سبک زندگی امروز جوامع به شکلی پیش می‌رود که روز به روز بر اهمیت موضوع زمان‌بندی یا مدیریت زمان افزوده می‌شود. قانون ۸۰/۲۰ به افراد کمک می‌کند تا توانمندی بالاتری در اولویت‌بندی امور زندگی خود پیدا کنند.

این معما را پاسخ دهید: آن چیست که از طلا قیمتی‌تر است؟ نمی‌توان آن را خرید، به دست آورد یا ذخیره کرد و شما هیچ وقت به مقدار کافی آن را ندارید؟ البته که جواب «زمان» است.

همه می‌دانیم که زمان، گذرا و باارزش است. از این رو در طول عمر خود باید یاد بگیریم که چطور این زمان تحت اختیار را به شکل بهتری مدیریت کنیم و بازدهی خود را به حداکثر برسانیم. یکی از بهترین راهکارها در این خصوص استفاده از قانون ۸۰/۲۰ است.

قاعده ی۸۰/۲۰: قانون افراد اندک اساسی

قاعده ۸۰/۲۰ یا همان اصل پارتو (که نام خود را از ویلفردو پارتو اقتصاددان ایتالیایی گرفته است) یک فرضیه را مطرح می‌کند و آن این است که ۸۰ درصد از نتایجی که می‌گیرید تنها نتیجه‌ی ۲۰ درصد از تلاش‌های شما است. از این قانون، اغلب برای تنظیمات کسب و کارها استفاده می‌کنند. نمونه‌های زیر را در نظر بگیرید:

  • ۸۰ درصد مشکلات را می‌توان به ۲۰ درصد علت‌ها نسبت داد
  • ۸۰ درصد سود یک شرکت به ۲۰ درصد مشتریان آن وابسته است
  • ۸۰ درصد شکایت‌هایی که یک شرکت دریافت می‌کند از طرف ۲۰ درصد از مشتریان است.

با این حال، ثابت شده است که این اصل اساسی به دیگر موارد هم قابل تعمیم است:

  • ۸۰ درصد جرایم توسط ۲۰ درصد مردم صورت می‌گیرد
  • ۸۰ درصد پیروزی یک تیم ورزشی ناشی از تلاش ۲۰ درصد اعضای تیم است
  • ۸۰ درصد ثروت جامعه به ۲۰ درصد مردم تعلق دارد

حقیقت تلخ این است که بخش زیادی از انرژی و زمان ما صرف اموری می‌شود که هیچ خروجی واقعی یا باارزشی در زندگی ما ندارد. تصور کنید که اگر این عدم کارآیی خود را به نصف برسانید در چه جایگاهی قرار خواهید گرفت؟

با قانون ۸۰/۲۰ از حداکثر زمان خود بهره ببرید

حالا که به اهمیت این قانون پی بردیم، می‌توانیم به این نتیجه برسیم که اکثر ما هدررفت زیادی در زمان خود داریم. در دنیایی که پر از کارهای روزمره، دشوار و خسته کننده است چگون می‌توان این قانون را پیاده‌سازی کرد؟

سوال خیلی خوبی است. در ادامه، چند راهنمایی ساده به شما کمک خواهد کرد که از زمان خود حداکثر استفاده را داشته باشید و مطمئن شوید که تلاش‌های شما نتایج بهتر و معنادارتری به همراه خواهند داشت.

۱. اولویت‌بندی را یاد بگیرید

مهم‌ترین بخش عملی قانون ۸۰/۲۰ مدیریت زمان است. به همین منظور باید یک تغییر و جهش در شیوه‌ی فکری ما ایجاد شود. از این رو باید یاد بگیریم که کارهای کم اهمیت روزانه که کم‌ترین تاثیر بر اهداف ما را دارند را در مدت زمان کوتاه‌تری انجام داده یا آن‌ها را حذف کنیم. همه‌ی ما در زندگی، کارهای وقت‌گیری داریم که باید انجام شوند؛ بدون آن که چیزی به ارزش‌های زندگی ما اضافه کنند. طبیعتا مواردی مانند رفت و آمد، پخت و پز، تمیز کردن، اتو کردن لباس یا خرید مواد غذایی کارهایی هستند که در نهایت باید انجام شوند. هر چند که  کم‌ترین تاثیر را در پبش‌برد اهداف و بالا بردن کیفیت زندگی ما دارند. اگرچه بخش عمده ای از زمان ما صرف انجام این نوع فعالیت‌ها می‌شود.

۲. برنامه‌ریزی بهتر را یاد بگیرید

تنظیم یک برنامه‌ریزی بهتر و کوتاه‌تر و حتی برون سپاری امور کمک می‌کند که نتیجه‌ی بهتری از قانون ۸۰/۲۰ بگیرید. برای مثال، از حمل و نقل عمومی استفاده کنید و در زمان رفت و آمد، ایمیل‌های خود را چک کنید. ضمن این که می‌توان انجام بعضی امور را به دیگران بسپارید.

۳. برنامه‌های خود را به طور مدوام تغییر یا بهبود دهید

هدف‌های تعریف شده‌ای که همیشه در خط مقدم ذهن شما قرار دارند، به شما کمک می‌کنند تا بر روی آن‌ها متمرکز مانده و اولویت‌بندی‌های خود را ساده‌تر تعیین کنید. تنظیم یک نقشه‌ی راه، مسیر دستیابی به اهداف را برای شما فراهم خواهد کرد. گاهی در جریان زندگی، بعضی برنامه‌ها کنار گذاشته می‌شوند. در شرایطی که احساس کردید دست‌خوش پیشامدها شده‌اید، با حداکثر سرعت ممکن خود را در مسیر قرار داده و چنانچه لازم است تغییراتی در برنامه‌های خود ایجاد کنید. سعی کنید تا آن جا که ممکن است زمان کمی به اموری که به هدف شما غیر مرتبط هستند، اختصاص دهید.

۳. یک تعادل تلاش-پاداش ایجاد کنید

برقراری تعادل تلاش-پاداش برای تمام فعالیت‌ها صدق می‌کند. به این صورت که پاداش هر تلاشی پس از به پایان رساندن آن ارزیابی می‌شود. به عنوان مثال، داشتن یک تختخواب مرتب پاداش مرتب کردن هر روز تختخواب است که از نظر ما پاداش ناچیزی محسوب می‌شود. بنابراین وقت و انرژی خیلی کمی باید صرف آن شود و لزومی ندارد که برای انجام چنین کاری زمانی بیش از چند دقیقه صرف کنیم. اگر فرد کمال‌گرایی هستید و دوست دارید که تمام کارها را به بهترین شکل ممکن انجام دهید، این ویژگی شما قابل تحسین است؛ اما عملی و موثر نیست. پس یاد بگیرید که بیشترین تلاش خود را صرف کارهای واقعا مهمی کنید که پاداش‌های آن متناسب با زحمت شما باشد.

ساده‌سازی را فراموش نکنید

عملی کردن این توصیه واقعا راحت است. پرسش‌های زیر را از خود بپرسید:

  • ۲۰ درصد از با ارزش‌ترین داشته‌های شما کدام‌ها هستند؟
  • ۲۰ درصد از زمان خود را صرف انجام چه کارهایی کنید تا ۸۰ درصد احساس رضایت کنید؟
  • ۲۰ درصد افراد نزدیکی که با آن‌ها شاد هستید، چه کسانی هستند؟
  • ۲۰ درصد از لباس‌هایی که ۸۰ درصد مواقع می‌پوشید کدام‌ها هستند؟
  • ۲۰ درصد غذاهایی که ۸۰ درصد اوقات می‌خورید چه هستند؟

خوشبختانه پیدا کردن پاسخ این پرسش‌ها نسبتا ساده است. فقط نکته این است که تا پیش از این به چنین مواردی فکر نکرده بودید. حالا که پاسخ این سوالات را پیدا کردید، می‌توانید تمرکز بهتری بر روی کارآمدی زمان خود داشته باشید. برای مثال با ۸۰ درصد افرادی که تنها ۲۰ درصد لذت به زندگی شما اضافه می‌کنند، وقت کم‌تری بگذرانید. یا ۸۰ درصد اشیایی که فقط ۲۰ درصد مواقع از آن‌ها استفاده می‌کنید را دور انداخته یا بفروشید! از شر ۸۰ درصد لباس‌هایی که فقط ۲۰ درصد اوقات می‌پوشید خلاص شوید.

واضح است که قانون ۸۰/۲۰ یک حکم سفت و سخت نیست؛ بلکه‌ نقش یک ابزار را ایفا می‌کند که می‌تواند همانند یک عدسی، جنبه‌های دیگر زندگی را هم برای شما نمایان کند. در واقع هدف کلی استفاده از این قانون آن است که زندگی خود را ساده‌تر کرده و بیشتر وقت خود را صرف کارهای باارزش‌تر کنیم.