دومین جشنواره موسیقی مقامی آوای کویر به میزبانی شهر بیرجند، شاهد حضور گسترده و دور از انتظار نسل زدی‌هایی بود که برخلاف تصور عام، آمده بودند تا از علاقه و استعداد ناب خود در موسیقی اصیل ایران رونمایی کنند.

به گزارش ۷۲۴پرس،  ایران از رنگ‌بندی قومیت‌ها با فرهنگ‌های منحصربه‌فرد خود برخوردار بوده و فرهنگ و موسیقی در کنار هم و در زندگی فرهنگی به وحدتی رسیده‌اند که ستودنی است؛ فرهنگ و هنر شرق ایران نیز همیشه موردتوجه کل کشور بوده است.

مردم بخشی از هویت تاریخی خود را در موسیقی مخصوصاً موسیقی اقوام و نواحی می‌بینند؛ در واقع موسیقی نواحی آینهٔ تمام‌نمای قومیت‌های مردمی است.

دومین جشنواره منطقه‌ای موسیقی مقامی آوای کویر بعد از یک وقفه ۷ساله با حضور داوران برجسته کشوری و هنرمندان استان‌های خراسان شمالی، رضوی، جنوبی، سیستان و بلوچستان و کرمان به میزبانی شهر بیرجند، برگزار شد.

در این دوره از جشنواره، ۴۱ گروه موسیقی با ۳۸۲ هنرمند شرکت کردند که از این تعداد ۲۰۰ نفر به مرحله نهایی راه یافتند تا با پنجه‌های طلایی خود بر سازهای اصیلی که با قلب و روحشان عجین شده است بنوازند و با حجره‌های حریری و صدای دل‌نواز، هنر خود را به نمایش بگذارند.

 آنچه در این جشنواره بیش از سایر بخش‌ها خودنمایی می‌کرد، حضور چشم‌گیر هنرمندان دهه هشتادی و دهه نودی در بخش رقابتی زیر ۱۸ سال بود؛ موضوعی که نظریه رایج و نامحبوب عدم ارتباط و علاقه نسل زد با موسیقی نواحی و اصیل ایرانی را به شدت زیر سؤال برد. 

به همین بهانه، ۷۲۴پرس با دو نسل زدی هنرمند و حاضر در این جشنواره گفتگوی کوتاهی داشته است.

آوای کویر، زمینه شکوفایی هنر و هنرمند

«راستین غفاری» ۹ساله از شهرستان اسفراین، کم‌سن‌ترین شرکت‌کننده جشنواره منطقه‌ای موسیقی مقامی آوای کویر، در گفت‌وگو با خبرنگار ۷۲۴پرس، با بیان اینکه علاقه به موسیقی وی را به‌سوی جشنواره سوق داده است، افزود: «دوتار نوازی حرفه‌ای را در مکتب استادان سعیدرضایی، محمد حسن‌پور و احمد سجادی یاد گرفته‌ام».

راستین غفاری دوتار نواز اسفراینی

غفاری، با بیان اینکه اولین‌بار در جشنواره شیروان حضور یافته و مقام نیاورده است، ادامه داد: «آوای کویر اولین جشنواره حرفه‌ای هست که تا امروز شرکت کرده‌ام و جذابیت فضای جشنواره احساس استرس را از من دور کرد تا باانگیزه بیشتری به‌سوی مقام‌آوری گام بردارم».

وی، با بیان اینکه اصالت ساز دوتار او را جذب حوزه موسیقی کرده است، افزود: «من تنها کسی در خانواده هستم که به عرصه موسیقی و نوازندگی گرایش پیدا کرده و امیدوارم تا هر زمان که توان داشته باشم با الگوبرداری از اساتید برجسته‌ای که در این جشنواره با آن‌ها آشنا شدم، دوتار نوازی را حرفه‌ای دنبال کنم».

جشنواره آوای کویر، بستر دیده‌شدن هنرمندان کوچک

«محمدرضا سجادی» دوتار نواز ۱۴ساله شهر شیروان، شرکت‌کننده جشنواره موسیقی مقامی آوای کویر در گفت‌وگو با ۷۲۴پرس، اظهار کرد: «مهم‌ترین مشوق من برادرم احمد بود که خود نیز در حوزه موسیقی فعالیت می‌کند».

محمدرضا سجادی دوتار نواز شیروان

سجادی، با بیان اینکه خانواده تأثیر بسزایی در پیشرفت افراد دارد و من به دلیل علاقه والدینم و تشویق آنان به این رشته گرایش پیدا کرده‌ام افزود: «دوتار را بسیار دوست ‌دارم و امیدوارم یک روز وارد حوزه آموزش این ساز شوم».

این نوازنده نوجوان با بیان اینکه از شش‌سالگی به سمت حوزه موسیقی گرایش پیدا کرده است، ادامه داد: «در جشنواره‌های موسیقی بیرجند، شیروان و فاروج شرکت کرده و همواره حائز رتبه برتر و برگزیده شده‌ام».

سجادی، با اشاره به تأثیر این رشته در روح و ذهنش و کمک به پروسه درس‌خواندنش، ادامه داد: ادامه داد: «این رشته را ادامه می‌دهم تا زمانی که بتوانم به‌عنوان داور کارهای اثرگذار را داوری کنم؛ جشنواره‌های این‌چنینی کمک می‌کند تا هنر افرادی مانند من دیده شده و بدان پرداخته شود».