سرپرست اداره کل حفاظت محیطزیست خراسان جنوبی با بیان اینکه تا زمانی که بینش و نگرش انسانها نسبت به محیطزیست تغییر پیدا نکند، وضعیت محیطزیستی بهبود و پایداری را تجربه نخواهد کرد و این مهم تنها با آموزشهای محیطزیستی و ترویج سواد محیطزیستی تحقق خواهد یافت، گفت: «افزایش آگاهی مردم جامعه و بهخصوص کودکانی که فردای کشور را خواهند ساخت نقش به سزایی در کمک به محیطزیست این مرزوبوم ایفا خواهد کرد».
علی خانی؛ سرپرست اداره کل حفاظت محیطزیست خراسان جنوبی به بهانه روز جهانی تنوع زیستی در گفتوگو با خبرنگار ۷۲۴پرس با بیان اینکه شعار جهانی امسال؛ هماهنگی با طبیعت و توسعه پایدار است، گفت: «درحالیکه این شناخت روبهرشد وجود دارد که تنوع زیستی یک دارایی جهانی باارزش فوقالعاده برای نسلهای آینده است، تعداد گونهها به دلیل برخی فعالیتهای انسانی به طور قابلتوجهی در حال کاهش است».
وی با بیان اینکه باتوجهبه اهمیت آموزش عمومی و آگاهی در مورد این موضوع، سازمان ملل متحد تصمیم گرفت هر ساله، روز جهانی تنوع زیستی (۲۲ ماه می) را جشن بگیرد، افزود: «مفهوم تنوع زیستی بهصورت عام به شکلهای متنوع حیات روی زمین، همچنین به گوناگونی زیستی این نوع از حیات اشاره دارد. در نگاهی دقیقتر تعداد گونههای گیاهی، جانوری و میکروارگانیسمها، تنوع شگفتانگیز ژنها در این گونهها، تفاوت بسیار در اکوسیستمهای موجود در سطح سیاره زمین (بیابانها، جنگلها، تپههای مرجانی و...) همه بخشی از تنوع زیستی زمین هستند».
خانی با بیان اینکه تنوع زیستی برای انسان بسیار مهم است، چراکه تنوع و افزایش گونههای گیاهی به معنی افزایش هوای پاک و همچنین تنوع محصولات غذایی برای انسان و تنوع و افزایش گونههای جانوری به معنی پایدار بودن محیطزیست در جهت تعادل طبیعت است، تصریح کرد: «برای نمونه در یک اکوسیستم به دنبال افزایش شکار پرندگانی که از ملخها تغذیه میکنند، جمعیت ملخها به طور بیرویه افزایش مییابد و ملخها برای تأمین غذا به طور دستهای به مزارع کشاورزی حملهور میشوند. این تخریب مزارع حاصل برهمزدنی تنوع زیستی و تعادل اکوسیستم است».
وی با اشاره به اینکه حفاظت از تنوع زیستی، در واقع حفاظت از منافع انسان و دیگر موجودات حیات است، افزود: «منابع زیستی ستونهایی هستند که تمدنها روی آنها بنا شده. ازدستدادن تنوع زیستی، مواد غذایی مورد نیاز ما، منابع چوب، دارو، انرژی و فرصتهای تفریحی و گردشگری ما را (به دلیل ازبینرفتن بومسازگانها) تهدید میکند. این خدمات طبیعی بسیار متنوع و تقریباً نامحدود است».
سرپرست اداره کل حفاظت محیطزیست خراسان جنوبی با بیان اینکه بهعنوانمثال، اتفاقی که در طبیعت برای کنترل آفات توسط موجودات مختلف با تغذیه از یکدیگر میافتد، قابلجایگزینی حتی با صرف هزینههای هنگفت از سوی انسان نیستند، افزود: «تکثیر گیاهان مختلف و زادآوری که به هنگام گردهافشانی که توسط حشرات و پرندگان انجام میشود، با هیچ روش دیگری امکانپذیر نیست. آینده از آن همگان و همه اشکال زندگی است، بنابراین برای توسعه پایدار، ضروری است تا تکتک افراد جامعه هماهنگی با طبیعت را سرلوحه زندگی قرار دهند».
خانی به عوامل انسانی تهدیدکننده تنوع زیستی اشاره کرد و گفت: «تغییر کاربری اراضی به کشاورزی و صنعتی و مسکونی، تخریب و تجاوز به عرصههای طبیعی، شکار غیرمجاز و تجارت غیرقانونی حیاتوحش گیاهی و جانوری، بهرهبرداری بیش از اندازه از فلور گیاهی و فون جانوری و انواع آلودگیها و بیماریها، از جمله این موارد است».
وی با بیان اینکه اکنون بیش از هر زمان دیگری، وقت آن است که همه ما زندگی هماهنگ با طبیعت را آغاز کنیم، تصریح کرد: «نکتهای که امروز همه دوستداران محیطزیست بر آن اتفاقنظر دارند آن است که تا زمانی که بینش و نگرش انسانها نسبت به محیطزیست تغییر پیدا نکند، وضعیت محیطزیستی بهبود و پایداری را تجربه نخواهد کرد و این مهم تنها با آموزشهای محیطزیستی و ترویج سواد محیطزیستی تحقق خواهد یافت؛ در واقع افزایش آگاهی مردم جامعه و بهخصوص کودکانی که فردای کشور را خواهند ساخت نقش به سزایی در کمک به محیطزیست این مرزوبوم ایفا خواهد کرد».
خانی با بیان اینکه استان خراسان جنوبی با وسعتی معادل ۱۵۰۸۰۰۰۰ هکتار حدود ۹ درصد از مساحت کشور را به خود اختصاص داده است، افزود: «اقلیم استان از نوع خشک و بیابانی است، اما با توجه به موقعیت قرارگیری مناطق پست یا مرتفع، به دو دسته «خشک و گرم» و «خشک و ملایم» تقسیم میشود. از مجموع کل اراضی استان، ۸۴۹۲۸۰۸ هکتار از آن را مراتع، ۶۳۶۰۹۸ هکتار از آن را جنگلها و ۵۴۳۳۸۹۰ هکتار از آن را بیابانها تشکیل میدهد».
وی با اشاره به اینکه وضعیت توپوگرافیک و تشکیلات زمینشناسی منجر به پیدایش تنوع بیولوژیک بینظیر و متنوعی در استان شده است، اظهار کرد: «بیش از ۱۰۰۰ گونه گیاهی، بالغ بر ۳۰۰ گونه جانوری شامل ۵۰ گونه پستاندار، ۲۳۸ گونه پرنده،۵۷ گونه خزنده و ۳ گونه دوزیست در زیستگاههای استان پراکندهاند».
سرپرست اداره کل حفاظت محیطزیست خراسان جنوبی بیان کرد: «از جمله گونههای شاخص استان میتوان به یوزپلنگ ایرانی، پلنگ، آهو، قوچ و میش، کل و بز، جبیر، انواع گربهسانان کوچک، روباه شنی، هوبره، زاغ بور، انواع پرندگان شکاری و انواع خزندگان اشاره کرد و اگرچه اغلب مناطق استان دارای اقلیم بسیار خشک بوده، ولی تالابها و آبگیرهای استان از جمله پناهگاه حیاتوحش تالاب کجی نمکزار نهبندان علاوه بر پرندگان ساکن همه ساله میزبان جمعیتهای بزرگ از پرندگان مهاجر از قبیل؛ انواع آبچلیک، حواصیل، باکلان، اردک، کشیم، چنگر، پاشلک، فالاروپ و... هستند که در میسر مهاجرتشان در آبگیرهای استان مستقر میشوند که بهمنظور حفاظت از تنوع زیستی موجود، نمونههایی شاخص از طبیعت و زیستگاههای استان در قالب مناطق حفاظت شده، پناهگاههای حیاتوحش و مناطق شکار ممنوع انتخاب و تا حد توان حفاظت و حراست میشوند».
اسکار
#آشپزی
#خراسان جنوبی