آیا متوجه شده‌اید که حین استفاده از گوگل برای جست‌وجو، در کنار برخی لینک‌ها عبارت AMP درج می‌شود؟ AMP به بهینه بودن صفحات وب برای وسایل همراه اشاره می‌کند و در ادامه با ویژگی‌های آن آشنا می‌شوید.

گوگل صفحات سریع برای وسایل همراه (Accelerated Mobile Pages) را به عنوان یک پروژه‌ی جدید کلید زده است و می‌خواهد کاربر به جای مراجعه به صفحه‌ی اصلی، به صفحه‌ای که روی سرورهای گوگل ذخیره شده منتقل شود. اما صبر کنید! منظور صرفاً کش کردن صفحات روی سرورهای سریع گوگل نیست؛ بلکه صفحات سریع، ویژگی‌های جالب دیگری هم دارند.

فلسفه‌ی پیدایش Google AMP

وقتی یک صفحه‌ی وب را بارگذاری و مشاهده می‌کنید، اتفاقات بسیاری در مرورگر شما رخ می‌دهد. یک فایل HTML حاوی تمام المان‌ها و توضیحاتشان بارگذاری می‌شود. اگر فایلی نظیر تصویر در صفحه وجود دارد، در موقعیتی که HTML مشخص کرده قرار می‌گیرد. فایل CSS نیز در کنار HTML بارگذاری می‌شود و ظاهر المان‌های مختلف را تعریف می‌کند. فونت‌ها و برخی فایل‌های دیگر به سرعت بارگذاری می‌شوند و در نهایت به جاوااسکریپت می‌رسیم که برای دنبال کردن تعامل خواننده با وب‌سایت و تغییر چیدمان المان‌ها در صفحه و ... کاربرد دارد. تمام فایل‌ها به سرعت بارگذاری می‌شوند، اما اگر سرعت بارگذاری کم باشد و فایل‌ها از چند سرور مختلف بارگذاری شوند چطور؟ سرعت بارگذاری صفحه به شدت پایین می‌آید و حتی ممکن است صفحه به صورت کامل نمایش داده نشود.

وضعیت مرورگرهای موبایل بدتر است؛ چرا که سرعت دسترسی به اینترنت و قدرت پردازشی پردازنده و همین‌طور رزولوشن وضعیت خوبی ندارد. اغلب گوشی‌های رده‌اول نمایشگر فول‌ اچ‌دی دارند که فرآیند رندر کردن صفحه را دشوار می‌کند؛ آن هم با در نظر گرفتن قدرت کمتر تراشه‌های پردازنده در گوشی‌ها.

بنابراین گوگل AMP برای حل مشکلات مرور وب در وسایل همراه پا به عرصه‌ی ظهور گذارده است. اما AMP دقیقاً مشکلات را چگونه حل می‌کند؟

اولین کار، کش کردن صفحات روی سرورهای سریع گوگل است. به این ترتیب سرعت کم سرورهای ضعیف مشکل‌ساز نمی‌شود. دومین مورد محدود کردن المان‌هایی مثل جاوااسکریپت است؛ جاوااسکریپت بارگذاری و رندر شدن صفحه‌ی وب را معمولاً سنگین می‌کند. سومین اقدام استفاده از تکنولوژی‌های مفید وب برای ایجاد صفحات است؛ به این معنی که تکنولوژی‌های مزاحم از صفحه‌ی وب حذف می‌شوند.

به عنوان مثل در تصویر زیر سایتی را با نمای عادی و AMP‌ مشاهده می‌کنید. در نمای AMP از تبلیغ پاپ‌آپ خبری نیست:

در صفحات عادی ممکن است در انتهای یک پست، چند بنر تبلیغاتی و چند لینک تبلیغاتی بی‌ربط قرار داده شود؛ اما در صفحه‌ی AMP‌ صرفاً پست‌های داغ وب‌سایت نمایان می‌شود و تبلیغات هم کوچک‌تر و خلوت‌تر است.

از کجا متوجه شویم که یک صفحه‌ی وب توسط AMP‌ گوگل بهینه شده است؟

چند راه برای تشخیص صفحات AMP‌ وجود دارد. اولین راه این است که حین جست‌وجوی محتوای وب به کمک گوگل، عبارت AMP‌ در کنار نام صفحات به چشم می‌خورد.

روش دوم این است که وقتی به آدرس صفحه توجه می‌کنیم، به جای نام سایت اصلی، نام گوگل را می‌بینیم.

چگونه می‌توان صفحه‌ی معمولی را به جای صفحه‌ی AMP مشاهده کرد؟

نمی‌توان Google AMP را به صورت کامل غیرفعال کرد. برای مشاهده‌ی صفحات معمولی کافی است نسخه‌ی دستاپی صفحه را درخواست کنیم. به این منظور سراغ منوی اصلی مرورگرها بروید، مثل تصویر زیر:

در Safari اپل روی آیکن نوسازی صفحه تپ طولانی کنید. یکی از گزینه‌ها Request Desktop Site‌ موردنظر است.

دقت کنید که در مرورگرهای دستاپی چیزی به اسم AMP وجود ندارد. همیشه به صفحات اصلی وب‌سایت‌ها هدایت می‌شوید.