در معرفی ثروتمندترین کشورهای دنیا معیارهای مختلفی را میتوان در نظر گرفت. قدرت خرید و سرانهی تولید ناخالص داخلی به عنوان یکی از شاخصترین این موارد شناخته شده است. در این مطلب بر اساس این معیار به معرفی ۱۳ کشور نخست حاضر در فهرست پرداختهایم.
در فهرست پیش رو به معرفی ۱۳ کشوری که نسبت به سایر ملل بالاترین ضریب قدرت خرید (PPP) در کنار سرانهی تولید ناخالص داخلی (GDP) را دارند، خواهیم پرداخت. ضمن این که کشورهای نفتخیز توانستهاند که در سال ۲۰۱۵ مشابه سال قبل صدر جدول را به خود اختصاص دهند:
۱۳. اتریش: با سرانهی ۴۶۲۲۳ دلار
اتریش با جمعیتی حدود ۸.۵ میلیون نفر، سرانهی رضایت بخشی معادل ۴۶۲۲۳ دلار دارد. در واقع این مقدار برای هر شهروند اتریشی به طور متوسط چهار برابر بیشتر از سرانهی دیگر مردم دنیا است. این رقم بالا میتواند خدمات پایداری ارائه دهد. ضمن این که مجاورت اتریش با آلمان، بازار پر رونقی برای فولاد، آهن و محصولات کشاورزی فراهم کرده است. وین، پایتخت این کشور عنوان پنجمین شهر ثروتمند اروپا پس از هامبورگ، لندن، لوکزامبورگ و بروکسل را دارد.
۱۲ - هلند با سرانهی ۴۷۶۳۳ دلار
جمعیت ۱۶.۸ میلیون نفری با سرانهی ۴۷۶۳۳ دلار، هلند را به کشوری فراتر از سرزمین گلهای لاله تبدیل کرده است. موفقیت این کشور از سه بخش کلیدی معدن، کشاورزی و تولید، حاصل شده است. بسیاری از افراد نمیدانند که هلند در واقع از پادشاهی چهار کشور به نامهای آروبا، کوراسائو، هلند و سنت مارتن تشکیل شده است. با این حال، ۹۸ درصد از مساحت این پادشاهی را هلند در بر میگیرد.
۱۱- ایرلند با سرانهی ۴۸۷۵۵ دلار
سرانهی تولید ناخالص داخلی در این جزیرهی زمردین برای هر یک از اعضای جمعیت ۴.۸ میلیون نفری، معادل ۴۸۷۵۵ دلار برآورد شده است. منسوجات، معدن، مواد غذایی و مواد خام، صنایع اصلی ایرلند را در بر میگیرند که باعث تقویت اقتصاد این کشور شدهاند. بنا به رتبهبندی OECD (سازمان همکاری اقتصاد و توسعه) ایرلند از نظر کلی در جایگاه چهارم دنیا قرار میگیرد.
۱۰- عربستان سعودی با سرانهی ۵۱۹۲۴ دلار
عربستان سعودی یکی از نفتمحورترین اقتصادهای دنیا را تشکیل میدهد و سرانهی بالای ۵۱۹۲۴ دلاری خود را مرهون درآمد نفتی خود است. این کشور ۱۸ درصد ذخایر نفتی دنیا را در اختیار دارد و سالها است که به عنوان بزرگترین صادرکنندهی نفت در اوپک شناخته شده است. تقریبا تمام درآمد عربستان سعودی، حاصل از صادرات نفت این کشور است. با وجود این که عربستان، بزرگترین ذخایر نفتی دنیا را در اختیار دارد، سرانهی آن نسبت به دیگر کشورهای کوچکتر همسایه کاهش پیدا کرده است.
۹- ایالات متحده با سرانهی ۵۴۶۳۰ دلار
در حالی که اکثر کشورهای موجود در این فهرست نسبتا کم جمعیت هستند، جالب است که بزرگترین اقتصاد دنیا یعنی ایالات متحده با جمعیت ۳۱۰ میلیون نفری را در خود جای داده است. سرانهی تولید ناخالص داخلی این کشور ۵۴۶۳۰ دلار برآورد شده است. دلایل موفقیت اقتصادی ایالات متحده را میتوان صنعت بزرگ خودروسازی، تقویت بخشهای فناوری و نوآوری و حمایت از حقوق کارآفرینی و مالکیت فکری برشمرد.
۸- سوییس با سرانهی ۵۷۲۳۵ دلار
سرانهی هر شهروند سوییسی معادل ۵۷۲۳۵ دلار است. بانکها و موسسات مالی سوییس اقتصاد این کشور را برپا نگه داشتهاند. از طرفی ثروتمندترین افراد و کمپانیهای دنیادر بانکهای سوییس صاحب حساب هستند و همین موضوع سرمایهی جانبی برای اهداف سرمایهگذاری را فراهم میکند. زوریخ و ژنو، شناخته شدهترین شهرهای سوییس هستند که بالاترین استانداردهای زندگی در دنیا را دارند.
۷- نروژ با سرانهی ۶۴۸۵۶ دلار
۶۴۸۵۶ دلار سرانهی کشور نروژ به ۴.۹۷ میلیون مردم خود اجازه میدهد که از مزایای اقتصاد کوچک اما قدرتمند خود برخوردار شوند. اقتصاد نروژ بر صنعت ماهیگیری، منابع طبیعی و اکتشافات عمدهی نفت تکیه دارد. ضمن این که این کشور هشتمین صادر کنندهی نفت خام جهان، نهمین صادرکنندهی نفت تصفیه شده و سومین صادرکنندهی گاز طبیعی در دنیا است.
۶- امارات متحده عربی با سرانهی ۶۷۶۷۴ دلار
مساحت امارات متحده حدود ۳۲۲۷۸ متر مربع است و جمعیتی معادل ۹.۲ میلیون نفر دارد. یک سوم سرانهی ۶۷۶۷۴ دلاری این کشور ناشی از درآمدهای نفتی است؛ حال آن که بخش خدمات و ارتباطات در این میان سهم قابل توجهی داشتهاند. امارات متحده دومین اقتصاد بزرگ جهان عرب پس از عربستان سعودی است.
۵- برونئی با سرانهی ۷۱۱۸۵ دلار
برونئی کشوری کوچک است که ترکیب کارآفرینی داخلی و خارجی، اقتصادی ثروتمند با سرانهی ۷۱۱۸۵ دلار را برای آن رقم زده است. ضمن این که این اقتصاد بر پایهی صادرات نفت خام و گاز طبیعی حمایت میشود. مانند دیگر کشورهای نفتی حاضر در فهرست، دولت پیشرفتهایی در تنوع بخشیدن به اقتصاد غیر از نفت را هم از خود نشان داده است.
۴- کویت با سرانهی ۷۳۲۴۶ دلار
کویت کشور کوچکی است که اقتصاد نسبتا بازی دارد و شهروندان آن از سرانهی ۷۳۲۴۶ دلاری خود لذت میبرند. در حال حاضر دینار کویت با ارزشترین واحد پول دنیا محسوب میشود. این کشور با در دست داشتن ۱۰ درصد مخازن نفتی دنیا، ۹۵ درصد از سرانهی خود را از طریق صادرات نفت تامین کرده است. در سالهای اخیر، کویت اقدامات مثبتی برای تنوع بخشیدن به وضعیت اقتصاد خود انجام داده است.
۳- سنگاپور با سرانهی ۸۲۷۶۳ دلار
این کشور کوچک با سرانهی ۸۲۷۶۳ دلار توانسته است جایگاه خود را از پنجم به سوم سوق دهد؛ ضمن این که سرانهی شهروندان آن به طور متوسط پنج برابر دیگر مردم دنیا است. صنعت صادرات صنایع شیمیایی و سیاستهای اقتصادی لیبرال این کشور و تشویق رشد و نوآوری، این ثروت را برای سنگاپور ایجاد کرده است. سنگاپور دومین بندر بزرگ جهان را دارد که به تنهایی در سال ۲۰۱۱ حدود ۴۱۴ میلیارد دلار کالا از آن صادر شد.
۲- لوکزامبورگ با سرانهی ۹۷۶۶۲ دلار
لوکزامبورگ را میتوان نمادی از ثروت دانست که سرانهی ۹۷۶۶۲ دلار آن ۹ برابر سرانهی متوسط دیگر مردم جهان است. بخشهای پر جنب و جوش مالی، سیاستهای مالی محتاطانه و صنعت پویای این کشور، ستون فقرات اقتصاد قوی آن را شکل داده است. بانکداری لوکزامبورگ بزرگترین بخش اقتصاد این کشور را تشکیل میدهد که ارزش دارایی آن به تنهایی، ۱.۲۴ تریلیون دلار است.
۱- قطر با سرانهی ۱۴۰۶۴۹ دلار
قطر به لطف سرانهی ۱۴۰۶۴۹ دلاری خود در رتبهی اول فهرست ۱۰ کشور ثروتمند دنیا قرار گرفته است. صنعت نفتی این کشور به خوبی توسعه یافته است؛ ضمن این که ۸۰ درصد درآمد دولت، ۶۰ درصد تولید ناخالص داخلی و ۸۵ درصد درآمد حاصل از صادرات را در بر میگیرد. ثروت و موفقیت اقتصادی این کشور باعث شده است که به عنوان اولین کشور عربی در میزبانی جام جهانی ۲۰۲۲ انتخاب شود. هر چند که قطر پر حاشیه ترین کشور در خصوص سو استفاده از نیروی کار کشورهای آسیایی و آفریقایی شناخته شده است.
اسکار
#آشپزی
#خراسان جنوبی