بازار جدیدی که در دنیای سرورها ایجاد شده، بازار یادگیری ماشینی و شبکه‌های عصبی است. هوش مصنوعی در سال‌های آتی با تکیه بر یادگیری ماشینی و شبکه‌ی عصبی بسیار پیشرفته‌تر می‌شود و Radeon Instinct ای‌ام‌دی، تلاشی برای کسب سهم بزرگ از این بازار پرسود است.

یک یا دو دهه به عقب برمی‌گردیم. زمانی که پیشرفت پردازنده‌های گرافیکی نسبتاً کند و مملو از خلاقیت‌ها بود. در آن دوران تحلیل‌گران بازار کامپیوتر معتقد بودند که استفاده از پردازنده‌ی گرافیکی در عرصه‌ی رندرینگ و امور محاسباتی، پیشرفتی بسیار زیاد خواهد داشت. این پیش‌بینی محقق شده اما نه در حد و اندازه‌ای که تصور می‌شد. در حال حاضر ابرکامپیوترهای متعددی در جهان ساخته شده که همگی از پردازنده‌های گرافیکی بهره می‌برند. در حقیقت قدرت پردازنده‌های گرافیکی در گذر زمان پیشرفت بسیار خوبی داشته است و اپلیکیشن‌هایی با قابلیت استفاده از محاسبات موازی بسیار زیاد توسط هزاران هسته‌ی پردازشی یک تراشه‌ی گرافیکی نیز بیشتر شده است.

عرصه‌ی جدیدی که بسیار سریع رشد کرده، یادگیری ماشینی و شبکه‌های عصبی است. به عنوان مثال اکنون گوگل محتوای تصاویر را با شبکه‌ی عصبی تعلیم‌داده‌شده‌ی خویش حدس می‌زند و توضیحاتی عالی در موردشان می‌دهد. یادگیری ماشینی در معرفی اپ‌های جدید موبایل هم مؤثر است و ممکن است یک دهه بعد با اپ‌های متنوعی که عادات کاربر را یاد می‌گیرند سروکار داشته باشیم. در حقیقت وصعیت فعلی یادگیری ماشینی به صورتی است که در امور ساده و ابتدایی به کار می‌رود؛ اما با پیچیده‌تر شدن پردازنده‌های گرافیکی و در نتیجه پیچیده شدن شبکه‌ی عصبی، کاربردها جالب و پیچیده می‌شود.

AMD به عنوان یکی از قطب‌های تولید تراشه‌ی گرافیکی، تلاشی نوین برای پیشرفت هر چه سریع‌تر در بازار پرسود شبکه‌ی عصبی، یادگیری ماشینی و یادگیری عمیق را آغاز کرده و نام آن را Radeon Instinct گذاشته است. انویدیا به عنوان رقیب اصلی ای‌ام‌دی در بازار HPC GPU (محاسبات سنگین توسط پردازنده‌ی گرافیکی) به موفقیت‌های خوبی دست پیدا کرده، اما در عرصه‌ی نوظهور یادگیری ماشینی، هنوز به مرحله‌ی قدرت‌نمایی و یکه‌تازی نرسیده است. ای‌ام‌دی در سال ۲۰۱۵ از Radeon Open Compute Platform پرده برداشت که پلتفرمی متن‌باز و کم‌هزینه است و به این ترتیب سهمی از بازار HPC GPU به دست آورد.

اکنون AMD با معرفی رادئون اینستینکت می‌کوشد که تجربیات گذشته را تکرار نکند و نفر دوم در بازار سخت‌افزار و نرم‌افزار یادگیری عمیق نباشد.

سخت‌افزاری که ای‌ام‌دی برای این مهم در نظر گرفته شامل سه کارت گرافیک جدید است که البته تراشه‌ی مرکزی‌شان جدید نیست! نام سه کارت گرافیک جدید Instinct MI6 و Instinct MI8 و Instinct MI25 است و در حقیقت از تراشه‌ی پولاریس ۱۰ با قدرت خام ۵.۷ ترافلاپس (همان تراشه‌ای که در RX 480‌ به کار رفته است)‌ یا فیجی با قدرت خام ۸.۲ ترافلاپس (همان تراشه‌ی قدیمی که در R9 Fury X به کار رفته) استفاده شده است. مدل سوم از تراشه‌ی وگا بهره می‌برد که قدرت خام آن ۱۲.۵ ترافلاپس است و می‌توان آن را تراشه‌ای جدید و متفاوت در نظر گرفت.

انویدیا هم P4 و P40‌ را در کارنامه دارد و البته این کارت گرافیک‌ها می‌توانند محاسبات اینتیجر (۸ بیتی) را با سرعت ۴ برابر اجرا کنند حال آنکه محصولات ای‌ام‌دی فاقد قابلیت مشابه هستند. MI25 می‌تواند محاسبات اعشاری ۱۶ بیتی را با سرعت دو برابر انجام دهد. در یادگیری ماشینی محاسبات ۱۶ بیتی مفیدتر از محاسبات ۳۲ بیتی است و لذا می‌توان گفت که Tesla P100، قدرتمندترین گزینه‌ای که انویدیا روی میز رقابت گذاشته، رقیب Instinct MI25 است.

برخی عبارات مثل high bandwidth cache and controller در حال حاضر معنای روشنی ندارند. کش و کنترلری با پهنای باند بسیار بالا یک ضرورت است، اما مشخص نیست که ای‌ام‌دی در خانواده‌ی بعدی محصولات خود یعنی Vega چه پهنای باندی را پیاده‌سازی کرده است.

MIOpen بر اساس ROCm شکل گرفته است و از فریم‌ورک‌های معروف یادگیری عمیق شامل Caffe و Touch 7 و TensorFlow پشتیبانی می‌کند. در حقیقت ای‌ام‌دی با توسعه‌دهندگان همکاری کرده تا در پیاده‌سازی شبکه‌ی عصبی، مسیر اجرایی بهینه به فریم‌ورک‌های معروف و پرکاربرد اضافه شود.