد تا از طرف مرد، درخواست طلاق بدهد؛ موضوع وکالت زوجه در طلاق در گفتوگو با دکتر بهشید ارفعنیا، حقوقدان و عضو هیات علمی دانشگاه مورد بررسی قرار گرفت.
بهشید ارفعنیا در این خصوص عنوان میکند: يكی از امتيازات برجستهای كه خانمها در زندگی زناشویی به دنبال آن هستند گرفتن حق طلاق است.
وی در ادامه میافزاید: طبق قانون حق طلاق با مرد است و در صورت بروز اختلاف، زن به سختی میتواند طلاق خود را بگيرد.
ارفعنیا یادآور میشود: اگرچه در عقدنامههای تنظيمی در دفاتر ثبت ازدواج و طلاق، 12 شرط به نفع خانمها پيشبينی شده تا در صورت تحقق هر كدام از شروط، زوجه بتواند تحقق آن شروط را براي دادگاه به اثبات رسانيده و خود را مطلقه سازد اما از ديدگاه بسياری از بانوان اين شروط كافی نبوده و بسياری از مشكلات و روابط سوء فی مابين زن و شوهر در قالب هيچ كدام از اين 12 شرط نمیگنجد و بر این اساس خانمها مدعی هستند بايد همانند مردها اختيار تام برای طلاق داشته باشند.
این حقوقدان با اشاره به اینکه ارائه وکالت در طلاق بعد از ازدواج هم میسر است، اظهار میکند: اعطای حق طلاق از جانب مرد به زن در قالب يک سند تکبرگي تحت عنوان وكالتنامه است كه در يكي از دفاتر اسناد رسمی تنظيم میشود نه دفاتر ازدواج و طلاق. برخي از زوجين به اشتباه برای دادن حق طلاق به دفترخانهای كه ازدواج آنها را به ثبت رسانيده، مراجعه میكنند و این در حالی است كه بايد به يكی از دفاتر اسناد رسمی برای تنظيم اين وكالتنامه مراجعه کنند.
وی میگوید: مفاد وكالتنامه که به حق طلاق معروف است، اين است كه زوج به زوجه وكالت تامالاختيار میدهد كه هر زمان اراده كرد حتی بدون بهانه، بتواند خود را مطلقه سازد. فقط و فقط در حالتی كه مرد حق طلاق را از همان ابتدای عقد يا در هنگام جاری شدن صيغه نکاح به زن منتقل میكند، اين حق در دفتر ثبت ازدواجی كه سند عقدنامه را صادر میكند، ثبت شده و در قسمت انتهايی عقدنامه در صفحه توضيحات نوشته میشود.
ارفعنیا عنوان میکند: در ساير مواردی كه زوج بعد از عقد، قصد دادن حق طلاق به همسرش را دارد، بايد به يكی از دفاتر اسناد رسمی مراجعه کنند؛ به عبارتی مرجع صدور حق طلاق پس از عقد، دفاتر اسناد رسمی است.
لزوم مراجعه به دادگاه برای اخذ گواهی عدم سازش
این حقوقدان به سوالات رایجی که در این خصوص برای برخی زوجین در نقطه ابهام قرار دارد، اشاره کرده و میگوید: سوالاتی مانند این سوال كه پس از صدور سند وكالتنامه حاوی حق طلاق برای زن، چگونه میتوان اين حق را اعمال كرد يا زن چگونه میتواند طلاق بگيرد؟ دائم مطرح میشود اما در میان تمام آنها، پاسخ این سوال که آيا زن میتواند با در دست داشتن وكالتنامه حق طلاق به يكی از دفاتر ثبت ازدواج و طلاق مراجعه کرده و طلاقنامه دريافت كند؟ منفی است.
وی تاکید میکند: مطابق قانون حمايت خانواده، هيچ دفترخانهای حق ثبت طلاق را بدون حكم دادگاه ندارد، حتی در صورتی که مرد به زن برای طلاق، وكالت تامالاختيار داده باشد.
ارفعنیا اذعان میکند: بر این اساس زن بايد برای اعمال حق طلاق خود به نزديکترين دادگاه خانواده محل اقامت خود مراجعه کرده و گواهی عدم امكان سازش، دريافت کند.
این حقوقدان به مشکلی که ممکن است در این میان به وجود آید، اشاره میکند و میگوید: مشكلی كه در اينجا پيش میآيد، اين است كه برای صدور گواهی عدم امكان سازش، حضور هر دو نفر (زوج و زوجه) ضروری است زیرا گواهی عدم امكان سازش كه به نوعی همان طلاق توافقی مرسوم است، نياز به توافق هر دوی زن و شوهر دارد.
وی ادامه میدهد: اين در حالي است كه در بسياري از مواقع زن از شوهر حق طلاق را میگيرد تا بتواند بدون نياز به حضور شوهرش كه در اغلب موارد از حضور در دادگاه و دادن طلاق ممانعت میكند، موفق به گرفتن طلاق شود.
ارفعنیا یادآور میشود: در اينجا خانمهای دارای حق طلاق وقتی با ايراد كارمندان دادگاه مبنی بر لزوم حضور شوهر مواجه میشوند، سريعاً ابراز میدارند كه ما حق طلاق داريم يا به عبارتی از همسر خود وكالت تام در طلاق گرفتهايم اما اين جمله يا اين حق طلاق به تنهايی مشكل آنها را حل نمیكند.
این حقوقدان اظهار میکند: در قوانين مربوط به وكالت فقط وكالت اشخاصي در دادگاهها و محاكم دادگستری پذيرفته میشود پرونده وكالت دريافت کرده باشند بنابراين هرچند در برگه وكالتنامه طلاق، زوجه، وكيل زوج در طلاق شده است اما اين وكالت او در دادگاههای خانواده قابليت اجرا ندارد لذا وكالتنامه حاوی حق طلاق، برگه ارزشمندی است كه برای اثربخشی به آن در دادگاه بايد متوسل به وكيل دادگستری شد.
وی به شرایطی که نیاز به حضور همسر نباشد، اشاره میکند و میگوید: برای عدم نياز به حضور همسر و اعمال حق طلاق، چاره اين است كه خانمها مستند به وكالتنامه طلاقی كه در دست دارند، به يک وكيل دادگستری وكالت دهند تا به جای همسر آنها در دادگاه حاضر شده و دادخواست طلاق توافقی و ساير اوراق مربوطه را به وكالت از زوج امضا کند؛ به عبارتی وكيل دادگستری به جای شوهر حاضر شده و خانم نيز كه خودش حاضر میشود و فرايند صدور گواهی عدم امكان سازش در چند ساعت در يک روز طی میشود.
ارفعنیا میگوید: برای اينكه وكيل دادگستری به جای زوج حاضر شود، نياز به امضا يا اقدامی از جانب شوهر نيست بلكه زوجه با همان وكالت در طلاق به وكيل دادگستری وكالت میدهد.
این حقوقدان عنوان میکند: پس از صدور گواهی عدم امكان سازش، زن به تنهايی میتواند با در دست داشتن برگه حق طلاق به يكی از دفاتر ثبت طلاق مراجعه کند و طلاق خود را به ثبت رسانيده و طلاقنامه دريافت كند.
به گفته ارفعنیا، بر مبنای این توضیحات، وكالت دادن معالواسطه به يک وكيل دادگستری فقط در خصوص محاكم دادگستری مصداق دارد و وكالتنامه حاوی حق طلاق خانمها در دفاتر ثبت طلاق بدون مشكلی پذيرفته میشود.
انیمه
#سریال خاندان اژدها
#آشپزی
#خراسان جنوبی