وام ازدواج، زمانی راهی برای کمک به تشکیل خانواده بود، اما امروز به یکی از بزرگترین موانع ازدواج تبدیل شده است. صفهای طولانی، مشکلات مالی، دلالی وام و سیاستهای متناقض، جوانان را در مسیر ازدواج گرفتار کردهاند. این گزارش نگاهی دارد به چالشهای اقتصادی ازدواج و راههایی که باید برای حل آن بررسی شوند.
به گزارش ۷۲۴پرس، ازدواج پیوند زناشویی است که بهوسیله جاریشدن صیغه عقد نکاح ایجاد میشود؛ قرآن ازدواج و قرارگرفتن مردان در کنار همسرانشان را مایه آرامش دانسته و به مسلمانان توصیه کرده که مردان و زنان بیهمسر را همسر دهند. بر طبق روایات، ازدواج بزرگترین نعمت پس از نعمت اسلام، نگهدارنده نصف یا دو سوم دین و سنّت پیامبر اسلام (ص) است.
اما پشت پرده ازدواج جدای از شناخت و مشاوره که البته رکن مهم و اصلی پیوند زوجین محسوب میشوند، فشارهای اقتصادی، وضعیت اشتغال، توقعهای جملاتی خانوادهها، صفهای طولانی وام ازدواج و دادگاههای مملو از بدهکاران مالی مهریه نهفته است.
قرارگیری «اخذ وام ازدواج» در لیست آرزوهای دستنیافتنی!
نکته حائز اهمیت این است که بسیاری از جوانان پشت سامانه وام ازدواج معطلمانده و گرفتن وام ازدواج پهلو به پهلوی خانهدار شدن و حتی اشتغال با درآمد مکفی در لیست آرزوهای دستنیافتنی میتازد و تنها چیزی که پیشرفت روبهجلو دارد افزایش سن ازدواج، آمار طلاق و تعداد زندانیان مهریه است.
بر اساس قانون بودجه ۱۴۰۴ مبلغ وام ازدواج برای هر یک از زوجین ۳۰۰ میلیون تومان تعیین شده که این مبلغ برای آقایان زیر ۲۵ سال و بانوان زیر ۲۳ سال ۳۵۰ میلیون تومان با نرخ سود ۴ درصد و بازپرداخت ۱۰ساله است و به گفته مدیرکل عملیات پولی و اعتباری بانک مرکزی تا ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۴ در مجموع ۲۱٫۴ همت تسهیلات ازدواج و فرزندآوری به ۹۹ هزار و ۹۰۴ نفر پرداخت شده است.
اما بررسیها نشان میدهد که برای صفرشدن صف وام ازدواج و فرزندآوری، نظام بانکی به ۳۶۰ همت منابع مالی نیاز دارد، درحالیکه اعتبار مصوب سال ۱۴۰۴ برای پرداخت این تسهیلات ۲۷۵ همت است؛ این ارقام بهروشنی نشان میدهد که در سال جاری نیز صفهای طولانی برای دریافت این وامها ادامه خواهد داشت.
کارت خرید کالای ایرانی، راهکار فرزینی یا تسهیل ازدواج؟
باتوجهبه نابسامانیهای اقتصادی و سنگینتر شدن کفه حسرتها در ترازوی عدالت، رئیسکل بانک مرکزی از اجرای آزمایشی طرحی با مشارکت وزارت صمت برای جوانان خبر داده که بجای وام نقدی، کارت رفاهی خرید کالای ایرانی در اختیار متقاضیان قرار میگیرد و به گفته وی نرخ سود این کارتها بسیار پایین است.
اما روی صحبت ما این است که با نونوار شدن وعدهها، گره مشکلات جوانان برای ازدواج کورتر میشود؛ چراکه بانک مرکزی میگوید منابع محدود است و وزارت اقتصاد هم توپ را در میدان بانک مرکزی انداخته و میگوید مسئولیت با بانکها است! زوجین جوان هم پیدا کنند پرتقال فروش را!
دلالی وام ازدواج، مهر خاموشی بر دهان ۱۴ میلیون جوان دم بخت
درحالیکه انتظار در صفهای طولانی دریافت وام ازدواج، بازار جدیدی با عنوان خریدوفروش وام ازدواج را پایهریزی و گسترش داده بهطوری که برخیها هر ۱۰۰ میلیون تومان وام را به نرخ ۳۰ تا ۳۵ میلیون تومان خریداری میکنند و سرمایهای که باید به دست تازهعروس دامادها برسد، سر از جیب دلالان درآورده است.
آقایان مسئول باید بدانند حرکتهای فرزینی فاصله زیادی با کارهای فردینی دارد و وام ازدواجی که قرار بوده بهعنوان مشوق تشکیل خانواده و جوانی جمعیت عمل کند، اکنون مانع بزرگی در مسیر ازدواج تبدیل شده است! آیا چشمانتظاری ۵۵۰ هزار زوج در صف دریافت وام و جمعیت ۱۴ میلیوننفری جوانان در سن ازدواج را نمیبینند؟
اسکار
#آشپزی
#خراسان جنوبی