دوربین دوگانه یا دوتایی، پدیدهای نسبتاً جدیدی در دنیای گوشی است؛ ولیکن از سالها پیش این ایده به شکلهای مختلف و با اهداف متفاوت تکرار شده است. بزرگنمایی، جدا کردن سوژه از پسزمینه و دستکاری فوکوس، عکاسی و فیلمبرداری سهبعدی و همینطور افزایش کیفیت عکاسی از جمله اهداف دوربین دوگانه است. در ادامه با ۱۵ گوشی دارای دوربین دوگانه و مشخصات و اهداف طراحی آشنا میشویم.
ولین گوشی دو دوربینه (دوربین دوگانه) توسط کمپانی سامسونگ و با هدف عکاسی سهبعدی در سال ۲۰۰۷ معرفی شد. گوشی SCH-B710 دو دوربین ۱.۳ مگاپیکسلی داشت و دو تصویر در کنار هم روی نمایشگر ۲.۲ اینچی آن نمایان میشد.
دومین گونهی گوشیهای دو دوربینه، محصولی از LG بود. LG Optimus 3D در سال ۲۰۱۱ رونمایی شد و اولین گوشی اندرویدی با دوربین دوگانه است. این گوشی هوشمند با دوربینهای ۵ مگاپیکسلی خود میتوانست ویدیوهای 720p سهبعدی ضبط کند. نمایشگر ۴.۳ اینچی با رزولوشن ۸۰۰ در ۴۸۰ پیکسل برای مشاهدهی محتوای سهبعدی مناسبتر بود و حدود نیم سال بعد، الجی گوشی دیگری به نام Optimus 3D Cube که نام نسخهی جهانی آن Optimus 3D Max است را با نمایشگر بزرگتر، طراحی باریکتر و سختافزار بهتر و همینطور پشتیبانی از NFC رونمایی کرد.
کمپانی HTC هم در سال ۲۰۱۱ گوشی رقیب آپتیموس سهبعدی الجی را معرفی کرد. نمایشگر ۴.۳ اینچی با رزولوشن ۹۶۰ در ۵۴۰ پیکسل، تراشهی اسنپدراگن کوآلکام با سرعت و قدرت پردازشی بالاتر و دو دوربین ۵ مگاپیکسلی انتخاب اچتیسی بود. فیلمبرداری مثل گوشی الجی با رزولوشن 720p صورت میگرفت.
چهارمین گوشی با دوربین دوگانه توسط شارپ معرفی شد. Aquos Phone SH-12C یا همان نسخهی بینالمللی SH-80F از دوربین ۸ مگاپیکسلی بهره میبرد. نمایشگر ۴.۲ اینچی با رزولوشن ۹۶۰ در ۵۴۰ مشخصهی دیگر این گوشی است.
پنجمین گونهی گوشیهایی با دوربین دوگانه، HTC One M8 است که البته دوربین آن صرفاً دوگانه است و نه سهبعدی. در حقیقت پروژهی گوشیهایی با دوربین سهبعدی چندان موفق از آب درنیامد و اچتیسی در سال ۲۰۱۴ برای افزایش قابلیتهای عکاسی، از دو دوربین استفاده کرد. دوربین اصلی ۴ مگاپیکسلی (اولتراپیکسل اچتیسی) است و دوربین دیگر حسگر ۲ مگاپیکسلی دارد تا فواصل را تخمین بزند. به این ترتیب سرعت و دقت فوکوس خودکار افزایش پیدا میکند. پس از عکاسی میتوان فوکوس را دستکاری کرد و با ترکیبی از تصاویر گرفته شده، افکتهای مختلفی را تجربه کرد. مثلاً مات شدن پسزمینه (افکت بوکه) و مانند آن.
گوشی Huawei Honor 6 Plus محصول سال ۲۰۱۴، ششمین گونهی دوربین دوگانهای است که به دنیای گوشیها معرفی شد. هوآوی از دو حسگر ۸ مگاپیکسلی استفاده کرد و با پردازش تصویر قوی، تصاویر ۱۳ مگاپیکسلی ایجاد کرد. به این ترتیب پیکسلها مثل اغلب گوشیها ۱.۱ میکرومتری نیستند؛ بلکه ۱.۹۸ میکرومتر ابعاد مفید یک پیکسل است. با پیکسل بزرگتر، نویز کمتر خواهد شد و عکاسی در شرایط کمنور، بهتر میشود. فوکوس سریعتر و بهتر و افکتهای متنوع نظیر اچتیسی One M8 پیادهسازی شده بود.
هفتمین گوشی با دوربین دوگانه، HTC One M9 است که در سال ۲۰۱۵ رونمایی شده است. این گوشی دوربین اصلی ۲۰ مگاپیکسلی با حسگر ساخت توشیبا داشت و در حقیقت اچتیسی از ایدهی اولتراپیکسل (حسگر بزرگ با پیکسلهای کمتر اما به مراتب بزرگتر) دست کشید. چند ماه بعد نسخهی دیگری به اسم One M9+ Supreme Camera Edition با حسگر ۲۱ مگاپیکسلی ساخت سونی معرفی شد.
کمپانی چینی ZTE در گوشی ZTE Axon از حسگرهای ۱۳ و ۲ مگاپیکسلی استفاده کرد و هشتمین گوشی با دوربین دوگانه را معرفی کرد. گوشی کمتر شناختهشدهی Qiku Q Terra با دو حسگر ۱۳ مگاپیکسلی، تلاشی دیگر در این عرصه است که البته یکی از حسگرها عکسهای سیاه و سفید تهیه میکند و با ترکیب تصاویر، جزئیات بیشتری ثبت میشود.
الجی یک بار دیگر با گوشی قدرتمند LG V10 به دنیای دوربینهای دوگانه بازگشت. این پرچمدار سال ۲۰۱۵ از دو حسگر ۵ مگاپیکسلی و لنزهایی با زاویه دید متفاوت بهره میبرد. یکی زاویه دید ۸۰ درجه دارد و دیگری ۱۲۰ درجه برای عکاسی سلفی.
گوشی بعدی الجی هم دوربین دوگانه دارد! گویا الجی به دوربینهای دوگانه علاقهی وافری داشته و دارد. در LG G5 از حسگرهای ۱۶ و ۸ مگاپیکسل استفاده شده است. دوربین کوچکتر زاویهدید وسیعتری دارد و الجی تلاش کرده که زوم آپتیکال را به روش نرمافزاری و سوییچ کردن بین دو دوربین پیادهسازی کند.
و یازدهمین گونهی گوشی با دوربین دوگانه کاملاً متفاوت است. گوشی CAT S60 دوربین دومی برای عکاسی حرارتی دارد و در کاربردهایی مثل عکاسی از حیاتوحش در تاریکی مطلق و همینطور عکاسی از سازه، به کار میرود. قیمت این گوشی ۶۰۰ دلار است، اما عملکرد آن عالی نیست؛ چرا که بدنهای محکم و قابلیتهای خاص و نسبتاً گرانی در آن نهفته است.
هوآوی در دو گوشی ردهاول و جدید خود یعنی Huawei P9 و P9 Plus باز هم از دو دوربین استفاده کرده است. دوربین این گوشیها توسط Leica طراحی شده و ترکیبی از عکاسی سیاه و سفید و رنگی توسط دو حسگر در آنها پیادهسازی شده است. هوآوی در ادامه گوشیهای ارزانتری به اسم Honor 8 (آنر 8) و Honor V8 را با تکنولوژی مشابه معرفی کرد، ولیکن بهینهسازیهای خاصی که Leica انجام داده بود، وجود ندارد.
کمپانی لنوو در گوشی ردهاول خود به نام Lenovo Phab 2 Pro از دو دوربین استفاده کرده که به زودی روانهی بازار میشود. این گوشی هم کاملاً متفاوت است و برای اولین بار از تکنولوژی اسکن سهبعدی گوگل یا همان پروژهی تانگو استفاده شده است. علاوه بر اسکن سهبعدی اشیاء، کاربری واقعیت افزوده نیز مقصود گوگل بوده است که در آینده با آن بیشتر آشنا خواهیم شد. گوشی دیگر Phab 2 است که از دوربین دوگانهی معمولی با رزولوشن 13 مگاپیکسل بهره میبرد.
شیائومی چین در گوشی Xiaomi Redmi Pro که گوشی میانردهای با قیمت ۲۲۰ دلار است از دو دوربین ۱۳ و ۵ مگاپیکسلی با حسگر ساخت سونی و سامسونگ استفاده کرده است. افکت بوکه و فوکوس بهتر، هدف شیائومی بوده و قابلیت متفاوت و جدیدی در بخش دوربین این گوشی، وجود ندارد.
آخرین گوشی با دوربین دوگانه چیزی نیست جز آیفونهای جدید اپل. اپل در آیفون 7 و آیفون 7 پلاس از دوربین ۱۲ مگاپیکسلی دوگانه استفاده کرده است. یکی از دوربینها، لنزی با فاصلهی کانونی ۲۸ میلیمتر دارد و معمولی است و دیگری لنز تلهفوتو با زوم دو برابر دارد.
شب یلدا
#کریسمس
#آشپزی
#خراسان جنوبی