متخصص و مدرس طب ایرانی با بیان اینکه بهترین کار در بهار، کمکردن خون (فصد و حجامت) و کم خوردن و کم نوشیدن است، تصریح کرد: «برای کودکان و نوجوانان، بهترین فصل، امّا بلای جان دمویهاست که به خواب و خمیازه و کش آوردن بدن گرفتارند. بهار برای سوداویها نیز فصل خوشایندی است».
دکتر مریم نوابزاده در گفتوگو با ۷۲۴پرس با اشاره به تدابیر سلامتی فصل بهار، اظهار کرد: «اوایل بهار طبعش معتدل و اواخرش گرم و تر و باعث اعتدال خون و سرخی صورت میشود. در این فصل، خلطهای راکد به جریان میافتد و بیماریهای مزمن بروز میکنند؛ بهخصوص اگر فرد در زمستان، زیاد غذا خورده و کم ورزش کرده باشد. این امر، باعث دگرگونی خون، خوندماغ، انواع ورم و دمل و جوش، خوابآلودگی و بعضی از انواع سرفه میشود».
وی با بیان اینکه جنبشهای مفرط بدنی و روانی و خوردن گرمیها، این مسائل را تشدید میکند، افزود: «در این فصل بدن به سمت گرمی و تری میرود، بنابراین باید از مصرف غذاهایی که طبع گرم دارند پرهیز شود؛ مثل نان زیاد، گوشت، شیرینی، آجیل و بیشتر باید از انواع آشها و سوپهای سبک استفاده کرد؛ خصوصاً تمر هندی، خاکشیر، آش آبغوره، آش زرشک، آش جو؛ تا بدن بتواند متابولیک خودش را با فصل هماهنگ کند و چربیهای انباشته شده و پروتئینهای انباشته شده را بسوزاند».
نوابزاده با اشاره به دلیل حساسیت در فصل بهار، ادامه داد: «اکثر انسانهایی که چاق میشوند و چاقی شکمی دارند بهخاطر عدم رعایت تغذیه صحیح در بهار است. بدن ما در زمستان بهخاطر فصل سرما نیاز به مصرف غذای بیشتری دارد و از طرفی بهخاطر کوتاهبودن روزها و سرمای محیط سوختوساز کمتری اتفاق میافتد، خصوصاً تعریق هم بسیار کم میشود با تغییر فصل و تغییر دما بدن انباشته شده از مواد زایدی که در طول زمستان تغذیه کرده؛ لذا چون راهی وجود ندارد علامت خود را با آبریزش، عطسه و اصطلاحاً آلرژی نشان میدهد».
وی با اشاره به راهکارهای رفع آلرژی در بهار، تصریح کرد: «استفاده از غذاهایی چون اسفناج، بورانی، بورانی شبدر یا یونجه، آش یونجه یا شبدر، کاهو و سکنجبین، سمنو، آش قرهقروت، آش زرشک، آش کدو و فرنی بادام و میوههایی چون آبمیوه طبیعی، انجیر، انواع برگه، کدو، کنجد، کشمش و پرتغال؛ گیاهانی چون بابونه، بادرنجبویه، خرفه، خاکشیر غلیظ، سیاهدانه، دارچین، زردچوبه، چای کوهی و بادام توصیه میشود».
نوابزاده در ادامه گفتگو با ۷۲۴پرس، با بیان اینکه مصرف روزانه جوشانده کاسنی و شاهتره و مصرف ماءالشعیر طبیعی نیز بسیار مفید است، افزود: «عدم مصرف غذاهای سنگین مثل گوشت. برنج و برعکس مصرف غذاهای سبک مثله انواع آشها. آبمیوههای طبیعی، گوشت پرنده و....کمک به رفع آلرژی میکند».
وی با تأکید بر استفاده از رژیم سهروزه ضد آلرژی در بهار و مصرف سه روز فقط خام یا پخته یا بخارپز سبزیجات بدون روغن و نمک صبح طی ظهر و شب، افزود: «افزایش جوشهای صورت و بدن گاهی به شکل کورک و تشدید حساسیتها و خارش پوست از جمله مشکلاتی است که در فصل بهار خصوصاً در افراد با مزاج گرم و تر دیده میشود. برای رفع آن پرهیز از مصرف زیاد مواد گرم، تلخ، تند، شور و تیز مانند تنقلات (آجیلهای شور، گردو) و ادویه تند (فلفل، دارچین، زنجبیل، میخک و خردل) اثرگذار است».
این متخصص و مدرس طب ایرانی با تأکید بر کمکردن مصرف مواد غذایی مولد خون مانند گوشتها و شیرینیها، تصریح کرد: «مصرف مواد غذایی سبک مانند آشها با چاشنی تمرهندی یا رب انار یا آلو یا سوپ جو بهجای خورشتها، نوشیدن شربتهایی مانند شربت نارنج، شربت لیمو، شربت عناب، شربت سکنجبین، شربت زرشک، رب انار یا عرق کاسنی شاهتره، عرق خرفه و نوشیدن ماءالشعیر طبی مفید فایده خواهد بود».
اسکار
#آشپزی
#خراسان جنوبی