مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی با اشاره به کنترل ملخ کوهاندار تاغ گفت: «هجوم ملخها در مراتع خراسان جنوبی عمدتاً در مراتع مجاور خراسان رضوی بوده و کمبود اعتبار و تجهیزات از مشکلات مهم برای مبارزه کامل است، اما بااینوجود مبارزه با این آفت از ابتدای فروردینماه سال جاری بهطور جدی آغاز شده و همچنان ادامه دارد».
به گزارش ۷۲۴پرس، به ملخ کوهاندار تاغ از جمله آفات مهم تاغزارهای استان خراسان است که در سالهای اخیر در مناطق تاغ کاری با جمعیتهای متفاوت و بعضاً بهصورت طغیانی بروز نموده است. این ملخ از جمله ملخهای منوفاژ بوده که فقط از تاغ تغذیه نموده و طبق بررسیهای انجام شده زراعتهای کشت شده در مجاورت تاغزارها هیچکدام مورد حمله این ملخ قرار نگرفته است. درختچههای آلوده به رنگ زرد لیمویی از دور بهخوبی تشخیص داده میشوند.
دوره پورگی این حشره طبق مطالعات صورت گرفته ۵۰ تا ۶۰ روز بوده و پورههای سن آخر به طور انبوه بر روی درختان آلوده جمع شده و در پارهای از مواقع به علت تراکم پورهها، شاخه خمیدگی یافته و در چنین حالتی درخت بهکلی سبزی خود را ازدستداده و خشک به نظر میرسد. ملخ کوهاندار تاغ از فروردین امسال در مراتع شهرستان زیرکوه و مرز مشترک با خراسان رضوی و نزدیک به شهرستان خواف مشاهده شد که از همان ابتدا کار مبارزه با این آفت آغاز شد.
افزایش سطح درگیری در مدت دو ماه
علیرضا نصرآبادی، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی در گفتوگو با ۷۲۴پرس در مورد آمار کنترل ملخ کوهاندار تاغ تا امروز، گفت: «آفت ملخ کوهاندار تاغ در مرحله بالغ پروازی از تاغزارهای اسماعیلآباد شهرستان نهبندان در سطح ۳۵۰ هکتار گزارش شد که باتوجهبه اینکه علیرغم پایش مکرر، گزارشی از وجود سنهای ۱ تا ۴ این آفت در منطقه به این اداره کل واصل نگردید به نظر میرسد مشاهده ملخ در این سن ناشی از پرواز آن از شهرستانهای مجاور باشد».
وی با بیان اینکه با شهرستان هماهنگ شده که با همکاری کارشناس گیاهپزشکی و آموزش جوامع محلی و دهیاران، کانونهای تخمریزی شناسایی و بهصورت فیزیکی کانونکوبی صورت پذیرد، تصریح کرد: «متأسفانه در تعدادی از مناطق آلوده شامل؛ مرز بردسکن با عشقآباد، منطقه مرزی زیرکوه با افغانستان و شهرستان درمیان ملخها وارد فاز پرواز شدهاند».
وی با بیان اینکه پورههای سن ۱ نیز در مناطق سردسیر شهرستان زیرکوه وجود دارد که در حال کنترل است، افزود: «عملیات کنترل ملخ کوهاندار تاغ در تاغزارهای گود مسافر شهرستان عشقآباد در ۷ اردیبهشتماه با پهپاد شروع و در یک اقدام بهموقع و سریع ۳۵۰ هکتار کانون محلولپاشی و ۵۵۰۰ هکتار مناطق تحتتأثیر کنترل گردید».
نصرآبادی با بیان اینکه عملیات کنترل ملخ در تاغزارهای کریزان و مهدیآباد قائنات در سطح ۱۸۰۰۰ هکتار انجام شده و در حال حاضر باتوجهبه تراکم کم ملخ و همچنین پروازی شدن آفت، تمرکز بر شناسایی و تخریب کانونهای تخمریزی قرار دارد، اظهار کرد: «همچنین عملیات کنترل ملخ در تاغزارهای این شهرستان در سطح ۴۰۷۰۰ هکتار انجام شده و باتوجهبه مشترک بودن مراتع این منطقه و ضرورت اقدامات لازم توسط خراسان رضوی و همچنین وجود تپههای شنی با مورفولوژی پیچیده در بخش زیادی از منطقه امکان اجرای عملیات کنترلی با محدودیت مواجه شده است».
کمک مردم محلی و تجهیزاتی که کافی به نظر نمیرسد
وی با بیان اینکه تردد خودرو و ماشینآلات محلولپاشی و یا حمل پهپاد حتی با خودرو دو دیفرانسیل نیز در بسیاری از مناطق امکانپذیر نیست و از طرفی مداومت پرواز پهپادها نیز کمتر از یک کیلومتر است، تصریح کرد: «به دلیل عدم نفوذ به عمق تاغزارها برای شناسایی کانونهای تجمع و سرکوب آن، پیشبینی میشود در صورت عدم ایجاد شرایط آبوهوایی مناسب برای ازبینرفتن ملخ، تخمریزی انجام شده در سنوات آینده مشکلات و طغیانهای تصاعدی داشته باشیم».
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی با اشاره به اینکه در حال حاضر باتوجهبه مشاهده ملخ در سنهای مختلف عملیات کنترلی در قالب برنامههایی در حال اجرا است، بیان کرد: «آموزش نحوه زیست ملخ کوهاندار تاغ؛ زمان تفریق، جفتگیری و تخمریزی، مناطق مستعد تخمریزی، نحوه تخریب کانون تخمریزی، شناسایی کانونهای تخمریزی، محلولپاشی با پهپاد در مناطق و لکههای طغیانی با سن پورگی کمتر از ۵ و محلولپاشی سنتی در مناطق آلوده با تراکم آستانه زیان اقتصادی تجهیزات فعال از جمله برنامههاست».
نصرآبادی، تجهیزات فعال مبارزه را پهپاد ۴ فروند،۱۰ دستگاه محلولپاش موتوری، چهار دستگاه پشتی برقی، پنج دستگاه پشتی دیافراگمی، یک دستگاه پشتی موتوری، سه دستگاه پشت تراکتوری و یک دستگاه تانکر آبرسانی اعلام کرد و افزود: «تجهیزات فعال مردمی نیز شامل؛ پنج دستگاه محلولپاش پشتی تلمبهای، یک دستگاه پشت تراکتوری است و کانونیابی لکههای طغیانی از سطح مراتع آلوده نیز با حضور ۳۰ نفر انجام میگیرد».
وی با بیان اینکه طی چند هفته اخیر سطح آلودگی این ملخ از ۴۰ هزار به ۶۴ هزار هکتار افزایشیافته است، اظهار کرد: «هجوم بخش عمده ملخها در مراتع خراسان جنوبی از سمت خراسان رضوی بوده و اکنون کمبود اعتبار و تجهیزات مهمترین مشکل برای مبارزه جدی است، اما بااینوجود مبارزه با این آفت از ابتدای فروردینماه سال جاری آغاز شده و همچنان ادامه دارد».
لزوم همکاری دستگاههای اجرایی برای حل معضل این آفت
در ابتدای اردیبهشتماه، محمدحسین اکبری، سرپرست سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی نیز با بیان اینکه در پی حمله ملخ کوهاندار تاغ به مراتع استان و باتوجهبه تأکیدات استاندار در خصوص لزوم همکاری دستگاههای اجرایی، مقادیری مواد لازم برای مبارزه با این آفت به شهرستانهای درگیر ارسال شد، اعلام کرد: «در راستای مقابله با هجوم ملخهای کوهاندار و با همکاری بینبخشی، تاکنون ۲۰۰ لیتر محلول به شهرستان زیرکوه، ۵۰ لیتر به شهرستان سربیشه، ۱۰۰ لیتر به شهرستان درمیان، ۱۳۰ لیتر به شهرستان خوسف و ۱۰۰ لیتر به شهرستان بشرویه حمل شده است».
وی با تأکید بر لزوم هماهنگی میان نهادهای مرتبط، بیان کرد: «این مقادیر در اختیار همکاران منابع طبیعی شهرستانها قرار گرفته تا در صورت نیاز، برای اجرای عملیات مبارزه و محلولپاشی در مناطق آلوده مورداستفاده قرار گیرد. در واقع کنترل و جلوگیری از گسترش آلودگی به سایر مناطق نیازمند اقدام بهموقع، پشتیبانی مناسب و همکاری مستمر بین دستگاههای اجرایی است».
طبق گفته مسئولان امر، باتوجهبه وسعت محدوده تحتتأثیر مکاتبات لازم در خصوص تأمین اعتبار از طریق اعتبارات ملی و استانی انجام شده که ضروری است مسئولان استانی و ملی مانند گذشته همکاری لازم را در تخصیص اعتبار برای کنترل آفت داشته باشند.
اسکار
#آشپزی
#خراسان جنوبی