در اعماق نواحی غربی جنگلهای بارانی آمازون، پروانههایی یافت میشوند که از اشک چشم لاکپشت تغذیه میکنند. ممکن است این خبر برای شما تازگی داشته باشد و چه بسی در وهلهی نخست شبیه به داستانهای خیالی به نظر برسد، اما این امر واقعیت دارد.
این پروانهها از جمله عجایب دیدنی جنگلهای آمریکای جنوبی هستند. در این مناطق دستههایی از پروانه مشاهده شدهاند که به صورت گروهی به سراغ لاکپشتهای رودخانهای خالخالی آمده و سعی میکنند جرعهای از اشک چشمان آنان را بمکند. لاک پشتهای بیچاره برای فرار از این هجوم یا در آب غوطهور شده و یا سعی میکنند تا حد امکان با تکان خوردن پروانهها را دور کنند؛ ولی این حشرات سمج تا زمانی که به هدفشان نرسند، دست از سر این موجودات بیپناه بر نمیدارند.
«فیل تورس»(Phil Torres) ، دانشمندی که در مرکز تحقیقاتی «تامبوپاتا» (Tambopata) در کشور پرو مشغول به کار است در این رابطه چنین میگوید:
" دلیل اصلی جذب پروانهها به اشک این دوزیستان منشأ زیستی دارد؛ چرا که اشک لاکپشت حاوی سدیم است. این ماده معدنی در نواحی غربی آمازون نسبتاً کمیاب است. در حالی که لاکپشت به دلیل گوشتخوار بودن مقدار کافی سدیم را دریافت میکند، پروانههای شهدخوار در حالی که به این ماده معدنی نیازمندند، اما از طریق رژیم گیاهخواری خود آن را بدست نمیآورند.
تورس در ادامه توضیح میدهد که جنگلهای بارانی غرب آمازون بیش از هزار مایل دور از اقیانوس اطلس واقع شدهاند، اقیانوسی که منبع اصلی نمک در این نواحی محسوب میشود. از سوی دیگر این ناحیه از ذرات معدنی که از سمت «کوهستان آند» آزاد میشوند نیز محروم است؛ چرا که این ذرات که به همراه باد جابجا میشوند در بین راه و به واسطهی بارش باران شسته شده و شانس رسیدن به نواحی غرب آمازون را نمییابند. این عوامل در مجموع دست به دست هم داده و مقدمات کمبود سدیم در این نواحی را رقم میزنند. بالطبع پروانهها هم به سراغ اولین منابع در دسترس سدیم میروند که شامل اشک لاک پشت، ادرار حیوانات، کرانه گل آلود رودخانهها و لباسهای خیس از عرق میشود.
تورس میگوید این مسئله هنوز مشخص نشده آیا لاک پشت حین این عمل پروانه آسیب میبیند یا خیر. اما در عین حال او میافزاید به احتمال زیاد این مسئله تاثیر چندانی روی این دوزیستان بزرگ جثه نخواهد داشت. شاید در بدترین حالت، این قضیه روی دید این موجودات اثر گذاشته و آنها را به طعمهای آسان برای شکارچیان تبدیل کند. معمولا لاکپشتها بواسطه این کار پروانهها مشکلات بینایی پیدا کرده و در نتیجه عکاسی از آنها هم کار سادهتری است؛ چرا که متوجه نزدیک شدن عکاس نمیشوند.
«جئوف گالیچ»(Geoff Gallice)، فارغالتحصیل رشتهی حشره شناسی که در موزه تاریخ طبیعی فلوریدا کار میکند این پدیده را مورد بررسی قرار داده و با این امر موافق است که تغذیه به این شکل شاید مستقیما روی سلامت این دوزیستان تاثیری نداشته باشد. او توضیح میدهد:
" چشمان لاکپشت معمولا به اندازه کافی اشک تولید میکند و مکیدن چند قطرهی آن توسط پروانه مشکل چندانی محسوب نمیشود. پروانه به همان سادگی مکیدن شهد گیاهان، نمک را نیز بالا میکشد."
تورس اضافه میکند پروانهها تنها حشراتی نیستند که به این شیوه روی آوردهاند؛ حتی زنبورها هم از این اشک تغذیه میکنند. به جز اینکه زنبورها شاید به خاطر وزوز کردن بالهایشان، حتی بیش از پروانه باعث آزار و اذیت این جانور میشوند. او در ادامه میگوید ممکن است این حشرات در جستجوی مواد معدنی دیگری نیز در اشک بوده یا حتی شاید در پی بدست آوردن آمینو اسیدها هستند. به صورت بالقوه آنها میتوانند کره چشم را در جستجوی دیگر منابع معدنی نیز بررسی کنند که ما هنوز در مورد آن اطلاعی نداریم. برای درک بهتر این مسئله باید کره چشم را پاک کرده و ببینیم چه چیزهایی پیدا میکنیم.
عکاسی از این پروانههای زرد و نارنجی زیبا که اطراف لاک پشتهای بزرگ بال و پر میزنند حقیقتا نفس گیر و جالب توجه است. این پدیده خیلی راحت ثبت و ضبط نمیشود؛ چرا که هیچ کس در خارج از محدودهی این منطقه شاهد رویدادی مشابه نبوده است. بنابراین میتوان چنین استنباط کرد که ما بسیار خوش شانس هستیم که چنین پدیده نادر و شگفت انگیزی را حتی شده در قاب تصویر، مشاهده کردیم.
انیمه
#سریال خاندان اژدها
#آشپزی
#خراسان جنوبی