هر جامعه‌ای بنا به موضوعاتی که بیشتر درگیر آن است، علاقه و ذایقه‌ی خاص خود را دارد. در این مطلب به معرفی رمان‌های فارسی‌زبانی پرداخته‌ایم که با بیشترین استقبال کاربران در شبکه‌ی اجتماعی گودریدز مواجه شده‌اند.

شبکه‌ی اجتماعی گودریدز (Goodreads) از شبکه‌های مطرح است که مورد استقبال قشر کتاب‌خوان در سر تا سر دنیا واقع شده است. در این میان به معرفی ۱۵ کتاب فارسی زبانی که از سوی کاربران بیشترین امتیاز را گرفته است می‌پردازیم:

۱۵-عطر سنبل، عطر کاج - فیروزه جزایری دوما

کتاب عطر سنبل، عطر کاج به قلم فیروزه جزایری دوما نوشته شده است. وی که از کودکی با خانواده‌اش به ایالات متحده مهاجرت کرده است، از خاطرات آن دوران به زبانی صمیمانه و طنز یاد کرده و تفاوت‌های فرهنگی دو ملت را به شکل جالبی بازگو کرده است. این تفاوت در نام این کتاب هم خود را نشان می‌دهد؛ چرا که سنبل یک نماد ایرانی متعلق به سفره‌ی هفت سین بوده و درخت کاج از نمادهای معروف کریسمس است.

۱۴. پرنده من - فریبا وفی

فریبا وفی در این کتاب توانسته است تا دنیای درونی یک زن را با ظرافت تمام به مخاطب معرفی کند. داستان از زبان زن متاهلی نقل می‌شود که دو فرزند دارد و شوهر او فرد بلندپروازی بوده که رویاهایش بر همه چیز زندگی‌اش اولویت دارد. زن داستان، روزمره‌گی هایش را به زبان ساده‌ای با خواننده در میان می‌گذارد و او را در خلوت خود سهیم می‌کند.

۱۳. بامداد خمار - فتانه حاج سیدجوادی

این کتاب را خیلی از کتاب‌خوان‌ها که ذایقه‌ای عامیانه داشته‌اند، در دوران نوجوانی خود خوانده‌اند. ماجرای داستان، یک خانواده‌ی اصیل است که دختر آن‌ها دل‌باخته‌ی جوانی از طبقه‌ی محروم می‌شود و علی‌رغم طرد شدن توسط خانواده، با او ازدواج می‌کند. حاج سید جوادی توانسته است تا در این رمان توصیف نزدیکی از دو قشر مختلف ارائه دهد.

۱۲. روی ماه خداوند را ببوس - مصطفی مستور

داستان این رمان درباره‌ی یک دانشجوی دکترای جامعه‌شناسی است که در تز خود به دنبال علت خودکشی استاد دانشگاه جوانی به نام پارسا می‌گردد. در این کتاب مسئله‌ی شک و تردیدهای انسان به وجود خدا و وجود خویشتن مطرح می‌شود. روی ماه خداوند را ببوس از جمله آثاری است که موفق شده است تا مخاطب عام و خاص را به سمت خود جذب کند.

۱۱. شازده احتجاب - هوشنگ گلشیری

این داستان سه راوی دارد: اولین راوی، هوشنگ گلشیری نویسنده‌ی داستان است. دیگری شازده احتجاب و سومی هم فخری مستخدم شازده است. زندگی شازده احتجاب با همسر و مستخدمش در یک زندگی تکراری و بدون تغییر خلاصه می‌شود. همسرش فخرالنسا به اصرار و درخواست شازده احتجاب، خانه‌نشین شده و در انزوا زندگی می‌کند. شازده احتجاب در آخرین شب زندگی خود، خاطرات خانوادگی خود را به یاد می‌آورد و با نوشتن این خاطرات، به شرح ستم اجداد قاجاری خود می‌پردازد.

۱۰. همسایه‌ها - احمد محمود

رمان همسایه‌ها داستان جوانی به نام خالد را پیش از کودتای ۲۸ مرداد و دوران نهضت ملی شدن نفت روایت می‌کند. همچنان که داستان رو به جلو پیش می‌رود، خالد از جوانی خام و خوش‌گذران به یک فعال سیاسی تبدیل می‌شود. همسایه‌های احمد محمود از جمله کتاب‌های فارسی زبان است که تیراژ بالایی داشته و در بین مخاطبان ایرانی با استقبال زیادی مواجه شده است.

۹. نگران نباش - مهسا محب علی

داستان نگران نباش از زبان دختری معتاد روایت می‌شود که در بحبوحه‌ی زلزله‌ای مهیب در تهران، به خیابان می‌رود و زندگی و دیدگاه نسل جوان ايرانی را توصیف می‌کند. در حقیقت این رمان گزارشی از اندیشه و عمل یک نسل سردرگم را بیان می‌کند  که آینده‌ی روشنی را برای خود تصور نمی‌کند. این اثر در سال ۸۹ برنده‌ی جایزه‌ی بهترین رمان از سوی بنیاد گلشیری شد.

۸. جای خالی سلوچ - محمود دولت آبادی

داستان جای خالی سلوچ روایت دردمندانه‌ی زندگی یک زن روستایی در یکی از نقاط دورافتاده‌ی ایران است که سعی می‌کند پس از ناپدید شدن ناگهانی شوهرش، کانون خانواده را پابرجا نگه دارد. دولت‌آبادی پس از گذران حبس سه ساله‌ی خود در دوران ساواک، اقدام به نگارش این کتاب کرده است.

۷. بار دیگر شهری که دوست می‌داشتم - نادر ابراهیمی

بار دیگر شهری که دوست می‌داشتم، داستان پسر مردی کشاورز است که سخت دلباخته‌ی دختر خان شده است و طی ماجراهایی مجبور به فرار از شهر خود می‌شود. قلم نادر ابراهیمی این قابلیت را دارد که مخاطب درون‌گرا را به شدت درگیر خود کرده و با داستانش همراه کند.

۶. عادت می‌کنیم - زویا پیرزاد

عادت می‌کنیم زویا پیرزاد روایت‌گر زن میان‌سالی است که از همسر خود جدا شده است و با مادر و دخترش زندگی می‌کند. در این داستان، نگرش‌های مختلف زنانه در فضایی مابین سنت و مدرنیته، مطرح می‌شود.

۵. سو و شون - سیمین دانشور

داستان این رمان به زمان اشغال ایران توسط انگلیسی‌ها برمی‌گردد. زری که زنی صلح‌جو بوده و همیشه به دنبال مدارا کردن با شرایط است، پس از کشته شدن همسرش تغییر رویه می‌دهد و نگرشش نسبت به زندگی عوض می‌شود. سو و شون همواره از جمله رمان‌های مطرح ایرانی بوده و تعجبی ندارد که در جایگاه پنجم این فهرست قرار گرفته است.

۴. کافه پیانو - فرهاد جعفری

اکثر شخصیت‌های این داستان واقعی بوده و راوی آن خود شخص نویسنده است. هر فصل کتاب شامل اتفاقاتی است که در یک بازه‌ی زمانی کوتاه برای راوی یعنی نویسنده روی داده است. نقدهای مختلف تند و تیزی درباره‌ی این کتاب صورت گرفته است که همین امر، افراد را به خواندن آن تشویق می‌کند.

۳. همنوایی شبانه‌ی ارکستر چوب‌ها - رضا قاسمی

داستان این رمان از زبان یک روشنفکر ایرانی بوده که به فرانسه پناهنده شده است و در یک اتاق زیر شیروانی ساختمانی در پاریس زندگی می‌کند. دیگر اعضای ساختمان هم چند ایرانی تبعیدی و چند فرانسوی هستند. در سال ۱۳۸۰، این کتاب توانست تا جایزه‌ی هوشنگ گلشیری، و بهترین رمان سال منتقدین مطبوعات را از آن خود کند.

۲. چراغ‌ها را من خاموش می‌کنم - زویا پیرزاد

این کتاب روایت زنی ارمنی در دهه‌ی ۴۰ است که از روابط خویش با اعضای خانواده، دوستان و اطرافیان خود نوشته است. در این کتاب پیرزاد توانسته است تا با نثر ساده‌ی خود، ارتباط عمیقی با مخاطب برقرار کند. این کتاب تا کنون چند جایزه‌ی معتبر ادبی را در ایران به خود اختصاص داده است.

۱. سمفونی مردگان- عباس معروفی

سمفونی مردگان حکایت خانواده‌ای است که پدر مستبدی در آن حکم‌فرمایی می‌کند. آیدین فرزند روشنفکر خانواده سعی در پیش‌برد راه خود دارد که با خشم و قهر پدر مواجه می‌شود. هر کدام از اعضای خانواده نماد جریانی در جامعه است که تحت سلطه‌ی سنت‌های سخت‌گیرانه‌ی پدر قرار دارند. به نظر برخی منتقدان این اثر شباهت‌هایی با اثر معروف «ویلیام فاکنر» یعنی «خشم و هیاهو» دارد.