تئاتر خیابانی «رفح» به کارگردانی «احسان محمدیان» پس از گذشت ۱۲ سال، از حوزه هنرهای نمایشی خراسان جنوبی به جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر راه یافت.

به گزارش۷۲۴پرس، با اعلام روابط‌عمومی چهل و سومین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر، هیئت انتخاب بخش مسابقه تئاتر خیابانی در این دوره متشکل از «محمد لارتی»، «سیاوش چراغی‌پور» و «سامان خلیلیان»، اسامی آثار راه‌یافته به بخش نهایی را اعلام کردند که نمایش خیابانی «رفح» به کارگردانی «احسان محمدیان» از استان خراسان جنوبی شهر بیرجند، از آثار راه‌یافته به این جشنواره بین‌المللی است. 

تئاتر خیابانی «رفح» به قلم «ماکان وزیری» و با بازی خانم‌ها «ریحانه سادات حسینی»، «حمیده ابراهیمی» و آقایان «سید مرتضی دهشیبی» و «احسان محمدیان» یکی از آثار حمایت شده در طرح قرارگاه شهید آوینی بوده که در هجدهمین جشنواره تئاتر استان خوش درخشید؛ «رفح» با استقبال بالای تماشاگران در اماکن فرهنگی، دانشگاهی و مذهبی استان به مدت ۱۵ شب اجرای عمومی داشته است.

رخ‌نمایی خراسان جنوبی در جشنواره تئاتر فجر پس از ۱۲ سال

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان جنوبی، در گفت‌وگو با خبرنگار ۷۲۴پرس، با اشاره به حمایت قرارگاه شهید آوینی از هنرهای نمایشی شرکت‌کننده در جشنواره تئاتر، گفت: «پس از گذشت ۱۲ سال تئاتر خیابانی «رفح» به کارگردانی «احسان محمدیان» از حوزه هنرهای نمایشی خراسان جنوبی به جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر راه یافت».

فرخنده، با بیان اینکه انتخابات مجمع‌عمومی هنرهای نمایشی استان و انتخاب هیئت‌مدیره و مدیرعامل انجمن اردیبهشت تئاتر استان در دستور کار قرار گرفت، افزود: «به تصمیم اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزاری چند دوره آموزشی برای هنرمندان این حوزه در شهرستان‌های استان برنامه‌ریزی گردید که می‌توان به برپایی ورکشاپ در حاشیه جشنواره‌ها و جلسات مستقل با حضور اساتید کشوری اشاره کرد».

فرخنده مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان جنوبی

وی، با اشاره به حمایت قرارگاه شهید آوینی از بخش آموزش تئاتر شبستان و برگزاری دوره نمایشی سه‌روزه با حضور چهره‌های سینمای ایران و ۱۶۳ نفر از هنرمندان مساجد استان، تصریح کرد: «درخشش هنرهای نمایشی خراسان جنوبی طی دو سال متوالی در جشنواره بین‌المللی فجر شامل تئاتر صحنه‌ای «فخرالزمان» پس از ۱۱ سال و تئاتر خیابانی «رفح» پس از ۱۲ از جمله دستاوردهایی است که باید بیشتر به آن‌ها پرداخت».

فرخنده، با بیان اینکه با استفاده از ظرفیت اساتید استان اولین گام برگزاری دوره‌های آموزشی پس از کرونا، برداشته شد، ادامه داد: «خروجی این اقدام حضور پررنگ گروه‌های نمایشی اکثر شهرستان‌ها در جشنواره تئاتر استان طی سال ۱۴۰۲ بود که ۴ گروه به جشنواره منطقه‌ای و یک نمایش صحنه‌ای به جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر راه یافت».

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان جنوبی، ادامه داد: «در کنار برنامه‌های جدی و مؤثر جهت برگزاری دوره‌های آموزشی و تقویت بنیه مستعدان هنرهای نمایشی استان، استفاده از ظرفیت‌ها، توجه ویژه به سالن «علامه فرزان» بیرجند که سال ۹۶ دچار حریق شد و ترفیع حوزه زیرساختی هنرهای نمایشی ضرورت دارد».

صعود «رفح»، از خیابان‌های خراسان جنوبی به جشنواره تئاتر فجر

کارگردان تئاتر خیابانی «رفح» در گفت‌وگو با خبرنگار ۷۲۴پرس، با بیان اینکه این نمایش دومین کارگروه تئاتر مستقل بیرجند به سرپرستی «عارف موحد» است که به جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر راه می‌یابد، افزود: «اولین تئاتر راه‌یافته از این گروه با عنوان «فخرالزمان» بود که توانست پس از ۱۱ سال پرچم هنرهای نمایشی خراسان جنوبی را در حوزه هنرهای نمایشی به اهتزاز درآورد».

احسان محمدیان، با بیان اینکه نمایش «رفح» به نویسندگی «ماکان وزیری» حول موضوع مردم مظلوم غزه و لبنان تولید شده است، گفت: «در نمایشنامه و اجرای این تئاتر خیابانی سعی کردیم باتوجه‌به دو بعد برجسته معرفی خیر و شر، تلفیقی از تعزیه مدرن را ارائه دهیم و فرایند طولانی و حساس کار، انتخاب بازیگران متناسب با شخصیت‌ها بود».

احسان محمدیان کارگردان تئاتر خیابانی «رفح»

محمدیان، با بیان اینکه ماجرای نمایش «رفح» شرح داستان دو سرباز اسرائیلی است که به دنبال فرمانده‌ای از جبهه مقاومت بوده و در صحرایی به نام «رفح» در تعامل با شخصیت‌های فلسطینی مغلوب آن‌ها می‌شوند، تصریح کرد: «رفح، تلاش کرده تا ماجرای مقاومت و ایثار مردم غزه و لبنان را در قالب نمایش، موسیقی زنده به اجرای گروه موسیقی ارتش بیرجند و ترکیب صحنه و لباس و گریم، نمایش دهد».

وی، با اشاره به حمایت مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان جنوبی در قالب طرح قرارگاه شهید آوینی برای راهیابی نمایش «رفح» از خیابان‌های خراسان جنوبی به صحنه چهل و سومین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر، اظهار داشت: «نمایش خیابانی بر اساس یک طرح نوشته می‌شود که ساخت و پرداخت آن در دل جمیعی از عموم مردم رقم می‌خورد و بازیگر باید بتواند به واکنش‌های مردمی در لحظه پاسخ دهد».

محمدیان، با بیان اینکه خراسان جنوبی در حوزه هنرهای نمایشی غنی از ظرفیت‌ها و استعدادهای بازیگری است که برای شکوفایی و رشد نیازمند حمایت هستند، ادامه داد: «امیدواریم برای جلوگیری از مهاجرت هنرمندان استان برنامه‌های حمایتی جدی‌ای مانند برگزاری دوره‌های آموزشی بچه‌های مسجد و تئاتر شبستان در نظر گرفته شود».

وی، با اشاره به تأثیر مستقیم برگزاری دوره‌های آموزشی با حضور چهره‌های برجسته سینمای ایران و تداوم جشنواره‌های تئاتر خراسان جنوبی در تقویت روحیه امید و انگیزه در هنرمندان، بیان کرد: «گروه‌های نمایشی استان نباید باوجود هنرمندان مستعد به دلیل نبود بازیگر دست به تغییر کمیت یا نمایشنامه بزنند و فرهنگ‌سازی حمایت از هنرمندان نیازمند توجه است».