افت فشار خون در افراد می‌تواند در فعالیت‌های روزمره‌ی آن‌ها ایجاد اختلال کند؛ چرا که باعث بروز ضعف و بی‌حالی شده و احساس خستگی ایجاد می‌کند. کاهش فشار خون می‌تواند طبیعی بوده یا علت‌های دیگری داشته باشد.

بسیاری از افراد به علت سبک زندگی سالم خود، به طور طبیعی فشار خون پایینی دارند. با این حال، یک زندگی سالم نمی‌تواند تنها دلیل فشار خون پایین باشد. در بعضی مواقع فشار خون پایین می‌تواند به علت نبود گردش خون کافی به اندام‌های بدن از جمله مغز ایجاد شود. از این رو، علایمی مانند سرگیجه، غش، تاری دید، تپش قلب، احساس بیماری و به طور کلی ضعف عمومی خود را نشان می‌دهند.

فشار خون پایین می‌تواند به عواملی چون سطح استرس، میزان فعالیت ورزشی و تغذیه‌ی شما هم بستگی داشته باشد. ضمن این که فشار خون به شرایطی چون شب و روز هم ارتباط دارد. به عنوان مثال، معمولا فشار خون در شب کم‌تر از فشار خون در صبح و بعد از ظهر است.

چنانچه جدا از عوامل گفته شده، باز هم فشار خون شما پایین است، علت آن می‌تواند مسئله‌ی جدی‌تری باشد. در ادامه به ۷ دلیل شایع فشار خون پایین اشاره می‌کنیم:

۱. کم شدن آب بدن       

کم آبی یکی از علل اصلی فشار خون پایین است. حتی کم آبی خفیف هم می‌تواند باعث احساس ضعف در بدن شود. آب نوشیدن کم، استفراغ بیش از حد، عرق کردن و اسهال از جمله دلایل کم آبی بدن به حساب می‌آیند.

۲. مشکلات هورمونی

مشکلات هورمونی می‌تواند باعث اختلالاتی چون فشار خون پایین، بیماری آدیسون یا دیابت شود. در بیماری آدیسون، سیستم ایمنی بدن به غدد آدرنال حمله کرده و هورمون‌هایی تولید می‌کند که فشار خون شما را کنترل کنند. دیابت هم در حالت طبیعی با کنترل فشار خون به عصب‌های عروق خونی آسیب رسانده و باعث کاهش فشار خون می‌شود.

۳. مشکلات قلبی

مشکلات قلبی مانند حمله‌ی قبلی یا بیماری‌های قلبی، می‌تواند باعث کاهش فشار خون شود؛ چرا که قلب برای پمپ کردن خون در سراسر بدن آمادگی کافی را ندارد.

۴. واکنش‌های آلرژیک

فشار خون پایین می‌تواند ناشی از یک واکنش آلرژیک جدی مانند شوک آنافیلاکتیک باشد. این واکنش آلرژیک باعث آزادسازی مقادیر زیادی هیستامین در بدن شده که به دنبال آن رگ‌های خونی گشادتر می‌شوند و فشار خون کاهش پیدا می‌کند. به طور معمول چنین واکنش‌هایی به علت آلرژی به غذا، دارو، حیوانات و حشرات ایجاد می‌شود.

۵. مشکلات غدد درون ریز

مشکلات تیروئیدی مانند بیماری‌های پاراتیروئید و هیپوگلیسمی می‌تواند فشار خون افراد را پایین بیاورد. به همین دلیل شمار زیادی از مبتلایان بیماری‌های تیروئید با افت فشار خون مواجه هستند و احساس ضعف و بی‌حالی می‌کنند.

۶. کمبود ویتامین

نرسیدن مواد مغذی کافی به بدن می‌تواند باعث افت فشار خون شود. ویتامین‌هایی مانند B-12 به تولید گلبول‌های قرمز خونی کمک می‌کند و چنانچه مقدار این ویتامین در بدن شما به اندازه‌ی کافی نباشد، با افت فشار خون مواجه خواهید شد.

۶. کم خونی

کم خونی می‌تواند باعث کاهش فشار خون شود؛ چرا که در این شرایط میزان سطح هموگلوبین یا گلبول‌های قرمز خون شما کافی نیست.

چند توصیه برای بهبود فشار خون پایین

پایین بودن فشار خون گاهی می‌تواند یک معضل کلافه کننده تلقی شود؛ با این حال راهکارهایی وجود دارد که بتواند علایم ناشی از از این مشکل را تا حدودی کاهش دهد.

سعی کنید تا آن جا که می‌شود طولانی مدت نایستید تا دچار ضعف و سرگیجه نشوید. وقتی برای مدت طولانی دراز کشیده یا نشسته‌اید، بلند شدن شما باید به تدریج صورت بگیرد. از این رو برای افزایش ضربان قلب خود، قبل از بلند شدن چند حرکت فیزیکی را انجام دهید.

سعی کنید به جای خوردن سه وعده‌ی غذایی مفصل، وعده‌های غذایی خود را کوچک‌تر کنید تا از افت فشار خون پس از غذا (یکی از انواع افت فشار خون) جلوگیری شود. ضمن این که از مصرف کافیین یا الکل در اواخر شب خودداری کنید؛ چرا که این ترکیبات باعث کم آبی بدن شما خواهند شد.

در مجموع، قبل از هر گونه اقدام درمانی در خصوص افت فشار خون با پزشک خود صحبت کنید. چنان چه افت فشار خون شما ناشی از ابتلا به یک بیماری باشد، پزشک آزمایش‌های بیشتری در این مورد پیشنهاد خواهد داد.