در ماه مهمانی خدا، روزه‌داران خانواده‌ای بزرگ و پرجمعیت در روستای «چاحوض» کنار سفره‌های ساده افطار دورهم جمع می‌شوند و با طعم شیرین معنویت و کمک به نیازمندان، روزه باز می‌کنند.

به گزارش ۷۲۴پرس؛ خراسان جنوبی از دیرباز به‌عنوان دیار علم و فرهنگ شناخته شده و مردمانش همواره در مسیر انقلاب و حفظ ارزش‌های دینی ثابت‌قدم بوده‌اند. استانی که علی‌رغم برخی محدودیت‌ها و محرومیت‌ها، دارای مردمانی غیور و میهن‌دوست بوده که نمی‌گذارند ارزش‌های انقلاب که حول محور عناصر مهمی اعم از خانواده، دین، عفاف و حجاب، زندگی اسلامی و غیره می‌چرخد، تحت هیچ شرایطی در خطر بیفتد.

هیچ میدانی از صحنه‌های همدلی، خالی از حضور مردمان خراسان جنوبی نیست. بنا به آمار مسئولان، این استان در ردیف رتبه‌های اول در کمک به ساخت عتبات‌عالیات دارد. حضور پررنگ در صحنه دفاع مقدس، کمک به ایتام، فقرا، زلزله‌زدگان دیگر مناطق، کارآفرینی و تولید برای لبیک به فرامین رهبری و غیره تنها گوشه‌ای از مشق همدلی مردم این خطه است.

اهل خراسان جنوبی، مناسبت‌های مختلف تقویم را بهانه‌ای برای کمک به یکدیگر قرار داده و در ایامی اعم از عید نوروز و مناسبت‌های ملی و مذهبی با نیازمندان همدردی می‌کنند. یکی بی‌پروا دل به کویر زده و در محروم‌ترین نقطه خدمت جهادی می‌کند. یکی رایگان مدرسه می‌سازد تا آجر به آجرش، همان خشت خانه آخرتش باشد.

دورهمی خانوادگی در ماه رمضان

یکی برای ایتام سفره می‌چیند و دیگری حامی و تکیه‌گاه یتیمی می‌شود تا رؤیاهایش از هم نپاشد. این بار قصه‌گوی پیر کویر، صحنه‌ای دیگر از دلدادگی مردم یک روستا روایت می‌کند. مردمی که در ماه مبارک رمضان، به‌رسم فقرا افطار می‌کنند.

خانواده‌ای که هر یک از اعضایش باتکیه‌بر حمایت یکدیگر گره از مشکلات زندگی باز می‌کنند. گرچه دستشان از ثروت‌هایی عظیم خالی است؛ اما خانواده را بزرگ‌ترین سرمایه زندگی‌شان دانسته و نسبت به وجود همدیگر به خود می‌بالند.

برای تماشای هلال مهربانی‌ها در خانواده‌ای روستایی راهی «چاحوض» در ۱۴ کیلومتری بیرجند می‌شویم. می‌رویم تا حکایت یک شب از رمضان در این خانواده را روایت کنیم. قرارمان افطار است؛ اما یک ساعت قبل از اذان در خانه این پدر پیر روستا حاضر می‌شویم.

ساعتی در جمع خانواده

اعضای خانواده مسجدوار نشسته‌اند. کوچک و بزرگشان گرد هم آمده‌اند. پدر قرآن می‌خواند و فرزندان و نوه‌ها گوش می‌سپارند. بوی اسپند و گلاب ذهنت را به لحظه‌های ناب همدلی گره می‌زند.

نیم ساعتی بیش به افطار نمانده است. قرآن که تمام می‌شود، بار دیگر محفل با نام و یاد شهدا و خودگذشتگی ائمه برای نیازمندان مزین می‌شود. این بار پدربزرگ حکایتی از دلاوری‌های سردار سلیمانی روایت می‌کند چرا که معتقد است نوه‌ها و فرزندانش باید از همان کودکی با ایثار و فداکاری خو بگیرند. می‌گوید باید پای ارزش‌های دین «حسینی‌وار» بمانند و در راستای احیا و حفظ کرامت‌های اخلاقی، «زینبی‌وار» زندگی کنند.

۷ فرزند و ۱۸ نوه دارد و از داشتن خانواده‌ای بزرگ به خود می‌بالد. به‌خوبی می‌توان موج همدلی در دل این خانواده بزرگ را فهمید. اینجا خبری از دکوراسیون‌های مدرن نیست. صحبت از هزینه‌های میلیونی برای یک افطاری نیست؛ بلکه خضوع در بین نگاه خانواده موج می‌زند.

افطاری ساده با طعم همدلی

صدای اذان آخرین لحظه‌های یکی دیگر از روزهای رمضان ۱۴۰۲ را تداعی می‌کند. بزرگ‌ترها نماز می‌خوانند و کوچک‌ترها سر سفره نشسته‌اند. خرما، سبزی، پنیر و سوپ شیر ساده که بنا به گفته مادر خانواده، برخی دسترنج خودشان است، تنها اقلامی بوده که برای افطار آماده شده است.

افطاری ساده با طعم همدلی2

اینجا به‌خوبی رسم حضرت علی (ع) گرامی داشته می‌شود. چراکه همه‌وهمه بانمک دهان از روزه باز می‌کنند.

وسط سفره صندوقی به چشم می‌خورد. اعضای خانواده بعد از صرف افطاری، هر کس بنا به توان و بضاعتش، مبلغی را درون صندوق می‌اندازد به امید اینکه این کمک‌های اندک، گره‌گشای مشکلات بزرگی از نیازمندان باشد. گویی این افطاری‌های ساده و به‌رسم نیازمندان، بار اولشان نیست؛ چراکه به‌صورت مستمر و دو بار در هفته انجام می‌شود تا هم بهانه‌ای برای همدردی با فقرا باشد وهم بستری برای کمک به نیازمندان ایجاد شود.

نصیحت‌های پدرانه

محمدحسین رحمتی، بزرگ این خانواده در گفت‌وگو با خبرنگار ما با بیان اینکه رمضان ماه بندگان خدا با راز و رمزهای عاشقانه معبود و تجلی‌گاه خودسازی و خودباوری است، گفت: «کمک به نیازمندان همراه باروحیه ایثار و بخشندگی یکی از جلوه‌های اجتماعی ماه رمضان بوده که به‌نوعی تقویت‌کننده روحیه همدلی و انسجام اجتماعی جامعه می‌شود».

وی با اشاره به مناسک زیبای اسلامی در ماه رمضان، بیان کرد: «با حلول این ماه روزه‌داری، اشتیاق به عبادت فردی، تلاوت قرآن، قرائت دعا، استغفار، رعایت مسائل اخلاقی و سلوک رفتاری همچون صدقه دادن، افطاری و اطعام، رعایت حقوق و تکالیف دینی و قانونی بیشتر می‌شود».

رحمتی، با بیان اینکه متأسفانه امروزه به دلیل برخی چشم و هم‌چشمی‌ها سفره‌هایی رنگین با هزینه‌هایی گزاف برای افطاری‌ها پهن می‌شود، افزود: «باید با الگوگرفتن از ائمه و همدردی با فقرا، سفره‌های افطار را ساده پهن کنیم».

کمک به نیازمندان

وی با بیان اینکه هفت فرزند و ۱۸ نوه دارم، ادامه داد: «در راستای نهادینه‌کردن فرهنگ رمضان و تحکیم پیام‌های این ماه مبارک، هر هفته دو بار به‌صرف یک افطاری ساده دو هم جمع می‌شویم».

رحمتی، ادامه داد: «هزینه‌ای که می‌خواهیم برای یک افطاری رنگین پرداخت کنیم، در صندوق جمع‌آوری و صرف کمک به نیازمندان می‌شود».

جمع خانواده ایرانی در ماه رمضان

وی با بیان اینکه از ابتدای ماه مبارک رمضان با کمک اهل خانواده و خیرین حدود ۱۰ میلیون تومان به نیازمندان کمک شده است، گفت: «این کمک‌ها شامل تهیه البسه، بسته‌های غذایی و توزیع غذای گرم بهداشتی بوده است».

رحمتی، با بیان اینکه شایسته نیست سیر بخوابیم درحالی‌که همسایه‌ای از گرسنگی رنج ببرد، افزود: «امید است کمک‌های هر چند اندکمان، گره‌گشای مشکلات برخی از نیازمندان و توشه‌ای برای آخرتمان باشد».

وی با بیان اینکه همواره فرزندانم را برای اشتغال، کارآفرینی، ساده‌زیستی، رعایت عفاف و حجاب در رفتار و گفتار و کمک به نیازمندان نصیحت می‌کنم، گفت: «توبافی، قالی‌بافی، تولید عروسک، تولید کیف پولی چرمی و غیره از جمله هنرهایی است که در این خانواده نسل به نسل منتقل می‌شود».

اگرچه امثال این‌گونه انسان‌های بزرگ کم نیستند؛ اما باز می‌نویسیم تا از خانواده‌ای بگوییم که نه‌تنها عرصه تکیه بر توان داخلی خوش درخشیده و نگذاشته‌اند رسم اجدادشان در کمک به فقرا بر زمین بماند؛ بلکه حول محور خانواده، در مسیر حفظ ارزش‌های دینی گام‌های خوبی برداشته‌اند.