فرض کنید به تنهایی در خانه نشستهاید و احساس درد شدید در قفسهی سینه میکنید. با اطلاعاتی که از قبل دارید احتمال خطر حملهی قلبی را میدهید. در چنین موقعیتی چطور میتوانید خود را نجات دهید؟
علایم هشدار را بشناسید
سعی کنید با بیشتر علایم هشدار دهندهی حملهی قلبی آشنا شوید. بارزترین و رایجترین علامت حملهی قلبی، احساس درد و ناراحتی در قفسهی سینه است. با این حال نشانههای شایع دیگری در بروز این عارضه وجود دارد:
ناراحتی قفسهی سینه معمولا در مرکز آن رخ میدهد. به این ترتیب که شما احساسی مثل سنگینی، سفتی، فشار، درد، سوزش و بیحسی در این ناحیه میکنید. این درد میتواند فقط چند دقیقه طول بکشد و بعد دوباره تکرار شود. اکثر افراد معمولا این نشانهها را با سوء هاضمه یا سوزش معده اشتباه میگیرند.
گاهی اوقات این احساس درد در نواحی دیگری مانند بازوها، شانهی چپ، کمر، گردن، فک، یا معده خود را نشان میدهند. دیگر علایم مربوط به حملهی قلبی میتواند شامل این موارد باشد:
- اشکال در تنفس
- عرق کردن خصوصا عرق سرد
- احساس سیری، سوء هاضمه یا خفگی
- تهوع یا استفراغ
- سرگیجه، بی حالی، ضعف یا اضطراب شدید
- ضربان سریع و نامنظم قلب
توجه داشته باشید که نشانههای حملهی قلبی در خانمها متفاوت هستند. با این که علایمی مثل درد قفسهی سینه و دیگر نشانههای معمول در حملهی قلبی خانمها نیز وجود دارد اما علایمی از این قبیل هم در آنها کم و بیش دیده میشود:
- درد بالای کمر یا درد در ناحیهی شانه
- درد فک یا دردی که به فکها منتقل میشود
- دردی که به بازوها میرسد
- خستگی غیر معمول برای چند روز
- اختلالات خواب
تا بیش از ۷۸ درصد از زنان مبتلا به حملهی قلبی حداقل یک علامت معمول یا غیر معمول را قبل از حملهی قلبی، به مدت بیش از یک ماه تجربه میکنند.
بلافاصله با اورژانس ۱۱۵ تماس بگیرید
مهمترین کار در چنین مواقعی تماس با مرکز فوریتهای پزشکی است.
- قبل از تماس با هر فرد دیگری تماس به اورژانس در اولویت شما باشد. این روش تقریبا سریعترین راه برای درمان خواهد بود. حتی اگر منطقهی زندگی شما با مقر اورژانس فاصله داشته باشد باز هم میتوانید در فاصلهی زمانی باقی مانده از توصیههای آنها استفاده کنید تا حداقل آسیب را ببینید.
- خدمات اورژانس میتواند به محض ورود به شما کمک کند. این هم دلیل دیگری که تماس به اورژانس به تماس با هر دوست دیگری اولویت دارد.
- با کسی تماس بگیرید که بلافاصله بتواند خودش را به شما برساند. اگر همسایهی یا خویشاوند قابل اعتمادی دارید که در نزدیکی شما زندگی میکند، پس از تماس با اورژانس با وی تمای بگیرید. بودن شخص دیگر در کنار شما میتواند مفید باشد چرا که ممکن است دچار ایست قلبی ناگهانی شوید.
- باز هم تاکید میکنیم که اولین تماس شما به اورژانس باشد چون ممکن است برای تماس دوم وقت نداشته باشید.
- به شخص دیگری برای رساندن خود به بیمارستان تکیه نکنید مگر این که دستورالعملهای اورژانس را در فاصلهی رسیدن به بیمارستان اجرا کند. در غیر این صورت منتظر امدادگران اورژانس باقی بمانید.
آسپرین بجوید
یک قرص ۳۲۵ میلی گرمی آسپرین را بجوید و ببلعید. تاثیر این کار در ۳۰ دقیقهی اول مشاهدهی علایم موثرتر خواهد بود. آسپرین پلاکتهای خون را مهار میکند. همان پلاکتهایی که اجزای کلیدی در شکلگیری لختههای خونی هستند. از این رو مصرف آسپرین میتواند تشکیل لختههای خونی در طول حملهی قلبی را به تاخیر بیاندازد.
- از آسپرینهای پوششدار استفاده نکنید چرا که این نوع قرصها خیلی آرام در خون شما آزاد میشوند.
- آسپرین را قبل از قورت دادن بجوید. جویدن آسپرین کمک میکند، مادهی دارویی به طور مستقیم وارد معده شده و سریعتر در خون جریان پیدا کند.
- چنانچه پیش از این پزشک به شما گفته است که بدن شما با آسپرین مشکل دارد، از این راهکار استفاده نکنید.
سراغ رانندگی کردن نروید
- وسوسه نشوید که رانندگی کنید. رانندگی به سمت بیمارستان توسط خود شما به هیچ عنوان پیشنهاد نمیشود. حتی اگر پشت فرمان، علایم حملهی قلبی را مشاهده کردید سریعا خودروی خود را به کنار خیابان یا جاده هدایت کنید.
- فقط زمانی گزینهی رانندگی را انتخاب کنید که هیچ راه حل دیگری برای شما باقی نمانده باشد و فقط به این طریق میتوانید خود را به یک مرکز پزشکی برسانید.
- ممکن است که در این شرایط به ایست قلبی دچار شوید. به همین دلیل رانندگی در این شرایط اقدام عاقلانهای محسوب نمیشود.
آرامش خود را حفظ کنید
درست است که حملهی قلبی عنوان ترسناکی است اما وحشت زده شدن شما مشکل را بدتر میکند. پس تا آنجا که ممکن است آرام باشید تا ریتم ضربان قلب خود را ثابت نگه دارید.
- برای آرام کردن خودتان به یک خاطرهی آرامبخش که حالتان را خوب میکند فکر کنید.
- ضربان قلب خود را بشمارید. دقت کنید که شمارش شما آهسته باشد پس از روش استاندارد شمارش هزار و یک، هزار و دو، هزار و سه ... استفاده کنید.
- به پشت دراز بکشید و پاهای خود را به سمت بالا ببرید. این عمل دیافراگم شما را باز میکند و کمک میکند تا آسانتر نفس بکشید و اکسیژن را به خون وارد کنید.
- موقعیت را برای خود راحتتر کنید و بالشی را تکیه گاه پاهای خود کنید. شما میتوانید روی زمین دراز بکشید و پاهای خود را به یک نیمکت یا صندلی تکیه دهید.
- اگر نمیتوانید بلافاصله دراز بکشید یا بنشینید، (در موقعیتهایی که روی نردبان مشغول کار بوده اید یا در ترافیک قرار گرفتهاید) سعی کنید تعادل خود را نسبت به سطح افقی حفظ کنید. اگر احساس سرگیجه میکنید یا قادر نیستید که به درستی راه بروید، به یک شی ثابت مانند افق یا جسم ثابت بزرگ نگاه کنید. این کار به حفظ وضعیت شما کمک میکند.
- نفس عمیق بکشید تا هوای تازه را به طور ثابت تنفس کنید. حتی اگر تنفس شما به طور طبیعی سریع است، در هنگام وقوع حملهی قلبی بهترین کار این است که با استفاده از یک منبع ثابت اکسیژن نفسهای عمیق بکشید.
- سعی کنید در معرض هوای آزاد قرار بگیرید، پس در مقابل پنجره یا درب باز، فن یا تهویهی هوا دراز بکشید. قرار گرفتن در جریان هوای ثابت به تامین اکسیژن قلب کمک میکند.
سعی نکنید مشابه حالت CPR سرفه کنید
چندی پیش یک متن جعلی در فضای اینترنت منتشر شد که در ان سرفه کردن مداوم را راهکاری برای زنده ماندن از سکتهی قلبی معرفی کرده بود. این اقدام احتمالا جواب نخواهد داد و حتی ممکن است شما را در معرض خطرات بیشتری قرار دهد.
- Cough CPR یا همان روش احیا با سرفه در بیمارستان به بیمارانی پیشنهاد میشود که در معرض ایست قلبی قرار دارند و پس از آن هم تحت نظارت و دستورالعمل دقیق پزشک قرار میگیرند.
- سرفه کردن مداوم باعث میشود ریتم ضربان قلب شما به هم بریزد و اکسیژن سختتر وارد جریان خون شود.
از خوردن و نوشیدن اجتناب کنید
- از خوردنی و نوشیدنی اجتناب کنید. البته در هنگام حملهی قلبی احتمالا خودتان هم میلی به خوردن و نوشیدن نداشته باشید با این حال در صورت میل داشتن هم از این اقدام خودداری کنید. خوردن هر چیزی غیر از آسپرین میتواند کار را برای اقدامات درمانی امدادگران سختتر کند.
- اگر لازم باشد، میتوانید برای فرو دادن راحتتر آسپرین کمی آب بنوشید اما در صورت امکان از همین کار هم صرف نظر کنید.
شب یلدا
#کریسمس
#آشپزی
#خراسان جنوبی