حادثه سقوط بالگرد حامل آیتالله رئیسی، نقطهای تلخ در تاریخ سیاسی ایران بود که با پنج روز عزای عمومی همراه شد؛ اما این تغییر بزرگ چه تأثیری بر روند سیاست، اقتصاد و عملکرد دولت داشت؟ از مبارزه با فساد در دولت سیزدهم تا بحرانهای اقتصادی و چالشهای انرژی در دولت چهاردهم! این گزارش نگاهی به مسیر پیشروی کشور دارد.
روزی که «حاجآقا» گفتن امدادگران در جنگلهای ارسباران، بیجواب ماند!
به گزارش ۷۲۴پرس، پیش از نیمروز ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳، آیتالله سید ابراهیم رئیسی که ۱۲ مرداد ۱۴۰۰ بهعنوان هشتمین رئیسجمهور ایران در دولت سیزدهم شروع به کار کرده بود، با هیئت همراه شامل «سید محمدعلی آل هاشم» امامجمعه تبریز، «حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه، «مالک رحمتی» استاندار آذربایجان شرقی و چند تن دیگر، برای افتتاح سد قیز قلعهسی به آذربایجان شرقی سفر کرد که در مسیر بازگشت، بالگرد حامل آنها در جنگلهای ارسباران دچار سانحه شد.
باوجود اعزام هرچه سریعتر تیمهای امداد و نجات به محل حادثه، شرایط آبوهوایی منطقه تلاش برای امدادرسانی را دشوار کرده بود و نهایتاً صبح روز ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ پس از پیدایش محل دقیق وقوع حادثه و یافتن لاشهٔ بالگرد حامل آیتالله رئیسی، خبر کشتهشدن وی و همراهانش منتشر شد و در پی تأیید شهادت آنها، مقام معظم رهبری ۵ روز عزای عمومی اعلام کرد؛ تشییع پیکر آنها از یک خرداد در تبریز آغاز و به تهران، قم و بیرجند منتقل گردید و ۳ خرداد در حرم مطرح رضوی به خاک سپرده شد.
اما پشتصحنه آن شبانهروز، چه گذشت؟ خبر گمشدن بالگرد حامل آیتالله رئیسی و هیئت همراه، نفس در سینه یک ایران که نه، در سینه غرب آسیا و حتی جوامع بینالملل حبس کرده بود! از صدای ملتمس و ماندگار «حاجآقا» گفتن امدادگران تا نگاههای نگران مردم در پی رصد رسانههایی که خود بر مدار دلهره و اضطراب سردرگم میچرخیدند!
شب ۳۰ اردیبهشت در تلاقی با بامداد ۳۱ام سال ۱۴۰۳، یک شب معمولی نبود! یک ایران حتی از فکر شهادت رئیسی خواب به چشمانش نیامد و جهان اسلام و خصوصا جبهه مقاومت سوار بر موجهای اضطراب بیدار ماند! صبح روز ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ با انتشار خبر شهادت رئیسی، امید از چهره یک ایران طوری رخت بر بست که دل همهٔ ما به حال خودمان سوخت! و به گمانم ۵ روز عزای عمومی تا همین لحظه ادامه یافته است.
مبارزه با فساد در عدلیه و خدمت بیمنت در مجریه؛ آب و برقی که برقرار بود
شاید ورقزدن اتفاقاتی که رئیسی رقم زد چندان بد هم نباشد؛ آیتالله رئیسی زمانی که بهعنوان هفتمین رئیس قوهٔ قضائیه در تاریخ ۱۶ اسفند ۱۳۹۷ منصوب شد، در راستای اجرای شعار «مبارزه با فساد» پروندههای «اکبر طبری» معاون اجرایی قوه قضا به ریاست «صادق لاریجانی» با اتهام سردستگی شبکه رشوهگیری و «غلامرضا منصوری» بازپرس شعبه ۹ دادسرای کارکنان دولت و قاضی دادسرای فرهنگ و رسانه با اتهام مشارکت در باند رشوهخواری را مورد رسیدگی قرارداد.
شاید خالی از لطف نباشد مرور کنیم که «طبری» چنان پرونده سنگینی داشت که ضمن محکومیت به ۱۲٫۵ سال حبس، میزان قرار وثیقه وی به ۳۰۰ میلیارد تومان تغییر کرد و قاضی «منصوری» که سابقه صدور احکام سنگین برای برخی فعالان رسانهای را در کارنامه خود داشت و پرونده مشهور «سعید حنایی» قاتل زنجیرهای زنان در مشهد را دادرسی کرده بود، با اتهام دریافت رشوه ۵۰۰ هزار یورویی از کشور خارج شد و نهایتاً ۳۰ خرداد ۱۳۹۹ خبر پیدایش جسد وی منتشر گردید.
نمیخواهیم از حوصله متن خارج شویم! اما حالا که تا اینجا آمدهایم، اجازه دهید گریزی به ذکر برخی از اقدامات شهید رئیسی در مدت زمانی که رئیسجمهور بود، بزنیم؛ دولتی که به رئیسی محول شد، کسری بودجه بیش از ۳۰۰ هزار میلیاردی، خزانه منفی ۴۴ هزار میلیاردی، نرخ سرسامآور تورم، بیکاری و فقر، آوار مصائب کشور همچون فوت ۷۰۰ هموطن بر اثر فراگیری کرونا و... میراثی بود که به دولت سیزدهم رسید.
بااینحال رئیسی به گفته برخی نادانهای بهظاهر همهچیزدان همان مرد شش کلاسهای بود که رشد اقتصادی مثبت ۴٫۵ درصدی، جهش صادرات نفت خام و میعانات گازی و وصول درآمد آن باوجود تحریمها، تسویهحساب ۵۴۰ همتی دولت قبل با سیستم بانکی، رشد ۶۰ درصدی خرید تضمینی گندم و جلوگیری از قاچاق آرد، کاهش نرخ بیکاری به ۸ درصد، تسهیل صدور مجوز کسبوکار، اجرای نسخهنویسی الکترونیکی، تصویب قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری و... را برای مردم محقق کرد.
شهید جمهور شش کلاسه ایران، در راستای تکریم مقام کارگر به گفته مقام معظم رهبری ۸۰۰۰ کارخانه را احیاء کرد که پیشازاین در حرکتی خائنانه تعطیل شده بودند! رئیسی رئیسجمهوری بود که در حمایت از ترانزیت، چرخ به گل فرونشسته کریدور شمال - جنوب را به حرکت انداخت و برای افزایش جمعیت، پوشش ۹۰ درصدی بیمه ناباروری را اعمال کرد؛ همچنین ضمن رفع تنش آبی در ۵۰۰۰ روستای کشور، ۶ نیروگاه برق با ظرفیت ۱۰۶۲ مگابایت را به بهرهبرداری رساند و طی یک سال تولید برق را ۶ هزار مگاوات افزایش داد.
داستان به مکتب رفتن حسنی در آبان ۹۸ و برجامی که هیچ ماند!
اقدامات رئیسی مدال افتخاری بر سینه دولت سیزدهم بود که او را شهید خدمت کرد، اقداماتی که رهبر انقلاب آن را قابل تقدیر و تمجید دانست؛ درحالیکه دولت روحانی صبح جمعه از خواب بیدار میشد و مثل همهٔ مردم از زیرنویس اخبار متوجه میشد بنزین گران شده است! آقای روحانی، ما مثل هم نبودیم! این سخن را شما در حالی بیان کردید که رئیسجمهور کشور بودید و نهتنها قابلقبول نبود، بلکه نشان از عدم انسجام هیئت دولت شما داشت و اعتراضات و ناآرامیهای آبان ۹۸ را رقم زد.
و اما برجام بی فرجام! با انبوهی از اقدامات یکطرفه ایران دلبسته به رفع «تمامی تحریمها» و متنی که اساتید گفتگو با دنیا بعدها متوجه «ماشه» آن شدند و هیچ تضمینی برای رفع «تمامی تحریمها» که مردم را به خیابانها و پایکوبی کشاندهبود ارائه نداد! برجامی که روحانی بهخاطر آن مصوبه مجلس که «قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از منافع ملت ایران» بود را مانع احیای برجام دانست، درحالیکه ترامپ ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ از برجام خارج شد! چراکه میخواست با تشکیل برجامهای ۲ و ۳ و... و اضافهکردن حضور ایران در منطقه و صنایع موشکی کشور به برجام، دولت منفعل روحانی را به واگذاری امتیازات بیشتر وادار کند که مصوبه مجلس نقشه ترامپ را نقشبرآب کرد.
دولت در قطعیهای برق راه گم کرده؟ مذاکرات با طعم غنیسازی یا سرمایهگذاری زنجبیلی؟
از هنرنماییهای دولت روحانی که بگذریم، دولت چهاردهم با میانگین سنی جالب معاونین کابینه، در کمتر از یک سال، هم طعم دلار ۱۰۰ هزار تومانی را به مردم چشاند هم قطعیهای نامنظم برق و آب و اینترنت و... را به آنها هدیه کرد! روزهای اول با رفع فیلترینگ گوگلپلی و واتساپ جلو آمد؛ اما با در انداختن نوسانات پولی توسط ناکارآمدی امثال «همتی»، بازار معیشت مردم را ناپایدار کرد تا جایی که سفرهها کوچک شدند که بزرگ نه!
پیشنهادهای درآوردن کت برای دوامآوردن مردم در هوای گرم و پیشبینی آفتابه و بادبزن برای تابستان و ساعت کاری ۶ صبح و اعمال تعطیلی پنجشنبه به دلیل ناترازی انرژی که ترازی هم در آب و برق و گاز ایجاد نکرد، کافی نبود که امروز، هم حرف از خاموشیهای ۲۴ ساعته میزنند هم نارضایتیها از آقای وزیر نیرو و خانم وزیر راه و شهرسازی در خصوص تأمین برق و نهضت مسکن و غیره و ذالک را نادیده میگیرند، هم میخواهند با زیر سر گذاشتن پروندههای دبش، پای مفسدان اقتصادی مانند «بابک زنجانی» را از میز محاکمه به میز سرمایهگذاری باز کنند.
احتمالا دولت پزشکیان سفرهای خارجی بیشتری به خود خواهد دید، تا مغزهای متفکر بیشتری به خود اجازه دهند ۴۷ سفر استانی شهید جمهور را ناکارآمد تلقی کنند! اگر چه مدیرانی دارد که مسیر سفرهای خانوادگی به قطب جنوب و سواحل کیش را خوب بلدند... شاید هم مذاکرات غیرمستقیم و چند مرحلهای با دشمن دیرینه و قسمخورده و بدعهد (آمریکا) به واسطهگری وزیر خارجه عمان و پیشنهادهای توقف غنیسازی و سواری روی امواج رسانههای معاند و تکرار تاریخ، بیشتر دندانگیر است؟!
آقای پزشکیان! شما با این مردم چه خواهید کرد؟ آیا هنوز در تکاپوی اندازبرانداز انتخاب کارشناسان هستید یا این قبیل اتفاقات به مشورت کارشناسانتان رقم خورده است؟ ایران کشوری غنی و مملو از هر آنچه که باید و لازم است بوده و هست، بهتر نیست وعدههای انتخاباتی خود را به یاد آورید؟ از واگذاری برنامه قطعی برق و تعیین قیمت نان به استانداریها کدام هدف دولتتان محقق خواهد شد؟ فریاد نارضایتی از برخی ناکارآمدیها را نمیشنوید؟ تا این لحظه سایه وفاق دولت شما آنقدر سنگین بودهو نمایندگان مردم را برای حفظ یک پروژه مانند خط راهآهن چابهار-زاهدان-بیرجند-مشهد-سرخس به دستوپنجه نرم کردن وادار کرده است! تأمل نمیکنید؟ زمان به سرعت در حال گذر و فرصتهای از دست رفته رو به فزونیست... طرحی نو دراندازید آقای رئیس جمهور... مردم نجیب و صبور ایران، نظارهگر و چشمانتظار روزهای خوش وعدهداده شده برای ایران اسلامی سرافراز و عزتمند و باز شدن گرههای اقتصادی هستند...
اسکار
#آشپزی
#خراسان جنوبی