جلسه‌ی گفتگو در مصاحبه‌ی شغلی یکی از چالشی‌ترین لحظه‌های زندگی افراد است که باید سعی کنند خود را به بهترین شکل موجود معرفی کنند و تصویر بدی از خود در ذهن مصاحبه‌گر بر جای نگذارند.

طبیعتا هیچ کس در این جهان کامل نیست. با وجود این که می‌توان در یک مصاحبه‌ی شغلی کاملا حرفه‌ای عمل کرد، اما همیشه این احتمال وجود دارد که با یک حرف نسنجیده شانس پیروزی خود را نابود کنید.

لزوما قرار نیست که در نقش متقاضی خود غرق شوید و دقت میلی‌متری در استفاده از کلمات خود به خرج دهید. به هر حال، هر چقدر هم که قابلیت‌ها و مدارک شما کامل باشد، باز هم یک سخن نا به جا می‌تواند جلسه‌ی مصاحبه را خراب کند!

در ادامه به ۱۲ خطای فاحش در جلسه‌ی مصاحبه‌ی شغلی خواهیم پرداخت که می‌تواند در آن واحد شما را رد صلاحیت کند:

شرکت شما در چه حوزه‌ای فعالیت می‌کند؟

سوالاتی از این قبیل مشخص می‌کند که شما قبل از جلسه، زحمت یک جستجوی ساده در گوگل را انجام نداده‌اید. مخصوصا امروزه که اکثر شرکت‌ها و کسب و کارها حداقل یک سایت معمولی برای خود دارند.

آیا متاهل هستید؟ آیا باردار هستید؟ و غیره.

هرگز از این قبیل سوالات شخصی یا توهین‌آمیز نپرسید؛ چرا که فقط شانس قبولی شما را کم‌رنگ می‌کنند.

فحش و ناسزا

البته همه‌ی افراد در دایره‌ی لغات خود، کلماتی به عنوان فحش دارند! با این حال در جلسه‌ی مصاحبه‌ی کاری باید دقت کرد که از هیچ واژه‌ی رکیکی استفاده نکرد. استفاده از یک یا دو واژه‌ی خارج از عرف کافی است تا مرگ مصاحبه‌ی شما را رقم بزند.

هر صحبت توهین‌آمیز در زمینه‌ی جنسیت، نژاد و غیره

مطمئنا مصاحبه‌ی شغلی، جایی برای بیان نظرات چالشی یا ابراز حس شوخ طبعی نیست.

من شغل شما را می‌خواهم

خودتان را به جای مسئول استخدام بگذارید. آیا حاضر می‌شوید کسی را استخدام کنید که هنوز نیامده می‌خواهد جای شما را بگیرد؟!

هر حرفی که نشان دهد که این سازمان جزو برترین انتخاب‌های شما نیست

حتی اگر نمی توانید تصور کنید که مدت زیادی در این شرکت مشغول به کار باقی بمانید، لازم نیست آن را در جلسه‌ی مصاحبه عنوان کنید؛ چرا که مصاحبه‌گرها نمی خواهند افرادی را استخدام کنند که از شرکت آن‌ها به عنوان پله‌ای برای رسیدن به موردهای بهتر و بزرگ‌تر استفاده می‌کنند.

ممکن است کار فعلی شغل رویایی شما نباشد، اما در میان گذاشتن آن با مصاحبه‌گر این ذهنیت را تداعی می‌کند که نسبت به سازمانش ارزشی قائل نیستید.

هر حرفی که بوی تهدید بدهد

از بیان هر گونه‌ی جمله‌ی تهدیدآمیز حتی شوخی پرهیز کنید؛ چرا که در این صورت فردی غیرعادی یا حتی تهاجمی تلقی خواهید شد.

دروغ گفتن

به هیچ عنوان دروغ نگویید. اگر دروغ شما آشکار باشد، سریع دست‌تان رو خواهد شد. اگر هم نباشد، بعدا متوجه می‌شوند.

در مصاحبه‌کننده احساس گناه ایجاد نکنید

هر مصاحبه‌گری دارای شان و شعور است و اجازه نخواهد داد که با استفاده از ایجاد احساس گناه در او، شغل مورد نظر را صاحب شوید.

"مایلید هر از گاهی قرار بیرون بگذاریم؟" یا "چقدر لبخند دل‌نشینی دارید."

با مصاحبه گر خود خوش و بش نکنید. شاید از نظر خودتان با این کار صاحب موقعیت شغلی شوید، اما این تاکتیک تنها یک پایان غم انگیز(!) برای مصاحبه خواهد بود.

برای چه کاری دارم مصاحبه می‌کنم؟

چگونه وارد اتاق مصاحبه شده‌اید در حالی که نمی‌دانید برای چه شغلی متقاضی هستید؟ اگر درباره‌ی شغل مورد نظر گیج هستید و اطلاعات کافی در مورد آن ندارید سوال خود را به شکل دیگری مطرح کنید. مثلا بپرسید چه نوع افرادی در این شغل موفق خواهند شد؟

درست است که برای این کار بهترین نیستم، اما...

وقتی این جمله را بگویید، پاسخ احتمالی مصاحبه‌گر این می‌تواند باشد: "اوه، جدی؟ پس خداحافظ شما."

واضح است که مسئول استخدام در صورتی با شما وارد مصاحبه می‌شود که فکر کند شما صلاحیت کافی برای این گفتگو را داشته باشید. بنابراین مصاحبه‌ی کاری را با سرکوب خود متوقف نکنید و جایگاه قدرت خود را حفظ کنید.