ویروس متاپونوموی انسانی (HMPV) به تازگی به عنوان یک تهدید جدی برای سلامت تنفسی مورد توجه قرار گرفته است. در این مصاحبه اختصاصی با خانم دکتر نواب‌زاده، به بررسی ابعاد مختلف این ویروس، چگونگی تأثیر آن بر سیستم تنفسی، و راه‌های پیشگیری و مقابله با آن می‌پردازیم. با ما همراه باشید تا نکات مهم و کلیدی درباره این ویروس را از زبان یک متخصص بشنویم.

معرفی ویروس HMPV و روش‌های پیشگیری

دکتر مریم نواب‌زاده در گفت‌وگو با ۷۲۴پرس در مورد ویروس شایع این روزها اظهار کرد: «طبق اعلام سازمان جهانی بهداشت، ویروس متاپونوموی انسانی یا HMPV اکنون در حال شیوع است. این ویروس قدیمی است؛ اما جهش‌های زیادی دارد».

وی با بیان اینکه فصل شیوع این ویروس زمستان و بهار است، افزود: «افرادی که ضعف سیستم ایمنی دارند به‌خصوص سالمندان و کودکان باید بیشتر در این فصل مراقبت کنند».

این متخصص و مدرس طب ایرانی با بیان اینکه افراد نباید نگران باشند، چراکه وحشت و اضطراب باعث ضعف ایمنی بدن می‌شود و می‌تواند ظهور و بروز این ویروس را افزایش داده یا آن را عارضه‌دارتر کند، اظهار کرد: «پروتکل‌ها در مواجه و جلوگیری از ویروس همان پروتکل آنفلوانزا و کروناست و افراد باید اصول بهداشتی مانند شستشوی دست‌ها به شیوه درست و استفاده ماسک در اماکن شلوغ را رعایت کنند».

دکتر مریم نواب زاده متخصص و مدرس طب ایرانی

علائم و نشانه‌های ابتلا به ویروس HMPV

نواب‌زاده با بیان اینکه فردی که درگیر این ویروس می‌شود باید به‌اندازه کافی استراحت کند، بیان کرد: «علائم این ویروس تب، لرز، تهوع، استفراغ، خستگی، سوزش و التهاب گلو، سرفه، نفس تنگی، سرفه‌های خلط دار و درگیر شدن دستگاه تنفس فوقانی است».

تغذیه و مراقبت در زمان ابتلا به  متاپونوموی انسانی

وی اظهار کرد: «افراد در زمان درگیری باید مایعات کافی و غذاهای لطیف یا زودهضم استفاده کنند. بیماران از سوپ بدون گوشت همراه جوانه‌ها و پیاز پخته شده استفاده کنند. بدانید که بی‌اشتهایی از خصوصیات ویروس‌هاست و قاعدتاً فرد نباید از غذاهای دیرهضم و پرچرب در این زمان استفاده کند».

این متخصص و مدرس طب ایرانی با تأکید بر استفاده از قرص ویتامین c  ، ادامه داد: «در ساختار این ویروس، کلسیم و روی است که به تکثیر آن کمک می‌کند؛ بنابراین در زمان ابتلا مکمل‌هایی که حاوی کلسیم و روی هستند نباید استفاده شوند».

نواب‌زاده با بیان اینکه منابع کلسیم مانند لبنیات می‌تواند این ویروس را تحریک کنند، افزود: «خامه، ماست و دوغ ترشحات حلقی را غلیظ می‌کنند؛ بنابراین افراد بیمار باید مصرف لبنیات را کاهش دهند».

ویروس متاپونوموی انسانی یا HMPV

وی با اشاره به اینکه درگیری این ویروس معمولاً سه تا هفت روز است، افزود: «مطالعات نشان داده که نوزادان پسر بیشتر درگیر این ویروس می‌شوند؛ از طرفی امکان ابتلای مجدد با ویروس جهش‌یافته در فرد مبتلا شده در صورت نبود ایمنی در بدن وجود دارد».

نواب‌زاده با بیان اینکه متأسفانه امکان ابتلای مجدد بسیار است و این ویروس واکسن نیز ندارد، افزود: «افراد اصول بهداشتی را رعایت کرده و از فرد درگیر بیماری دوری کنند. افراد از آب سیب استفاده کنند و از طرفی فرد مبتلا باید مراقبت کند که عارضه به ارگان‌هایی چون گوش و کبد وارد نشود».

وی با تأکید بر مایع‌درمانی و سرم‌تراپی در مدیریت این ویروس، اظهار کرد: «برای کاهش تب، استراحت و دوری از کارهای مغزی و تنش‌های روحی مفید است. استشمام و نوشیدن گلاب، پاشویه با آب ولرم و مصرف دم‌کرده بنفشه، جوشانده عناب، بنفشه و ختمی، عرق بید و بیدمشک باعث تعدیل تب می‌شود».

این متخصص و مدرس طب ایرانی بیان کرد: «برای رفع تهوع باید از مصرف غذاهای پرحجم خودداری کرده و مقداری زنجبیل با لیموترش تازه و کمی عسل و همراه با آب سیب میل شود. همچنین استفاده از کدوی پخته به‌تنهایی یا در سوپ در موقع سرفه نیز مفید است».

نواب‌زاده با تأکید بر عدم استفاده از ترشی و شوری و لبنیات، نوشیدن مایعات ولرم و آلو و کلم پخته را توصیه کرد.

وی با بیان اینکه افراد در ابتدای آلوده‌شدن به ویروس‌ها از مصرف گل ختمی، بنفشه، عناب و گرمیجات پرهیز کنند، بیان کرد: «استفاده از پوره عناب و سیب و کمپوت سیب و همچنین مکیدن ریشه شیرین‌بیان در طول روز و استفاده از دم‌نوش انجیر، آویشن و کمی عسل و همچنین دم‌نوش گل زوفا و عسل مفید خواهد بود».

از مصرف زیاد آنتی‌بیوتیک‌ها خودداری کنید

نواب‌زاده با بیان اینکه  تب در کودکان زیر دو سال باعث تشنج می‌شود، افزود: «آنتی‌بیوتیک‌ها روی ویروس اثری ندارند و مصرف زیاد آن‌ها باعث عارضه می‌شود».

وی با اشاره به زمان مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها، گفت: «وقتی تب طولانی شده و ترشحات غلیظ شود، سرفه‌های خلطی ایجاد شده و ریه درگیر ویروس شود عفونت باکتریال به ویروس افزوده شده و در این صورت نیاز است آنتی‌بیوتیک با نظر پزشک مصرف شود».