حدوداً اواسط مردادماه امسال بود که تکاپو در بین والدین و دانش‌آموزان برخی از مدارس طبس ایجاد شد؛ تکاپویی که برای یک تصمیم از طرف آموزش‌وپرورش شهرستان جهت ارتقای آموزشی و پرورشی دانش‌آموزان و به قول مسئولان ساخت فضاهای جدید آموزشی ایجاد شده بود؛ تفکیک مدرسه دخترانه نمونه دولتی و هیئت‌امنایی شهرستان طبس.

به گزارش ۷۲۴پرس، نظام آموزش‌وپرورش، یکی از مهم‌ترین بخش‌های جامعه است که برای تربیت نسل‌های آینده مسئولیت مهمی ایفا می‌کند و هدف آموزش‌وپرورش، ایجاد احساس روحیه نشاط و تقویت بالابردن حس امنیت در محیط آموزشی برای دانش‌آموزان است.

مدارس به‌عنوان کانون اولیه و تأثیرگذار در تعاملات اجتماعی فرزندان محسوب می‌شوند؛ بنابراین این مکان‌ها باید از ایمنی کافی برخوردار باشند. فضاهایی که دارای شرایط مناسب و مطلوب برای رشد فیزیکی، ذهنی و اجتماعی افراد دارا باشند تا کیفیت زندگی را ارتقا دهند. در سال‌های اخیر الگوهای معماری پایدار با هدف ایجاد ایمنی محیطی و روانی درصدد بهبودبخشیدن به سطح کیفی زندگی بوده است که مهم‌ترین مکان معماری برای رشد فرهنگی و اجتماعی نسل‌های آینده مربوط به مدارس است که ارتباط مستقیمی با تعلیم‌وتربیت دانش‌آموزان دارد.

تصمیم تابستانی مدیر

حدوداً اواسط مردادماه امسال بود که تکاپو در بین والدین و دانش‌آموزان برخی از مدارس طبس ایجاد شد؛ تکاپویی که برای یک تصمیم از طرف آموزش‌وپرورش شهرستان جهت ارتقای آموزشی و پرورشی دانش‌آموزان و به قول مسئولان ساخت فضاهای جدید آموزشی ایجاد شده بود.

تصمیمی که زیاد مورد استقبال والدین و حتی بیشتر دانش‌آموزان نبود و باوجود پیگیری‌های مکرر والدین و اعتراض‌ها آموزش‌وپرورش طبس اصرار به انجام آن داشت که البته منافع دانش‌آموزان در آن درنظر گرفته شده بود.

به گفته‌ی کارشناسان و مدیر آموزش‌وپرورش طبس، مدرسه دخترانه نمونه دولتی و هیئت‌امنایی شهرستان که چند سالی با یکدیگر ادغام بودند باید طبق قانون وزارتخانه و تأکید اداره کل آموزش‌وپرورش خراسان جنوبی از یکدیگر جدا شده تا روند تحصیلی هر کدام از این مدارس بر طبق شیوه آموزشی مرتبط و ارتقای سطح تحصیلی انجام شود.

دانش‌آموزان دختر دبیرستان دوره اول هیئت‌امنایی شهرستان طبس باید کوله‌بار تحصیلی خود را جمع کرده و به مدرسه‌ای در پایین‌شهر و دورتر از محل سکونت خود در دبیرستانی که پسران در آن تحصیل می‌کردند بروند و به طبع آن دانش‌آموزان متوسطه پسران به مدرسه‌ای که دانش‌آموزان استعدادهای درخشان در آن مشغول تحصیل بودند نقل‌مکان کنند.

تمام این تصمیمات به دلیل انتقال دانش‌آموزان استعدادهای درخشان به ساختمانی است که سال ۱۳۹۹ کلنگ‌زنی و طبق گفته مسئولان وقت ۳۰ درصد هزینه‌ها توسط خیرین و ۷۰ درصد قرار بود تا از طرف اداره کل توسعه و نوسازی مدارس پرداخت شود که امسال باید به هر نحو شده است به اتمام برسد تا مجوز وجود مدرسه استعدادهای درخشان طبس طبق گفته مدیر آموزش‌وپرورش باطل نشود.

نگرانی‌هایی از جنس تحصیل

به گزارش ۷۲۴پرس، تصمیم تابستانی و ناگهانی اداره آموزش‌وپرورش طبس برخی از خانواده‌ها را دچار سردرگمی و نگرانی کرد به‌ویژه خانواده‌های دانش‌آموزان دوره اول متوسطه دخترانه هیئت‌امنایی که به دلیل فاصله زیاد مدرسه تا منزل و حتی شرایط نامناسب فضای فیزیکی مدرسه که مناسب حضور دختران نبود باعث شد تا پیگیری‌هایی صورت گیرد.

 باوجوداینکه مدت‌زمان کمی تا سال تحصیلی جدید باقی‌مانده بود نواقص زیادی در مدرسه جدید دخترانه وجود داشت که فضای نامناسب اطراف مدرسه و دیوار کوتاه مشرف به داخل مدرسه و نبود سرویس بهداشتی مناسب و دیوارهای ترک‌خورده و... تنها گوشه‌ای از نگرانی‌های والدین و عدم تمایل دانش‌آموزان برای حضور در سال تحصیلی جدید بود؛ اما به گفته رئیس اداره آموزش‌وپرورش طبس باوجود انتخاب مدیری نمونه از شهرستان و وعده بازسازی مدرسه تا اول مهر تا حدودی نگرانی‌ها کاهش پیدا کرد.       

مشکل دیگر دانش‌آموزان پایه نهم دوره اول متوسطه دختران که سال تحصیلی جدید برایشان سرنوشت‌ساز بود و اضطراب جدایی از مدرسه و معلمانی که دو سال تحصیلی را با آن‌ها گذرانده بودند بر این اعتراض‌ها افزود، درخواست آن‌ها این بود تا حداقل بتوانند با ایجاد تکمیل ظرفیت از طرف آموزش‌وپرورش به مدرسه سال آخر را در مدرسه قبلی با همان دبیران ادامه تحصیل دهند تا مشکلی در امتحانات نهایی و یا انتخاب رشته نداشته باشند، اما این بار نیز گفته شد که اداره کل آموزش‌وپرورش خراسان جنوبی مجوز تکمیل ظرفیت را صادر نکرده است و شهرستان قول می‌دهد تا ۱۳ دبیر مدرسه نمونه دولتی در مدرسه هیئت‌امنایی نیز تدریس داشته باشند.

نامه‌نگاری‌ها و حضور برخی والدین به مدیر آموزش‌وپرورش، فرمانداری و دفتر امام‌جمعه شهرستان شروع شد اما گفته شد تصمیم از اداره کل آموزش‌وپرورش استان صورت گرفته و چاره‌ای جز این اقدام نیست.

تصمیمات داخلی شهرستان

البته اداره کل آموزش‌وپرورش خراسان جنوبی در پاسخ به حضور برخی از والدین و تماس‌های تلفنی در این زمینه مهر تأیید قانون تفکیک مدارس هیئت‌امنایی و نمونه دولتی را زد؛ اما تأکیدی بر اینکه این اقدام با شرایط مدارس فرسوده و یا نیمه‌کاره در سال تحصیلی جدید توسط اداره آموزش‌وپرورش شهرستان صورت گیرد وجود نداشت.

کارشناسان اداره کل آموزش‌وپرورش خراسان جنوبی تصمیم جابه‌جایی و اینکه دانش‌آموزان هر مدرسه در کدام یک از مدارس سطح شهر جایگزین شوند را تصمیم داخلی مدیران شهرستان عنوان کردند و حتی در تماس با برخی از مسئولان طبس پیشنهاد این جابه‌جایی‌ها را برای سال تحصیلی آینده و در صورت تأمین تمام امکانات رفاهی عنوان کردند.

از طرفی دیگر والدین دانش‌آموزان متوسطه مدرسه استعدادهای درخشان که ساختمان نیمه‌کاره مدرسه جدید که حتی دیوار نداشت و تنها یک ماه دیگر تا شروع سال تحصیلی جدید باقی‌مانده بود نیز گلایه‌هایی داشتند که فضای نیمه‌کاره که حتی از آب و برق هم بی‌نصیب است چگونه می‌تواند حضور دانش‌آموزان را در خود ارضا کند.

اما وعده اتمام ساختمان و انتقال هر ۳ مدرسه تا اول مهر و ایجاد تمام خواسته‌های مطلوب برای دانش‌آموزان به‌ویژه مدرسه هیئت‌امنایی دخترانه رضایت نسبی والدین و دانش‌آموزان را کسب کرد.

وعده‌هایی که عملی نشد

چند روز قبل از شروع سال تحصیلی مدیر آموزش‌وپرورش شهرستان طبس طبق روال سال‌های گذشته نشست خبری برای ارائه گزارش کار برگزار کرد که در آن نشست از افتتاح مدرسه استعدادهای درخشان توسط کمک خیر با حضور نماینده انبوه‌ساز و مسئولان استانی و کشوری در ورودی مسکن ملی داده شد و حتی تأکید شد طی هماهنگی با شورای اسلامی شهر درخواست دادیم تا میدان ورودی مسکن ملی به نام میدان دانش‌آموز نام‌گذاری شود.

کدخدایی در این نشست خبری افتتاح مدرسه استعدادهای درخشان را در ۱۹ مهرماه عنوان کرد که به طبع این افتتاح دانش‌آموزان ۲ مدرسه دیگر نیز تا آن تاریخ امکان نقل‌وانتقال به مدارس جدید را نداشتند.

والدین خود را برای تاریخ اعلام شده آماده کرده بودند و اما آنچه کمی سخت بود حضور دانش‌آموزان هیئت‌امنایی و نمونه دولتی باوجود بازسازی ساختمان دبیرستان نمونه دولتی و ازدحام جمعیت در یک مدرسه بود که متأسفانه با کمبود کلاس در این بازسازی‌ها دانش‌آموزان هیئت‌امنایی دخترانه که مهمان مدرسه نمونه دولتی بودند مشکلاتی را تحمل می‌کردند.

۱۹ مهرماه نیز وعده اتمام مدرسه استعدادهای درخشان عملی نشد و امکان حضور دانش‌آموزان در مدرسه وجود نداشت، وعده بعدی با پیگیری‌های خبرنگار ۷۲۴ پرس و تماس با مسئول مدارس هیئت‌امنایی و غیردولتی اداره آموزش‌وپرورش طبس روز ۱۳ آبان هم‌زمان با روز دانش‌آموز بود.

دبیرستان نیمه ساز در طبس

 روز دانش‌آموز گذشت و وعده‌ها عملی نشد مادر یکی از دانش‌آموزان در گفتگو با خبرنگار ۷۲۴ پرس با نارضایتی از وعده‌های هر روزه مسئولان اداره آموزش‌وپرورش و وضعیت کمبود کلاس‌ها و استفاده از حیاط مدرسه و آزمایشگاه و کارگاه‌های مدرسه با کمبود صندلی گفت: «تعدادی از والدین با بازرسی اداره کل آموزش‌وپرورش خراسان جنوبی تماس گرفته‌اند که بعد از پیگیری‌های اداره کل مشخص شده است تا پیمانکار دبیرستان استعدادهای درخشان به وعده‌های خود در موقع مناسب عمل‌نکرده است».

وی با گلایه از اینکه شنیده شده است که قرار است تا دبیرستان استعدادهای درخشان را زمین چمن نصب کنند ادامه داد: «نیازی نیست تا تمام امکانات عالی در یک مدرسه تجمیع شود و به فکر دانش‌آموزان هیئت‌امنایی هم باشند که در شرایط سختی در حال تحصیل هستند».

این مادر، با گلایه از اینکه مجدد وعده انتقال دانش‌آموزان به مدرسه جدید را به ۲۰ آبان‌ماه عنوان کرده‌اند افزود: «شرایط تحصیل دانش‌آموزان ما اصلاً مناسب نیست و باتوجه‌به سردی هوا و اینکه دختر هستند گاهی اوقات بر روی زمین می‌نشینند که مشکلاتی را برایشان ایجاد می‌کند و در نهایت چه کسی پاسخگو خواهد بود؟»

بلاتکلیفی ۳ مدرسه

باگذشت بیش از دو هفته از وعده نهایی انتقال دانش‌آموزان هنوز اتفاقی در این زمینه رخ نداده است و در تماس با مسئول مدارس هیئت‌امنایی و غیردولتی آموزش‌وپرورش طبس گفته شد که متأسفانه هیچ اقدامی انجام نشده و بی‌برنامگی وجود دارد و علت این سهل‌انگاری را این‌گونه عنوان کرد: «برای اینکه مدرسه استعدادهای درخشان می‌خواهد تا بهترین امکانات و با آمادگی کامل تحویل داده شود که در این میان به دانش‌آموزان ۳ مدرسه دیگر ظلم می‌شود».

موسوی با بیان اینکه متأسفانه پیمانکار مدرسه استعدادهای درخشان به وعده‌های خود به‌درستی عمل نمی‌کند، افزود: «حدود یک یا دو ماه دیگر به نظر می‌رسد تا اتمام مدرسه زمان می‌برد؛ اما در حال حاضر هم می‌توان باوجود تکمیل فضای داخلی مدرسه و دیوارها دانش‌آموزان استعدادهای درخشان به مکان جدید منتقل شوند که سال گذشته نیز مشابه این مورد را در مدرسه مهرآفرین داشتیم که فضای حیاط مدرسه بعد از انتقال دانش‌آموزان تجهیز شد».

وی با اشاره به اینکه اگر یک ماه دیگر پیمانکار پروژه را به اتمام نرساند با زمان امتحانات تداخل پیدا می‌کند و احتمال اینکه افتتاح مدرسه به پروژه‌های دهه فجر منتقل شود زیاد است.

موسوی حضور دانش‌آموزان در حیاط مدرسه و یا نشستن بر روی زمین را تأیید کرد و از رفتار برخی پرسنل مدرسه نمونه دولتی با دانش‌آموزان هیئت‌امنایی گلایه کرد و افزود: «نوسازی باید مدرسه را سریع‌تر تحویل دهد؛ اما از طرفی دیگر هم پیمانکار پول را از اداره کل نوسازی تحویل گرفته و به وعده‌های خود عمل‌نکرده است».

عذرخواهی از والدین و دانش‌آموزان

مدیر اداره آموزش‌وپرورش طبس هم دررابطه‌با گلایه‌های والدین و وعده‌هایی که عملی نشده است گفت: «شرمنده دانش‌آموزان و والدین به دلیل تأخیراتی که پیمانکار برای تحویل پروژه استعدادهای درخشان داشته هستیم و تمام هدف‌گذاری ما این است که تا اوایل هفته آینده مدرسه منتقل شود».

کدخدایی با اشاره به اینکه فضای داخلی ساختمان مدرسه استعدادهای درخشان آماده است افزود: «نصبی‌جات و رنگ‌آمیزی انجام شده است و تنها محوطه در بحث آسفالت باقی‌مانده که این موضوع خیلی مشکلی برای جابه‌جایی مدرسه ایجاد نمی‌کند».

وی در مورد نبود انشعابات برق در مدرسه گفت: «ممکن است مقداری برای تهیه لامپ باشد؛ اما چون فعالیت دانش‌آموزان در صبح است چالش زیادی ایجاد نمی‌کند».

ورود مستقیم اداره کل نوسازی استان به پروژه

مدیرکل توسعه و تجهیز و نوسازی مدارس هم در گفتگو با ۷۲۴پرس دررابطه‌با این پروژه پر فراز و نشیب گفت: «حدود یک سال و نیم پیش پیمانکار پروژه بدقولی‌های خود را نسبت به کار انجام داد و فرماندار طبس و مسئولان پیگیری‌های مربوطه را انجام دادند؛ اما پیمانکار به‌هیچ‌عنوان زیر بار تعهدات خود نرفت و در اولین قدم اداره کل مستقیم وارد عمل شد و هم اکنون بحث آموزشی مدرسه به اتمام رسیده است».

رخسار پور با بیان اینکه پیمانکار هیچ‌گونه تعهدی برای این پروژه انجام نمی‌دهد، افزود: «از طرف سازمان مدیریت و نظام فنی اجرایی استان که مستقیماً مسئولیت پیمانکار را بر عهده دارد وارد عمل شدیم؛ اما متأسفانه این پیمانکاران جز عده‌ای هستند که بعد از قبولی در مناقصات هزینه پیش‌پرداخت را در جای دیگر هزینه می‌کنند و ما در حال حاضر به‌صورت آیتمی و تفکیک به هر پیمانکاری تحویل داده تا بتوان پروژه را انجام دهیم».

وی با تأکید بر اینکه علاوه بر مطالبات مردمی، خیر این پروژه شخصاً و به‌طورجدی پیگیری‌های لازم را انجام می‌دهد افزود: «دغدغه اداره کل از مردم بیشتر است؛ چون این پروژه بیشتر از زمان موردنظر طولانی شده و مردم هم حق دارند؛ اما درعین‌حال چیزی که مشخص شده است اینکه احتمالاً تاریخی که اعلام کردند از ۵ الی ۱۰ آذرماه جاری است که برنامه افتتاح انجام شود».

رخسار پور با تأکید بر اینکه حضور خیر در برنامه افتتاح الزامی است، ادامه داد: «مدرسه باید با تمام امکانات و موارد آموزشی تحویل آموزش‌وپرورش شود که درصدد تکمیل آن هستیم».

وی در مورد علت اصرار اتمام این پروژه برای اول مهرماه و اینکه مشکلاتی در طول سال تحصیلی برای دانش‌آموزان ایجاد شده است را این‌گونه عنوان کرد: «تشخیص جابه‌جایی در اختیار ما نیست و تصمیمات از طرف آموزش‌وپرورش شهرستان گرفته می‌شود و آنچه به‌صورت نمادین حتی اگر قرار باشد افتتاحی صورت گیرد باید دانش‌آموز در مدرسه حضور داشته باشد».

وی با اشاره به وضعیت فضاهای آموزشی طبس و کمبودهایی که وجود دارد، گفت: «امکان ندارد تا آموزش‌وپرورش مدرسه‌ای که تازه‌تأسیس هست خالی گذاشته و از فضای مدرسه استفاده نکند؛ حتی در افتتاحیه‌هایی که در بهمن‌ماه و دهه فجر هم صورت گرفته است همان زمان از فضای مدرسه استفاده شده و دانش‌آموزان منتقل شدند».