خبرهای جالبی در مورد قدرت پردازنده‌های جدید AMD‌ منتشر شده که خرید سیستم‌های رندرینگ، محاسباتی و مهندسی مبتنی بر پردازنده‌های اینتل را دشوار می‌کند! در ادامه به Ryzen که نام پردازنده‌های جدید و عجیب ای‌ام‌دی است و شایعات مطرح شده و ادعاهای ای‌ام‌دی می‌پردازیم.

هسته‌های Zen با معماری متفاوتشان توجه تمام حرفه‌ای‌ها و علاقه‌مندان را جلب کرده‌اند. ای‌ام‌دی دیگر از بخش‌های مشترک بین دو هسته استفاده نمی‌کند و هر هسته واقعاً یک هسته‌ی کامل است. از این رو اگر ای‌ام‌دی می‌گوید در مدل رده‌اول نسل جدید، ۸ هسته‌ی Zen‌ پیاده‌سازی شده، باید منتظر قدرت پردازشی بسیار عالی بود و با پردازنده‌های دو و حتی ۴ هسته‌ای اینتل مقایسه‌ای نکرد!

بالاخره نام پردازنده‌های جدید AMD‌ قطعی شد. Ryzen نامی است که ای‌ام‌دی در نشست مطبوعاتی خویش از آن استفاده کرده است. مدل رده‌اول گروه جدید و البته مدلی که فعلاً پرچم‌دار نسل جدید است، ۸ هسته‌ای بوده و هر هسته دو ترد پردازشی را اجرا می‌کند. سرعت کلاک نمونه‌ای که ای‌ام‌دی تست و بررسی کرده، ۳.۴ گیگاهرتز است. کش سطح دوم و سوم آن به ترتیب ۴ و ۱۶ مگابایت است و بنابر ادعای سازنده، به لحاظ تعداد دستوراتی که در یک سیکل کلاک اجرا می‌شوند، ۴۰ درصد پیشرفت رخ داده است.

ارقام جالب و خوبی است. توان مصرفی تراشه فقط ۹۵ وات است و حتی می‌توان روی اورکلاک سنگین آن هم حساب باز کرد. ای‌ام‌دی بنچ‌مارک‌هایی از Ryzen منتشر کرده که نشان می‌دهد این تراشه‌ی پرچم‌دار فراتر از تراشه‌های ۳۳۰ دلاری اینتل است و باید آن را با ۱۱۰۰ دلاری‌ها یعنی سری اکستریم مقایسه کرد. در حقیقت هدف، Core i7-6900K‌ بوده که توان طراحی حرارتی آن ۱۴۰ وات است. در تمام تست‌هایی که ای‌ام‌دی خود برگزار کرده، Ryzen پرچم‌دار تقریباً مشابه Core i7-6900K‌ است!

ای‌ام‌دی بنچ‌مارک تبدیل ویدیو به کمک Handbrake‌ و رندرینگ به کمک Blender 3D و بنچ‌مارک بازی Battlefield 1 و Dota 2 و ... و همین‌طور بنچ‌مارکی برای سنجش قدرت رندرینگ در مقال واقعیت مجازی را برای حضار به نمایش گذاشته است. در تمام موارد نتایجی نزدیک به Core i7-6900K به دست آمده و البته دقت کنید که از کارت گرافیک‌های انویدیا استفاده شده تا مسأله‌ی بهینه بودن معماری برای کارت گرافیک‌های AMD مطرح نشود.

شاید جالب‌ترین بنچ‌مارک اجرای بازی Star Wars: Battlefront Rogue One‌ باشد. این بازی با رزولوشن 4K اجرا شده است و تنها یک کارت گرافیک برای اجرای روان بازی مورد استفاده قرار گرفته! کارت گرافیکی مبتنی بر تراشه‌های نسل بعدی یعنی Vega که البته مشخصات آن ذکر نشده است. سرعت اجرای بازی با این رزولوشن سرسام‌آور، بیش از ۶۰ فریم بر ثانیه بوده و حرکات کاملاً بدون وقفه و تأخیر موضعی است.

با توجه به اینکه Ryzen‌ روی سوکت AM4 نصب می‌شود و از مسیرهای PCIe 3.0 بیشتر، حافظه‌های SSD بسیار سریع با پروتکل ارتباطی NVMe و همین‌طور USB 3.1 پشتیبانی می‌کند، همه‌چیز برای جمع کردن یک سیستم حرفه‌ای و قدرتمند آماده است و نکته‌ی مهم این است که معمولاً قیمت تمام شده‌ی پلتفرم AMD پایین‌تر از اینتل است؛ مگر آنکه ای‌ام‌دی بیشترین سود را برای پردازنده‌ها و مادربوردهای نسل بعدی خویش در نظر گرفته باشد.

پردازنده‌های جدید ای‌ام‌دی بنابر برنامه‌ی زمانی جدید در فصل اول ۲۰۱۷ رونمایی می‌شوند؛ لذا ممکن است تا ۶ ماه دیگر شاهد حضور تراشه‌ها و مادربوردهای جدید در بازار کامپیوتر و حتی در بازار داخل کشور باشیم!

با توجه به ادعاهای گزاف ای‌ام‌دی، بهتر است برای خرید سیستم رندرینگ یا سیستم‌های گیمینگ و مهندسی پیشرفته کمی بیشتر صبر کنید. ممکن است Ryzen هم مثل ۸ هسته‌ای‌های بولدوزر طبل توخالی از آب درآید؛ اما معماری متفاوت و بهینه، امیدوارکننده به نظر می‌رسد.