ساعت‌های هوشمند متنوعی در بازار وسایل همراه موجود است. از اپل واچ معروف گرفته تا ساعت‌های ورزشی با قابلیت‌های مفید و کاربردی و البته قیمت مناسب. اما هنوز هم ساعت‌های هوشمند فروش خوبی ندارند. در ادامه نیم‌نگاهی به بازار ساعت‌های هوشمند و میزان مفید بودنشان خواهیم داشت.

چند سالی است که مقوله‌ی ساعت پیشرفته به ساعت هوشمند تبدیل شده و در حال حاضر دو سیستم‌عامل قوی برای این محصولات وجود دارد؛ اندروید ویر گوگل و واچ او‌اس اپل. ناگفته نماند که ویندوز ۱۰ مخصوص اینترنت اشیاء هم ممکن است به قطب سوم تبدیل شود. اپل و گوگل و حتی مایکروسافت علاقه‌ی زیادی به پوشیدنی‌ها نشان می‌دهند و در تبلیغات مرتباً از مفید بودن و کارآمدی ساعت‌های هوشمند می‌شنویم؛ اما این بازار بزرگ هنوز هم کم‌رونق به نظر می‌رسد.

شکست‌های بزرگی مثل کمپانی پبل و فروش ضعیف برندهای مختلف

شاید بزرگ‌ترین شکست در بازار ساعت‌های هوشمند، وضعیت کمپانی Pebble باشد. این کمپانی در عرصه‌ی ساعت‌های مملو از امکانات و حسگرها، پیشتاز بود و سودآوری خوبی داشت؛ اما سرانجام در سال ۲۰۱۵ با ضرر مالی مواجه شد. بخشی از کمپانی و در واقع فضای کار و نیروی انسانی آن کنار گذاشته شد و در سال ۲۰۱۶ به وضعیتی رسید که برای جمع‌آوری سرمایه در کیک‌استارتر، شروع تازه‌ای را کلید زد.

دو محصول و در حقیقت دو پروژه‌ی Pebble Time 2 و Pebble Core پیروزی خوبی در مقیاس کیک‌استارتری‌ها بودند، اما به خاطر داشته باشیم که پبل یک استارت‌آپ نوپا نیست؛ بلکه یک کمپانی بزرگ بوده که اکنون به وضعیت اسف‌باری رسیده است. Fitbit پیشنهاد خرید ۴۰ میلیون دلاری پبل را ارائه کرده که برای جبران بدهی‌ها و بازگردانی سرمایه‌ی کیک‌استارتری‌ها کافی است.

ساعت هوشمند Pebble Time Steel

اندروید ویر برای محصولات قدرتمندتری طراحی شده که نمایشگر رزولوشن بالا، حسگرهای متعدد و حتی دوربین و مودم مخابراتی دارند. اپلیکیشن‌های دلخواه روی اندروید ویر نصب می‌شود و از فرامین صوتی و ژست‌های حرکتی برای کاربرد راحت‌تر و بهتر پشتیبانی می‌شود. گوگل در سال‌های اولیه‌ی اندروید ویر، مشغول متقاعد کردن شرکا بوده تا تولید انواع ساعت‌های هوشمند اندرویدی آغاز شود. در سال‌های بعدی شاهد معرفی محصولات بیشتر و بهتر بودیم؛ اما اکنون به نظر می‌رسد که حتی هواوی و موتورولا که از موفق‌ترین‌ها بوده‌اند هم دست از طراحی و تولید محصولات جدید کشیده‌اند. موتورولا صریحاً اعلام کرده که فعلاً روی ساعت هوشمند دیگری کار نمی‌کند.

علت چیست؟ چرا اندروید ویر هم با وجود کمپانی‌های بزرگی مثل سامسونگ و ال‌جی و هواوی درخشان نیست؟ علت اصلی فروش ضعیف محصولات مختلف است. این روزها حتی اپل واچ هم آن طور که تصور می‌شد پرفروش نیست. اپل می‌گوید فروش ساعت هوشمندش خوب است؛ ولیکن تحلیل‌گران بازار می‌گویند فروش اپل واچ در سال جدید بسیار کمتر شده و حتی عدد ۷۱ درصد کاهش فروش را ذکر کرده‌اند.

با توجه به همین وضعیت بد است که گوگل انتشار اندروید ویر ۲.۰ را به تعویق انداخته؛ حال آنکه قرار بود هم‌زمان با اندروید ۷ از این سیستم‌عامل رونمایی شود. گوگل متوجه نقایص موجود شده و می‌خواهد حداقل از نظر نرم‌افزاری و تجربه‌ی کاربری، اوضاع را سروسامان دهد.

مشکل کجاست؟ چرا ساعت هوشمند موفق نیست؟

متقاعد کردن عموم کاربران برای خرید محصولی که کم‌فایده است، دشوار به نظر می‌رسد. شاید تنها توجیه این باشد که قیمت محصول موردنظر، اندک است و ضرر زیادی متوجه خریدار نیست. اما در مورد ساعت‌های هوشمند چطور؟

همان‌طور که می‌دانید بسیاری از کارکردهای ساعت هوشمند در گرو داشتن گوشی اندرویدی و iOSی است. نمایش نوتیفیکیشن‌ها و کنترل پخش موسیقی و ... از جمله کارکردهایی است که به جای نمایشگر گوشی به نمایشگری روی مچ دست منتقل شده است. در برخی محصولات مثل ساعت هوشمند‌های گران‌قیمتی که ال‌جی و هواوی معرفی کرده‌اند، کارکردها مستقل‌تر است و می‌توان خرید ساعت هوشمند را توجیه کرد؛ اما تجربه‌ی کاربری عالی نیست. در مورد اپل واچ امکانات ضعیف است و کارکردها چندان مستقل نیست؛ اما در مقابل تجربه‌ی کاربری بهینه‌تر است.

اپل واچ

مشکل جالبی که در تمام محصولات وجود دارد، عمر باتری است. ساعت هوشمند هم مثل گوشی‌ها سریع شارژ خالی می‌کند و باید مرتباً باتری آن را شارژ کرد. در مورد مدل‌هایی که حتی مودم LTE دارند! هم وضعیت به همین منوال است و متأسفانه وب‌گردی از طریق نمایشگر کوچک ساعت، دشوار است و کوتاه‌مدت! در حقیقت امکانات مدل‌های خاص ساعت‌های هوشمند خوب است، اما عمر باتری و کوچک بودن نمایشگر، تجربه‌ی کاربری را تحت‌الشعاع قرار داده است.

ساعت هوشمند ال‌جی با امکانات عالی و مودم LTE

و در نهایت به این جمع‌بندی می‌رسیم که ساعت هوشمند آن قدر ضروری نیست که برای خرید آن ۲۰۰ الی ۷۰۰ دلار(!) هزینه صرف شود. با این بودجه می‌توان یک گوشی رده‌اول با امکانات و کارکرد عالی تهیه کرد.

مشکل را می‌توان در یک جمله خلاصه کرد: واقعاً به ساعت هوشمند نیاز نداریم!

آینده‌ی ساعت هوشمند

وضعیت فعلی ساعت‌های هوشمند تقریباً از شکست کامل حکایت دارد! شاید خرید دستبندهای ورزشی که امکانات ساده‌تر و کمتری دارند، اما در مقابل با مانیتور کردن وضعیت ضربان قلب و شمارش گام‌ها، اطلاعات مفیدی در اختیار اپلیکیشن‌های روی گوشی می‌دهند، بهتر باشد. به خصوص که این دست‌بندها گاهی بسیار ارزان و مقرون به صرفه هستند. در حقیقت امکانات اندک اپل واچ را می‌توان باز هم کمتر کرد و محصولی با قیمت بسیار پایین طراحی کرد.

The Fitbit Charge 2

در آینده‌ی نزدیک این وضعیت بد تغییری نمی‌کند، اما ممکن است در بلندمدت، پلتفرم اپل واچ و اندروید ویر با برطرف کردن نقاط ضعف و اضافه شدن قابلیت‌های مفید و در عین حال کاهش هزینه‌ی تمام شده، اندکی موفق شود.

بنابراین توصیه‌ی ما به خوانندگان عزیز ۷۲۴پرس این است که پیش از خرید ساعت هوشمند بهتر است به جای تمرکز روی ظاهر و امکانات روی کاغذ و مشخصات کاغذی، روی کارکردها تأمل کنید. اگر تنها مقصود مشاهده‌ی ساعت و نوتیفیکیشن‌ها و بستن محصولی شیک باشد، خرید ساعت هوشمند منطقی است. اما در غیر این صورت بهتر است مدل‌های متنوع دست‌بندهای ورزشی را از نظر بگذرانید؛ چرا که امکاناتی که در اختیار کاربر قرار می‌دهند، درخور قیمتشان است.