سرپرست اداره‌کل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی گفت: «در این روزها بیش از پیش به کمک مردم برای حفاظت از حیات وحش نیاز داریم».

سرپرست اداره کل حفاظت محیط‌زیست خراسان جنوبی در گفت‌وگو با ۷۲۴پرس با بیان اینکه واژه حیات‌وحش، به طور عام، دربرگیرنده تمامی گیاهان و جانورانی است که اهلی و دست‌آموز نباشند و به طور خاص دلالت بر تمامی مهره‌دارانی دارد که در محیط طبیعی خود یا شبیه آن، زندگی می‌کنند، افزود: «برای حفاظت از ذخایر ژنتیکی کشور باید همت گماشت و تعارضات موجود بین انسان و محیط را به حداقل رساند تا برای نسل آتی سرزمینی با میراث طبیعی گران‌بها به ارث بگذاریم».

علی خانی ادامه داد: «در مناطقی که با بارش برف مواجهیم، حیات‌وحش برای تأمین غذا و علوفه به مزارع و حاشیه روستاها نزدیک می‌شوند که باید مراقب بود».

وی با بیان اینکه در استان خراسان جنوبی و به‌خصوص در ارتفاعات و زیستگاه‌های حیوانات وحشی شاهد کاهش شدید دمای هوای بوده‌ایم، تصریح کرد: «در چنین شرایطی اقلیم استان پس از خشکسالی روی دیگرش را نیز به حیات‌وحش نشان داده است».

سرپرست اداره کل حفاظت محیط‌زیست خراسان جنوبی بیان کرد: «کم‌آبی و عدم وجود تغذیه مناسب برای حیوانات وحشی در خراسان جنوبی طی سال‌های اخیر موجب کاهش جمعیت حیات‌وحش و یا کوچ این حیوانات به مناطق دیگر شده است. در کنار شرایط سخت اقلیمی شکارچیان نیز در کمین حیات‌وحش هستند به‌خصوص شکار کبک تفریحی برای شکارچیان مجاز و غیرمجاز تبدیل‌شده است».

خانی ادامه داد: «در مناطق سرد و ارتفاعات، تعدادی از وحوش مانند قوچ، میش، بز، آهو و جبیر برای دستیابی به غذا مناطق حفاظت‌شده را ترک می‌کنند و راهی جاده‌ها و اطراف روستاها می‌شوند که این مسئله موجب شکار بی‌رویه حیات‌وحش شده و طبیعت کویر را به جهنمی برای حیوانات وحشی تبدیل کرده است».

حیات وحش استان خراسان جنوبی

وی با بیان اینکه محیط‌بانان در سرمای هوا چشم بر هم نمی‌گذارند تا فرصت شلیک به حیوانات را از شکارچیان سیاه‌دل بگیرند، ادامه داد: «این متجاوزان گویی هنوز لذت شیرین و آرام‌بخش غذادادن به حیوانات گرسنه و درمانده را تجربه نکرده‌اند که تصور می‌کنند لذت شکار شیرین و خوردن گوشت آنها دلچسب است».

خانی اظهار کرد: «در فصول سرما که حیوانات زیستگاه‌های انسانی نزدیک می‌شوند برخی افراد سودجو اقدام سوءاستفاده از این وضعیت کرده و آنها را شکار می‌کنند».

وی با بیان اینکه حفاظت از محیط‌زیست بیانگر احساس مسئولیت در حفظ ارزش‌های این آب‌وخاک و نشانه اهمیت قائل‌شدن برای نسل‌های آینده و ادای دین به باورهای انسانی و اسلامی است که قطعاً نیازمند همکاری و همراهی تک تک هم استانی‌ها است، ادامه داد: «لازم است با نهادینه‌کردن فرهنگ حفاظت از طبیعت و رعایت حقوق حیوانات از دوران کودکی، زمینه علاقه و عشق به طبیعت را در فرزندانمان ایجاد تا با یاری یکدیگر آسیب کمتری به طبیعت وارد آورده و در راستای اهداف توسعه پایدار گام برداریم».

خانی با بیان اینکه باید در حد توان خود به تغذیه حیوانات کمک کنیم؛ ریختن دانه برای پرندگان و پخش علوفه برای علف‌خواران می‌تواند بخشی از این کمک‌ها باشد، اظهار کرد: «در پاسگاه‌های محیط‌بانی در سراسر استان، انبارهایی از علوفه وجود دارد که در صورت مشاهده کمبود تغذیه در زیستگاه‌ها، از این علوفه برای تأمین غذای حیوانات استفاده می‌شود. همچنین در راستای تأمین امنیت حیات‌وحش و عرصه محیط‌زیست خراسان جنوبی، یگان حفاظت به‌صورت شبانه‌روزی در کلیه مناطق تحت مدیریت حفاظت محیط‌زیست مستقر هستند».

وی گفت: «برای حراست از امانت نسل‌های آینده، بیش‌ازپیش به کمک مردم نیازمندیم و علاقه‌مندان به طبیعت و دوستداران حیات‌وحش می‌توانند کمک‌های خود شامل دان و علوفه را در قالب نذر طبیعت برای حیات‌وحش در زمستان اهدا کنند».

سرپرست اداره کل حفاظت محیط‌زیست خراسان جنوبی از همه علاقه‌مندان به طبیعت و حیات‌وحش خواست باتوجه‌به وسعت زیاد مناطق و کمبود نیرو در روزهای سرد زمستان، از توجه به پرندگان و حیات‌وحش غافل نشوند و در صورت مشاهده مشکلی در این زمینه به نزدیک‌ترین واحد محیط‌زیست اطلاع داده یا با شماره تلفن رایگان ۱۵۴۰ تماس بگیرند تا اقدامات لازم از سوی محیط‌زیست انجام گیرد.

خانی با بیان اینکه با سردشدن هوا و کاهش دما، حیات‌وحش نتوانسته غذای خود را بیابند و به همین دلیل به سمت مزارع هجوم می‌برند، گفت: «نذر غذای حیوانات، بحث جدیدی از کار خیر بوده که در خراسان جنوبی دیده می‌شود که در این راستا از خیران می‌خواهیم نذرهای خود را در راستای تأمین غذای حیات‌وحش نیز ادا کرده و سفیران حفاظت محیط‌زیست باشند؛ چراکه حیات‌وحش سرمایه ملی و طبیعی بوده که خداوند به منطقه عطا کرده و نابودی آن به معنای نابودی محیط‌زیست است و باتوجه‌به وجود سرما در روزهای آخر زمستان از مردم می‌خواهیم باز هم در این امر خداپسندانه شرکت کنند و نذورات خود را به این حوزه اختصاص دهند تا فرهنگ وقف در این حوزه نیز ماندگار شود».