متأسفانه سرطان هر روز قربانی میگیرد؛ بیماری عصر مدرن که به اشکال مختلفی زندگی انسانها را تحت الشعاع خود قرار داده است. افراد مبتلا به این بیماری در زمان ابتلا و همینطور زمانی که درحال طی کردن مراحل درمانی هستند، عوارض و مشکلات سلامتی متعددی را تجربه میکنند که سرگیجه و خستگی از آن جمله هستند. اگر میخواهید ارتباط میان این دو علامت و بیماری سرطان را بهتر درک کنید، درادامه این مطلب با ما همراه باشید.
به گزارش ۷۲۴پرس و به نقل از Healthline، سرگیجه و احساس خستگی دو علامت متداولی است که ممکن است افراد متبلا به سرطان آنها را به درجانت مختلف حس کنند. دلایل احتمالی متعددی برای بروز این علائم وجود دارد. همچنین این دو عارضه ممکن است به صورت مستقیم ناشی از ابتلای فرد به بیماری سرطان بوده و یا از جمله عوارض جانبی ناشی از روش درمان سرطان باشند.
همانطور که حتما میدانید، سرطانهای گوناگون ناشی از رشد و تقسیم غیرقابل کنترل سلولهای بدن است که درنهایت منجر به ایجاد تومور و تودههای سرطانی میشوند. به گفته یکی از منابع مورد اعتماد جامعه سرطان در آمریکا، انتظار میرسد سال جای میلادی شاهد بیش از ۱/۹ میلیون موارد جدید تشخیص سرطان باشیم. افراد مبتلا به این بیماری دنیای مدرن اغلب علائم مختلفی را تجربه میکنند؛ از جمله دو مورد سرگیجه و خستگی که در بالا به آنها اشاره کردیم. درادامه این مطلب با ۷۲۴پرس همراه باشید تا کمی بیشتر در مورد این دو علامت و همینطور دلایل بروز آنها صحبت کنیم.
حس خستگی در افراد مبتلا به سرطان به چه شکل است؟
بهعبارت ساده باید گفت خستگی زمانی به سراغ شما میآید که به دلیلی احساس فرسودگی داشته باشید. خستگی در افراد مبتلا به سرطان بسیار شایع است. نتایج یک مطالعه که در سال جاری میلادی انجام شد نشان میدهد که بین ۴۰ الی ۷۰% افراد مبتلا به سرطان خستگی را به درجات مختلف احساس میکنند.
از سوی دیگر احساس خستگی در افراد مبتلا به سرطان ممکن است با خستگی که افراد سالم تجربه میکنند تفاوت داشته باشد. درنتیجه این مسئله میتواند تأثیری قابل توجه روی کیفیت زندگی فرد داشته باشد. افراد مبتلا به خستگی ناشی از سرطان ممکن است متوجه این مسائل درمورد حس خستگی خود شوند:
- حس خستگی در هر روز میتواند متفاوت از روز دیگر باشد
- با انجام کوچکترین فعالیتی فرد احساس خستگی میکند
- حس خستگی حتی با استراحت و خوابیدن هم برطرف نمیشود
- انجام فعالیتهای روزانه از جمله کارهای خانه، فعالیتهای خارج از منزل یا تعاملات اجتماعی برای فرد مشکل میشود
چه عاملی باعث ایجاد حس خستگی ناشی از سرطان میشود؟
دلایل بروز خستگی که به بیماری سرطان مرتبط است، پیچیده است. اگر فرد به سرطان مبتلا بوده و احساس خستگی میکند، نمیتوان انگشت روی یک مشکل یا عامل خاص گذاشته و آن را مقصر قلمداد کرد.
مطلب مرتبط: ۱۲ نشانهی معمول سرطان که نباید آنها را نادیده بگیرید
درمجموع بروز خستگی در افراد سرطانی ممکن است محصول دلایل متعددی باشد که از آن جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
اثرات مرتبط با خود بیماری سرطان
در برخی شرایط، خستگی ناشی از سرطان میتواند بهدلیل اثرات خود بیماری باشد. برای درک بهتر به این موارد توجه کنید:
- سرطان میتواند باعث افزایش التهاب در بدن شود که این امر بهنوبه خود منجر به ایجاد حس خستگی در فرد میشود.
- برخی از انواع سرطان روی سطح هورمونهای گوناگون بدن اثر گذاشته و از این طریق باعث بروز خستگی در فرد میشوند.
- سرطانهای خون همچون لوسمی یا مولتیپل میلوما (multiple myeloma) میتوانند روی تعداد گلبولهای قرمز سالم خون در بخش مغز استخوان اثر گذاشته و با کاهش میزان گلبولها باعث بروز کم خونی در فرد شوند. کم خونی خود یکی از علل شایع خستگی است.
- افراد مبتلا به سرطان ریه تنگی نفس را تجربه میکنند که به دلیلی پایین بودن سطح اکسیژن خون است. این امر ممکن است باعث ایجاد حس خستگی در فرد شود. این افراد معمولا زودتر از دیگران خسته میشوند.
اثرات مربوط به درمان سرطان
حس خستگی گاهی جزو عوارض جانبی روشهای رایجی است که برای درمان سرطان مورد استفاده قرار میگیرند. بهاین ترتیب افراد ممکن است حین درمان سرطان خود هم حس خستگی را تجربه کنند. از جمله این روشها میتوان به این موارد اشاره کرد:
- شیمی درمانی
- پرتو درمانی
- ایمونوتراپی
- هورمون درمانی
- اعمال جراحی
به گزارش 724Press و براساس مستندات منابع معتبر که دراختیار مؤسسه ملی سرطان قرار دارد، مشخص نیست که چطور درمانهای مختلف سرطان میتوانند با بروز حس خستگی در فرد در ارتباط باشند. بااینحال کم خونی که یکی از عوارض جانبی درمانهای تهاجمی همچون شیمی درمانی است، معمولا یکی از دلایل اصلی بروز حس خستگی در بیماران است.
مطلب مرتبط: همه چیز درباره کم خونی و انواع آن
اما عوامل دیگری هم درایجاد حس خستگی نقش دارند که شامل موارد زیر میشوند:
- احساس اضطراب و افسردگی
- کاهش کیفیت خواب فرد مبتلا
- تغییر در مواد غذایی مورد نیاز بدن
- داروهایی که ارتباطی با شیوه درمان سرطان ندارند
چه زمانی ممکن است سرطان باعث ایجاد احساس سرگیجه در فرد شود؟
وقتی سرگیجه دارید، ممکن است علائمی همچون احساس سبکی سر، غش کردن یا عدم تعادل را تجربه کنید. سرگیجه یک وضعیت خاص است که در آن فرد حس میکند خوش یا محیط اطرافش درحال چرخش است.
اگر فرد سرطان داشته و درعینحال سرگیجه را هم تجربه میکند، ممکن است پای یکی از دلایل زیر درمیان باشد:
- انواع خاصی از سرطان همچون تومورهای مغزی
- کم خونی ناشی از بیماری سرطان یا روشهای درمانی استفاده شده
- سرگیجه ناشی از عوارض جانبی روشی درمان سرطان همچون پرتودرمانی، شیمی درمانی یا مصرف انواع خاصی از داروهای هورمون درمانی
- احساس استرس و اضطراب
- کم آبی بدن که ممکن است بهدلیل تهوع، استفراغ یا اسهال مربوط به سرطان یا روش درمان سرطان ایجاد شده باشد
دراین بین برخی از داروهای غیرمرتبط با درمان بیماری سرطان هم میتوانند عامل بروز سرگیجه باشند که از آن جمله میتوان به این موارد اشاره کرد:
- داروهای ضد افسردگی
- داروهای ضد تشنج
- داروهای فشار خون
علائم هشداردهنده بیماری سرطان چیست؟
باتوجه به بروز این همه مشکل، تشخیص زودهنگام بیماری سرطان میتواند تأثیری عمیق روی بهبود کیفیت زندگی افراد داشته باشد. چندین علامت هشداردهنده برای انواع بیماری سرطان ذکر شده است که آگاهی از آنها کمک کننده است. این موارد شامل:
- وجود هرگونه توده یا برآمدگی در هر قسمت از بدن که بهمرور زمان از بین نرفته یا بزرگتر میشود
- سرفه یا خشن شدن صدا که از بین نمیرود
- بروز برخی تغییرات پوستی همچون تغییر در اندازه خالهای بدن، برآمدگی، توده یا ضایعهای که خونریزی دارد و زخمهایی که بهبود پیدا نمیکنند
- تغییرات قابل توجه در عادات دفع، وضعیت روده و مثاله همچون تکرر ادرار، ادرار دردناک و تغییر در ظاهر مدفوع
- هر نوع ترشح یا خونریزی غیرمعمول مثل وجود خون در ادرار یا مدفوع، کبودی یا خونریزی بدون دلیل مشخص
- خونریزی غیرمعمول مثل خونریزی بین دورهای، خونریزی پس از یائسگی یا قاعدگیهای بسیار سنگین
- ترشحات غیرمعمول از هر قسمت بدن مثل نوک سینه یا آلت تناسلی
- مشکلات مربوط به خوردن یا هضم غذا همچون مشکل در بلع غذا، کاهش قابل توجه اشتها، درد شکم، حالت تهوع یا استفراغ
- کاهش یا افزایش وزن قابل توجه که دلیل مشخصی نداشته باشد
- تب یا تعریق شبانه بدون دلیل مشخص
- خستگی شدید که از بین نمیرود
توجه به این نکته مهم است که بسیاری از علائم مورد اشاره فوق لزوما مربوط به بیماری سرطان نیستند و در شرایط غیرسرطانی هم رخ میدهند. اما مهم است که در صورت بروز هر کدام از این علائم که بهبود پیدا نکرده و درعوض عود کرده یا مدام بدتر میشود، حتما در اسرع وقت با پزشک معالج خود مشورت کنید. پزشک میتواند با انجام آزمایشهای لازم منشأ بیماری را پیدا کرده و در صورت نیاز برنامه درمانی مناسبی را برای شما در نظر بگیرد.
مطلب مرتبط: رژیم بودویگ چیست و آیا باعث کاهش ریسک ابتلا به سرطان میشود؟
درنهایت فراموش نکنید خستگی و سرگیجه از علائم بیماری سرطان یا ناشی از درمان بیماری سرطان هستند. آنها همچنین میتوانند بهعنوان عامل هشداردهنده در مورد ابتلا به بیماری سخت در نظر گرفته شوند. اگر یکی یا هر دو علامت را دارید که تکرار شده و شدت پیدا کردهاند حتما با پزشک معالج خود مشورت کنید.
درپایان این مطلب امیدواریم از این مرور و همراهی با ۷۲۴پرس دات کام لذت برده باشید. آرزوی ما سلامتی شما عزیزان است، اما لطفا به توصیههای اشاره شده در این مطلب توجه داشته و به نعمت سلامتی خود بیتوجه نباشید. از همراهی شما عزیزان سپاسگزاریم.
انیمه
#سریال خاندان اژدها
#آشپزی
#خراسان جنوبی