زمزمه‌های نادیده گرفتن دانشکده فنی مهندسی فردوس که در سال ۱۳۸۸ تأسیس شده و ۳۰۰ دانشجو دارد، نگرانی‌ها  از تعطیلی و راکد ماندن این مجموعه آموزشی را برای مردم این شهرستان در پی داشته است.

 نقش دانشگاه‌ها در جامعه انکار نشدنی است؛ چراکه برون‌داد دانشگاه‌ها طیف گسترده‌ای از خردمندانی است که با پژوهش امکان‌های نو به وجود می‌آورند و با آموزش انسان‌های نو می‌سازند و معنای این برهم‌کنش، رویش توانایی‌هایی است که پذیرش آن‌ها نه تنها پاسخگوی نیازهای آنی بوده بلکه شکل دهنده آینده‌ای می‌باشد که هنوز نمی‌شناسیم.

وظیفه اصلی دانشگاه، پرورش انسان‌های اندیشمند است! کسانی که می‌توانند فکرکنند و راه حل‌های نو و بدیع برای مسئله‌های تازه درنظر داشته‌باشند؛ این آدم‌ها می‌توانند در آینده تاب بیاورند و دربرابر چالش‌های آن پاسخگو باشند‌ و این اصل دانشگاه است که ابزار‌ها یعنی پژوهش، کتابخانه، منابع و اساتید در خدمت این هدف هستند.

در جریان سفرهای استانی هیئت دولت نهم به خراسان جنوبی، با گشایش شعبه‌ای از دانشگاه بیرجند در شهرستان فردوس موافقت گردید که نهایتا سال ۱۳۸۶ موافقت اصولی جهت ایجاد آموزشکده فنی فردوس اخذ و سال ۱۳۸۸ تأسیس شد؛ پس از آن در سال ۱۳۹۰ با ارتقاء سازمانی آموزشکده فنی فردوس به دانشکده فنی نیز موافقت گردید.

دانشکده فنی و مهندسی شهرستان فردوس، که درحال حاضر با بیش از ۳۰۰ دانشجو و ۱۲ عضو هیئت علمی در رشته‌های برق، کامپیوتر و عمران فعال بوده و هرساله در فراخوان‌ها در جهت جذب هیأت علمی جدید اقدام می‌کند، اخیراً زمزمه‌های راکد ماندن و نادیده گرفتن آن موجب بروز نگرانی‌هایی برای این مجموعه آموزشی گردید که ما در این گزارش به بررسی ابعاد این موضوع پرداخته‌ایم.

انعقاد تفاهم‌نامه خرید خوابگاه دخترانه دانشکده فنی فردوس

فرماندار شهرستان فردوس، با اشاره به نگاه ویژه دولت سیزدهم به حوزه دانشگاهی، بیان کرد: «در خصوص دانشکده فنی فردوس، در لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ اعتبار ۵ میلیاردتومانی با ردیف اختصاصی جهت خرید یا ساخت خوابگاه دخترانه در نظر گرفته شد که ابلاغ گردید».

روشن-فرماندار شهرستان فردوس

روشن، با بیان اینکه تفاهم‌نامه خرید خوابگاه دخترانه برای دانشکده فنی و مهندسی فردوس منعقد شده است، افزود: «تفاهم‌نامه‌ای نیز جهت تأمین منابع مالی این امر شکل‌گرفته که به دستور وزیر و با موافقت سازمان برنامه‌وبودجه در دست پیگیری است».

وی، با بیان اینکه از ۱۰ الی ۱۵ سال گذشته مجموعه شهرستان طی تفاهم اولیه (نه به‌صورت واگذاری قطعی)، زمینی به مساحت ۳۰ هکتار برای این دانشکده در نظر گرفته است، ادامه داد: «از این مساحت ۳ هکتار به‌صورت قطعی واگذار شده است».

روشن، با اشاره به پیشنهاد واگذاری بخشی از این زمین به ستاد فرماندهی انتظامی شهرستان، بیان کرد: «باتوجه‌به عدم ارائه طرح جامع برای دانشکده فنی فردوس از سوی دانشگاه بیرجند و در جریان اجرای نهضت مسکن ملی، این پیشنهاد مطرح شد که با مخالفت مواجه شد و لغو گردید».

وی، با اشاره به ارائه کتبی طرح جامع برای دانشکده فنی و مهندسی فردوس از سوی دانشگاه بیرجند، تصریح کرد: «اجرای طرح، بسته به تأمین اعتبارات پیش خواهد رفت و امیدواریم نماینده مردم در مجلس جهت اخذ ردیف اختصاصی اعتبار در لایحه بودجه ۱۴۰۴ با شهرستان همکاری کنند».

روشن، از تمدید اجاره‌نامه ساختمان دانشکده فنی و مهندسی فردوس که متعلق به آموزش‌وپرورش است خبر داد و گفت: «برای محوطه‌سازی خوابگاه پسرانه دانشکده مبلغی تخصیص‌یافته که با همکاری شهرستان اقدامات خوبی تا مهرماه سال جاری رقم خواهد خورد».

تصویب خرید خوابگاه دخترانه دانشکده فنی فردوس توسط دانشگاه بیرجند

رئیس شورای شهر فردوس، در خصوص دانشکده فنی و مهندسی این شهرستان، بیان کرد: «ساختمان کنونی این دانشکده متعلق به آموزش‌وپرورش بوده که به اجاره درآمده است».

علی پرست-رئیس شورای شهر فردوس

علی‌پرست، با اشاره به تأمین خوابگاه دخترانه برای این دانشکده، گفت: «سال گذشته ۵ میلیارد تومان برای خرید یا ساخت این خوابگاه تخصیص یافت و قرار شد تأمین تتمه کل مبلغ توسط دانشگاه بیرجند حمایت شود».

وی، با بیان اینکه زمینی به مساحت ۴۰ هکتار برای این دانشکده در نظر گرفته شده است، افزود: «۵ هکتار واگذاری قطعی شده و ماجرای واگذاری زمین به نیروی انتظامی متوقف شده است».

علی‌پرست، با اشاره به تشکیل جلسه‌ای با استاندار و رئیس دانشگاه بیرجند، تصریح کرد: «در نتیجه این جلسه مصوب شد خوابگاه دخترانه دانشکده فنی فردوس توسط دانشگاه بیرجند خریداری شود».

نقشه جامع دانشکده فنی و مهندسی فردوس، طراحی شد

رئیس دانشگاه بیرجند، در خصوص دانشکده فنی و مهندسی شهرستان فردوس، از طراحی نقشه کلی این دانشکده در زمینی به مساحت ۳۰ هکتار خبر داد و گفت: «خوابگاه پسران این دانشکده در زمین مربوطه ساخته شده و محوطه‌سازی آن طی سال جاری انجام شده است».

لامعی-رئیس دانشگاه بیرجند

لامعی، با اشاره به جریان خرید خوابگاه دخترانه این دانشکده، افزود: «خرید این خوابگاه مصوبه هیئت‌امنا گرفته و دانشگاه سهم خود را پس از نوشتن قرارداد پرداخت می‌کند و مابقی مبلغ از طریق شهرستان و اداره برنامه‌وبودجه تأمین خواهد شد».

وی، در رابطه‌ با اخذ ماده ۲۳ برای دانشکده فنی فردوس، اظهار داشت: «باتوجه‌به سیاست‌های وزارت علوم اجازه ایجاد دانشگاه جدید صادر نمی‌شود؛ اما تلاش می‌کنیم تا دانشکده‌ای قوی در شهرستان وجود داشته باشد و هیچ تعطیلی‌ای در پیش نیست».

لامعی، با اشاره به بحث ساختمان آموزشی و اداری دانشکده فنی فردوس، بیان کرد: «علی‌رغم قول این شهرستان مبنی‌بر رایگان بودن ساختمان، متأسفانه آموزش‌وپرورش دو سال است هزینه اجاره دریافت می‌کند».

آنچه در پایان این گزارش محرز است، ضمن درخواست رفع چندگانگی ماجرا از آمارها تا تعیین تکلیف نهایی خرید خوابگاه دخترانه دانشکده فنی و مهندسی فردوس، شایسته است دانشگاه بیرجند و مجموعه شهرستان طی ارائه گزارشی جامع از روند پیگیری‌ها رفع ابهام کرده و موضوع را برای مردم به‌خصوص جامعه فرهنگی و دانشجوی این شهرستان به‌صورت کامل شفاف‌سازی کنند؛ چراکه تبیین حقوق شهروندان و سرمایه‌های شهرستان در جهت اعتمادسازی مردمی و تشخیص بهترین راه همکاری، کمک شایانی می‌کند. باشد که نهال تلاش‌های دولت شهید جمهور در راستای تحقق حقوق مردم در سایه‌سار همت و اتحاد به ثمر نشیند.