اگر آزمایش خون داده باشید، حتما با گزینه کلسترول خوب و بد آشنایی دارد. تجمع کلسترول بد در عروق خونی می‌تواند باعث بروز التهاب در بدن شود و این التهاب هم می‌تواند به‌شکلی سطح کلسترول را تحت‌تأثیر قرار دهد. به‌عبارتی ما شاهد یک رابطه دوطرفه میان این دو هستیم که می‌توانند به‌طرق مختلف وضعیت قلب و عروق شما را تحت‌الشعاع خود قرار دهند. اگر دوست ندارید به انواع بیماری‌های قلبی مبتلا شده و از بروز سکته جلوگیری کنید، توجه به سطح کلسترول و میزان التهاب بدن را فراموش نکنید. اگر دوست دارید بیشتر با رابطه این دو فاکتور و نحوه تأثیرات متقابل آنها آشنا شده و از سلامت قلب خود محافظت کنید، درادامه با ما همراه باشید.

به گزارش ۷۲۴پرس و به نقل از Healthline، شاید در این مورد چیزهایی شینده باشید که تجمع کلسترول در عروق خونی می‌تواند باعث بروز التهاب در بدن باشد. از طرف دیگر التهاب خود می‌تواند روی نحوه تجزیه لیپیدهایی همچون کلسترول اثر بگذارد. رابطه این دو درکنار هم باعث افزایش ریسک ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی می‌شود. درنتیجه اگر سطح کلسترول خون شما بالا است، باید فکری به‌حال پایین آوردن آن بکنید. بااین‌حال فکر نکنید این تنها شما هستید که چنین وضعیتی را تجربه می‌کنید. به‌عنوان نمونه براساس برآوردهای ارائه شده از سوی کارشناسان تنها در ایالات متحده  به ازای هر فرد بزرگسال دو نفر از کلسترول بالای خون رنج می‌برند.

مقطع داخلی رگ و نشان دادن بسته شدن عروق با پلاکها- 724press.com

اما برای درک بهتر این پیوند شاید بهتر است کمی بیشتر با کلسترول و  وجود التهاب در بدن آشنا شویم.

کلسترول  ماده چربی است که به‌وسیله بدن ساخته می‌شود. کلسترول در اصل ماده مضری نیست؛ چراکه همه ما کمابیش به مقداری کلسترول نیاز داریم. اما چرا؟ چون بدن انسان از کلسترول برای ترمیم سلول‌ها، تولید انواع هورمون و همینطور تولید ویتامین D استفاده می‌کند. بااین‌حال کلسترول هم مثل هم ماده مفید دیگری در مقادیر بالا مضر بوده و عوارضی را به دنبال خواهد داشت. تجمع مقدار کلسترول در بدن می‌تواند باعث ایجاد پلاک در داخل دیواره عروق خونی شما شود. این پلاک‌ها قطر عروق خونی را کاهش داده و آنها را باریک می‌کنند، دراین حالت جریان خون سخت می‌شود و همین مسئله خطر حمله قلبی یا سکته را افزایش می‌دهد. 

اما التهاب چیست؟ التهاب پاسخ بدن شما به‌چیزی است که آن را مضر می‌داند. التهاب همچنین می‌تواند سلامت عروق و شریان‌های شما را تحت الشعاع خود قرار داده و احتمال بروز مشکلات مرتبط با کلسترول را هم افزایش دهد. براساس نتایج به دست آمده از شماری از تحقیقات انجام شده مشخص شده است که هرچه میزان التهاب بیشتر شود، تأثیر آن روی کلسترول هم بیشتر بوده و از این طرق شانس ابتلای فرد به مشکلات قلبی عروقی را افزایش می‌دهد.

آیا کلسترول روی بروز التهاب در بدن تأثیرگذار است؟

بسته شدن عروق خونی با پلاک چربی- 724press.com

خب، پاسخ این پرسش مثبت است. درواقع کلسترول از طروق مختلف روی بروز التهاب در بدن تأثیر می‌گذارد. کلسترول در تمام سلول‌های بدن شما وجود دارد، درنتیجه وقتی سطح کلسترول بالاتر برود میزان ورود آن به سلول‌های شما هم بیشتر می‌شود.

به گزارش 724Press، تحقیقات انجام شده در سال  ۲۰۱۵   نشان داد هجوم کلسترول به داخل سلول‌‌های بدن با افزایش میزان پروتئین‌های التهابی آزاد شده به‌وسیله سیستم ایمنی بدن  در ارتباط است. تجمع پلاک در عروق خونی هم می‌تواند باعث تشدید پاسخ التهابی در بدن شود. این پاسخ خود باعث ایجاد آسیب بیشتر شده و درنتیجه شانس ابتلا یا شدت بیماری‌های قلبی را افزایش می‌دهد. حالا آیا وضعیت عکس هم دراین زمینه مشاهده می‌شود؟

آیا وجود التهاب می‌تواند سطح کلسترول را تغییر دهد؟

اندازه گیری کلسترول- 724press.com

همانطور که گفتیم این دو فاکتور یعنی وجود کلسترول و التهاب در بدن با هم در ارتباط هستند؛ درنتیجه وجود التهاب در بدن هم می‌تواند باعث بروز تغییرات زیادی روی سطح کلسترول شما شود. درهمین راستا نتایج تحقیقات دیگری نشان داد کاهش سطح کلسترول خوب که آن را با نام HDL می‌شناسیم هم با میزان التهاب در بدن در ارتباط است. این نوع کلسترول با کاهش تجمع کلسترول بد، باعث محافظت از سلامت قلب می‌شود.

مطلب مرتبط:  چطور برای انجام آزمایش خون آماده شویم؟

درنتیجه وجود سطح پایین کلسترول خوب در بدن یکی از عوامل خطر بیماری‌های قلبی و عروقی است؛ چراکه میزان کلسترول بد در خون با ایجاد رسوب پلاک در عروق خونی رابطه‌ای تنگاتنگ دارد. التهاب همچنین باعث تراکم بیشتر مولکول‌های کلسترول بد یا همان LDL می‌شود؛ درنتیجه این تراکم هم شانس رسوب بیشتر پلاک در دیواره داخلی عروق خونی را افزایش داده و درادامه شانس ابتلا به بیماری قلبی را افزایش می‌دهد.

التهاب همچین سطح نوع دیگری از چربی موجود در خون که تری گلیسیرید نام دارد را هم افزایش می‌دهد؛ ماده چربی که افزایش آن یکی دیگر از عوامل خطر بیماری‌های قلبی عروقی است. به صورت سنتی ما همواره کاهش کلسترول را عملی مثبت در راستای کاهش ریسک ابتلا به بیماری می‌دانیم، اما شاید وقت آن رسیده است که به این نکته هم توجه داشته باشیم که کاهش التهاب در بدن هم می‌تواند به‌همین اندازه و چه بسی بیشتر مهم باشد.

چگونه می‌توان سطح کلسترول و همینطور سطح التهاب در بدن را کاهش داد؟

یک ظرف غذا از سوسیس، تخم مرغ و سبزیجات- 724press.com

براساس داده‌های ارائه شده از سوی کارشناسان به نظر می‌رسد رژیم غذایی مدیترانه‌ای می‌تواند بهترین انتخاب برای افراد مبتلا به بیماری‌های قلبی و همینطور آن گروه از افرادی باشد که در معرض خطر ابتلا به این بیماری‌ها قرار دارند. به گزارش ۷۲۴پرس، رژیم غذایی مدیترانه مبتنی بر مصرف مقادیر بالایی از منابع غذایی مفید همچون آنتی اکسیدان‌ها، چربی‌های سالم و فیبر بوده و از این طریق باعث کاهش التهاب در بدن می‌شود. پیروی از این برنامه غذایی مفید می‌تواند به کاهش سطح کلسترول بد خون هم کمک کرده و از شما در مقابل مسائلی همچون تنگی عروق خونی، حمله قلبی و سکته محافظت می‌کند.

مطلب مرتبط: چرا رژیم غذایی مدیترانه‌ ای بسیار محبوب است؟

اما رژیم غذایی مدیترانه‌ای شامل چه نوع مواد خوراکی می‌شود:

  • انواع میوه و سبزیجات
  • لوبیا و عدس
  • غلات کامل
  • انواع چربی‌های سالم و مفید مثل روغن زیتون، آووکادو، ماهی، آجیل و خشکبار و انواع دانه و مغزها
  • گوشت مرغ، تخم مرغ و انواع لبنیات به میزان مناسب و متوسط

از سوی دیگر یک سری دارو هم به‌وسیله پزشکان متخصص تجویز می‌شوند که می‌توانند در پیشگیری یا مدیریت بیماری‌های قلبی، میزان چربی خون و سطح کلسترول  تأثیرگذار باشند. این امر به‌خصوص در مواردی که فرد سابقه شخصی یا خانوادگی کلسترول بالا یا بیماری قلبی عروقی دارد، حائز اهمیت است.

برای مدیریت یا پیشگیری از بیماری‌های قلبی باید به چه نکاتی توجه داشت؟

نمای شماتیک قلب- 724press.com

اگر دوست دارید قبل از ابتلا به بیماری از بروز آن پیشگیری کنید، یا اگر به بیماری قلبی مبتلا هستید و  تمایل دارید وضعیت خود را به درستی مدیریت کرده و از وخیم‌تر شدن بیماری خود جلوگیری کنید لازم است اقداماتی انجام دهید که از آن جمله می‌توان به این موارد اشاره کرد:

  • اگر از بیماری قند خون یا دیابت رنج برده یا در مراحل ابتدایی ابتلا به این بیماری هستید، در اسرع وقت نسبت به درمان و کنترل وضعیت بیماری خود اقدام کنید
  • اگر از مشکل فشار خون بالا رنج می‌برید، مدیریت آن را فراموش نکرده و برای کاهش فشار خون اقدام کنید
  • فعالیت جسمانی و ورزش سبک را فراموش نکنید
  • داشتن خواب کافی می‌تواند برای کنترل و مدیریت وضعیت جسمانی مفید باشد
  • استرس خود را مدیریت کنید
  • به پزشک متخصص مراجعه کرده و از دارو یا درمان‌های مناسب برای مدیریت شرایط التهابی بدن استفاده کنید

سؤالات متداول

میوه و غلات در کنار گوشی پزشکی- 724press.com

آیا کلسترول بخشی از پاسخ التهابی بدن است؟

  • کلسترول به‌صورت مستسقیم نقشی در پاسخ التهابی بدن ندارد.  درست است که سیستم ایمنی بدن برای پاسخ پروتئین‌های التهابی مختلفی را آزاد می‌کند، اما نقشی در ساختن کلسترول ندارد. این کبد شما است که وظیفه ساخت کلسترول را برعهده دارد. اما همانطور که اشاره شد، افزایش سطح کلسترول به معنای تحریک  پاسخ ایمنی بدن  بوده و از این طریق شاهد تشدید التهاب در بدن هستیم.

آیا کلسترول بالا با وجود درد و التهاب مفاصل در ارتباط است؟

  • به نظر می‌رسد کلسترول بالا و درد مفاصلی ارتباطی با هم ندارند، هرچند حدس و گمان‌هایی هم مطرح می‌شود که براساس آنها درد مفاصل ناشی از التهاب است و از آنجایی که کلسترول باعث تشدید التهاب در بدن می‌شود درنتیجه می‌توان چنین نتیجه گرفت که این دو مورد باهم در ارتباط هستند.
    براساس نتایج به دست آمده از مطالعه‌ای در سال  ۲۰۲۱ که به بررسی درد زانو و رابطه آن با میزان کلسترول بالا در افراد مسن مبتلا به استئوآرتریت می‌پرداخت، محققان متوجه شدند کسانی که از مشکل کلسترول بالا رنج می‌برند بیشتر از درد زانو رنج می‌برند. بااین‌حال این مسئله به این معنی نیست که وجود کلسترول لزوما باعث ایجاد درد مفصلی می‌شود.

آیا کلسترول بالا باعث ایجاد تورم می‌شود؟

  • کلسترول بالا به صورت مستقیم باعث ایجاد تورم نمی‌شود. درواقع بدن به‌عنوان بخشی از پاسخ ایمنی التهابی خود خون و مایعات اضافه را به ناحیه آسیب دیده ارسال کرده و تجمع این مایعات در بدن باعث ایجاد تورم می‌شود. بااین‌حال کلسترول بالا می‌تواند به بروز یا تشدید علائم بیماری‌های دیگر کمک کند که یکی از آنها ایجاد لخته‌های خونی است که هم می‌تواند باعث بروز تورم شده و هم احتمال سکته را افزایش می‌دهد.

سخن پایانی

 قلب ورزشکار- 724press.com

درنهایت فراموش نکنید کلسترول بالا می‌تواند منجر به رسوب چربی در شریان‌ها شود که از آن با نام پلاک یاد می‌شود. این مسئله به‌ویژه زمانی بیشتر رخ می‌دهد که شاهد وجود التهاب در عروق خونی باشیم. درنتیجه مدیریت کلسترول خون حائز اهمیت است، هرچند باید این نکته را درنظر داشته باشید که مدیریت و پیشگیری از بروز بیماری قلبی تنها محدود به توجه به سطح کلسترول خون شما نبوده و باید به دیگر عوامل خطر همچون بروز التهاب در بدن هم توجه داشته باشید.

مطلب مرتبط:  رابطه کاهش کلسترول خون با کاهش ریسک ابتلا به آلزایمر

درپایان این مطلب امیدوارم از این مرور و همراهی با 724press لذت برده باشید. شما برای مدیریت و کاهش سطح کلسترول بد خون از چه روش‌هایی استفاده می‌کنید؟ خوشحال می‌شویم نظر و تجربه خود را با ما و دیگر دوستان‌تان هم درمیان بگذارید. سپاس